PlusUitgelicht

Tentoonstelling Fragments of Sphere: heel even is de wereld één

KOE van Cyprien Gaillard. Beeld Cyprien Gaillard
KOE van Cyprien Gaillard.Beeld Cyprien Gaillard
Jan Pieter Ekker

Fragmentatie van de huidige wereld is het onderwerp van de tentoonstelling Fragments of Sphere in Projectspace on the Inside op de NDSM-werf. Dat impliceert niet per se een klaagzang. Uit sommige van de acht monumentale kunstwerken spreekt zelfs geloof in het menselijk vermogen om tot nieuwe samenhang te komen.

In een video van Amalia Pica combineren figuranten gekleurde driehoeken, rechthoeken en andere vormen van plexiglas die ze laten overlappen alsof het venndiagrammen zijn. De optimistische boodschap: als je fragmenten slim combineert, kun je een gedeeld midden vinden en nieuwe oplossingen.

Een van de sterkste werken is KOE van Cyprien Gaillard. Zijn camera volgt vier minuten lang een zwerm halsbandparkieten, krijsende exoten die zich het luchtruim rond de Königsallee in Düsseldorf hebben toegeëigend. Ze vliegen langs bomen en winkels, en passeren op een gegeven moment een moslimgezin dat eendjes staat te voeren.

In een split second knalt alles bovenop elkaar: mondialisering, migratie, multiculturalisme en de vraag of we één kunnen of zelfs moeten zijn. Maar de parkieten glijden alweer verder, in sierlijke cirkels, als derwisjen in een Duitse winkelstraat. Voor zolang het duurt, is de wereld weer gelijmd. (JPE)

Fragments of Sphere, t/m 1 augustus in Projectspace on the Inside, Melaniaweg 1

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden