Plus Recept van de dag

Thaise aubergine van de barbecue

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: Thaise aubergine.

Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw

Afgelopen weekend was ik in Londen, altijd goed voor nieuwe inspiratie op eetgebied. Ik greep mijn kans en reserveerde in een Thais barbecuerestaurant met de guitige naam Smoking Goat, waarvan hoog werd opgegeven door allerlei foodtypes op ­Instagram.

Het was een donkere zaak in Shoreditch. Een wijk waar hipsters met korte broeken en felgekleurde sokken in Birckenstocks van het ene naar het andere restaurant schuifelen.

De zaak was inderdaad rokerig, de muziek luid en vanuit de keuken werden er op hoog tempo bordjes uit geramd. Zuur, zout, heet en zoet: de Thaise keuken is vaak op zoek naar de perfecte balans tussen deze smaken. Bijzonder was dat het menu de beste Britse producten, zoals prachtige groenten uit Cornwall en lokaal vlees, samenbracht met Thaise smaakmakers zoals veel limoen en vissaus.

Mijn smaakpapillen kregen een enorme opdonder en de volgende ochtend was het branden op het toilet, maar de herinnering aan de auberginesalade verzachtte de pijn. Aubergine geblakerd op open vuur en vervolgens gepeld zoals je dat vaak ziet in de Midden-Oosterse keuken wordt hier aangemaakt met vissaus, chili, suiker en limoen en vervolgens met een flinke bos munt en een gepocheerd ei geserveerd.

Ik had deze ingrediënten zelf nooit samen op een bord gelegd, maar de smaken laten me niet meer los. Bij mooi weer, als de barbecues aan gaan, is het ook precies het soort eten waar de mens zin in krijgt. Licht verteerbaar en lustopwekkend. En het mooiste is dat het zo verdomd simpel is dat je er niet voor naar Londen hoeft.

Thaise aubergine

Ingrediënten
3 aubergines
4 eieren
1 teen knoflook
1 el suiker
14 eetlepels vissaus
sap van 2 limoenen
2 kleine rode pepers
2 bossen munt
1 bos koriander
2 bosuitjes

Bereiding
Leg 3 aubergines op de barbecue en blaker rondom zwart. De binnenkant wordt zacht en rokerig. Vijzel knoflook en suiker tot een papje en meng hier de vissaus doorheen zodat de suiker helemaal oplost. Pers het sap van de limoenen hierbij en snijd de rode peper fijn. Doe deze bij de dressing. Kook 4 eieren in vierenhalve minuut zacht en laat schrikken in koud water. 

Snijd de aubergines die helemaal gaar zijn doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de bos koriander grof, de bosui fijn en pluk de munt. Maak nu een salade van de aubergine en de verse kruiden en schep hier royaal dressing overheen. Leg er een zacht ei op en snijd dit in tweeën. Serveer als voorgerecht of salade bij nog meer Thaise gerechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden