PlusProefwerk

't Houtskooltje (8)

In een bedrijfspand op een tochtig hoekje in Noord wacht de grote verrassing: 't Houtskooltje serveert allerlei heerlijke dingen.

Het interieur van 't HoutskooltjeBeeld Mats van Soolingen

De herfststorm helpt niet mee: het Oostpontje wiebelt en kraakt het IJ over, de regen slaat tegen onze wangen. En de Johan van Hasseltweg ziet er op een zaterdagmiddag in juli al behoorlijk desolaat uit, laat staan op een donderdagavond in november.

En dan dat gebouw: een grijs, blokkig bedrijfspand waar verder alleen autobedrijfjes en ander schimmigs zitten, met uitzicht op een tankstation en een rotonde. En de inrichting: crèmekleurig nepleer, een systeemplafond en lange banken zoals in een fastfoodrestaurant of zo'n broodjeszaak waar werklui hun lunch komen halen.

Bandi's
Kortom: je verwacht het niet. Maar meteen bij binnenkomst is te merken dat dit wel degelijk een echt restaurantje is. Aan de tafels, die bijna allemaal vol vrolijke bakjes staan, zitten buurtgenoten geanimeerd te kletsen en te kauwen. Deliveroobezorgers rijden ondertussen af en aan, want thuisbezorgen doen ze dus ook.

Het felle tl-licht doet binnen een stuk minder ongezellig aan, en we worden ontvangen door een allerliefst, piepjong meisje. Over de speakers klinken The Pointer Sisters, Charles Aznavour en Zorba de Griek. Het is er eigenlijk heel gezellig.

Het opvallendst aan de zaak is de gigantische ­koperen grill achterin - het soort dat je ook in Istanboel ziet, ingebouwd in pijpenlaatjes, met gloeiende kooltjes en daarboven vlees. Specialiteit van het zaakje zijn de bandi's, een zelfverzonnen naam voor de kalfsgehaktballetjes die het hart van de kaart vormen.

Winterweerverdrijvende toverdrank
'Roasted by us, dipped by you' is de slogan. Je kunt ze los bestellen (€4,95 voor vier), op Turks brood (€5,25), in een wrap van Libanees platbrood (€4,95), of met frites of rijst (€9,95). Daarbij kies je één of meer van de maar liefst acht sauzen van tahin, van avocado, van geroosterde aubergine et cetera (een extra portie kost €1) en een van de salades, die ook los te bestellen zijn.

Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

Dan is er nog een aantal andere grillgerechten, wat soepjes en er is een vitrine met een dagelijks wisselend aanbod van mezze (€4,25 per stuk, €11,25 voor drie). De kaart biedt allerlei sap en ayran (Turkse gezouten yoghurtdrank), en buiten de kaart om is er Turks bier en wijn
- een Italiaanse ­primitivo, en die is helemaal niet slecht.

We beginnen dus met mezze met brood: een smakelijk, hartig fetaprakje met tijm en pistache, gestoofde prei en wortel in tomatensaus, en hummus met aubergine.

De hummus is stevig, enigszins plakkerig (een beetje kookvocht of warm water maakt de boel meteen een stuk romiger), maar de andere twee zijn erg goed en smaken inderdaad dagvers.

Gaan we door met de lekkerste gele­splitlinzensoep (€3,50) die we ooit in Amsterdam aten - in veel restaurants is dat een beetje een sluitpost, maar 't Houtskooltje serveert precies de hartige, humeurverbeterende, winterweerverdrijvende toverdrank waar we zo van houden. Dikte en kruiding zijn perfect, zonder dat die comfortabele peulvruchtenhartigheid wordt overstemd door komijn of zoiets.

Best
De linzensoep is de ­lekkerste die we in ­Amsterdam aten: perfect van dikte en kruiding, vullend en hartig

Minder
De ‘salsa Houtskooltje’, met uien, granaatappel, tomaatjes en tijm, smaakt vooral naar ketchup

Opvallend
De ‘bandi’, die het hart van de kaart van ’t Houtskooltje vormen, zijn eigenlijk gewoon fijngedraaide Turkse kalfsköfte

De bandi blijken opvallend fijngedraaide köfte: goed van smaak, sappig en prima gegrild. Erbij hebben we de 'groene sambal' besteld, een pepersaus met dille en peterselie, en die is ook smakelijk. De extra bestelde 'saus houtskooltje' (met granaatappel, ui, tomaat en tijm) smaakt helaas vooral naar ketchup.

Plezierige vondst
Héél goed zijn de salades: een Libanese fattoush (€2,50) met volop knapperige groenten en gefrituurd brood, sumak en granaatappelmelasse; een Turkse piyaz-salade (€3,25) van boterbonen met milde groene peper en ei. We twijfelen over de kalfsspareribs, maar bestellen ­uiteindelijk de mixed grill ('keuze van 't Houtskooltje', €17,95).

Die vinden we naar verhouding een tikkie karig, vooral omdat het veruit het duurste gerecht op de kaart is: we krijgen opnieuw twee balletjes, twee kippenvleugeltjes, één nogal piezelig lamskoteletje en een kippendijfilet. Alles is overigens lekker gemarineerd, prima gegrild (al lust ik zelf nog wel een tikkie meer brandsmaak) en smakelijk.

Na bestellen we de 'huisgemaakte baklava' (€3) die geen echte baklava is, maar een dadel gevuld met walnoot in een filojasje, vers uit de oven. Desalniettemin is het een heerlijk toetje. In de brownie met cranberry's (€4) zitten amarenen in plaats van cranberry's, en het is ook niet echt een brownie. Maar het chocoladegebak is best lekker.

Wat een plezierige vondst is dit; waren er maar op meer verloren hoeken in de stad dit soort fijne zaakjes verstopt.

Bekijk ook:
Jacobsz (7-)
Café Carbòn (5,5)
De Kas (5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

't Houtskooltje
Johan van Hasseltweg 118
1022 WZ Amsterdam

ma-vr 11.00-21.30 uur
za + zo 15.00-21.30 uur

020 4222925

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden