Tests bewijzen: Brits voedsel is voor groot deel 'nep'

Drankjes met verboden vlamvertragende additieven, varkensvlees in rundvlees, nep kaas en garnalen die voor 50 procent uit water bestaan. Na het paardenvleesschandaal, wacht het Verenigd Koninkrijk nu ook een nepvoedselschandaal. Uit een grootschalige laboratoriumtest, blijkt dat zeker een derde van de voedselproducten in de winkel niet bevat wat wordt beweerd of foutief is geëtiketteerd.

In Engeland wordt mozarella verkocht di mozzarella verkocht die voor minder dan de helft uit kaas bestaat. Beeld thinkstock
In Engeland wordt mozarella verkocht di mozzarella verkocht die voor minder dan de helft uit kaas bestaat.Beeld thinkstock

Dat meldt The Guardian vandaag. Er wordt mozzarella verkocht die voor minder dan de helft uit kaas bestaat, ham op pizza's die bestaat uit gevogelte of een vleesemulsie en bevroren garnalen die voor de helft uit water bestaan, blijkt uit de laboratoriumbevindingen.

Verboden middel
Een derde van de geteste vruchtensappen waren niet wat ze beweerden of hadden de etikettering fout. Twee van de geteste dranken hadden additieven die niet zijn toegestaan in Europa, waaronder gebromeerde plantaardige olie dat wordt gebruikt in vlamvertragers en dat gekoppeld wordt aan gedragsproblemen bij ratten die het in hoge doseringen binnenkrijgen.

Uit de testen bleek ook dat de alcohol in sommige wodka's niet zoals voorgeschreven wordt, werd gemaakt uit alcohol uit landbouwproducten, maar uit isopropanol. Dit is een antivriesmiddel en industrieel oplosmiddel.

Voor de test zijn 900 monsters genomen uit consumentenvoedsel dat wordt verkocht in het Engelse West Yorkshire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden