Recept van de dag

Syrische gevulde uien met tamarinde

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol. Beeld Oof Verschuren

De kop boven deze column heb ik gepikt. Hij komt van een heel tof boek van Chris Ying dat eigenlijk gaat over waar ik het hier ook vaak over heb. Het komt uit de koker van de mensen achter foodsymposium Mad in Kopenhagen (die ook achter het wereldberoemd restaurant Noma zitten). Onderwerp: de talloze manieren waarop eten en koken mensen met elkaar verbindt. Ik las: ‘Een keuken kan niet bestaan zonder de vrije en gelijkwaardige beweging van ingrediënten, ideeën en mensen. Heerlijkheid (deliciousness) is een onmiskenbaar voordeel van immigratie. Als mensen zich verplaatsen, wordt het eten lekkerder,’ aldus Ying.

Amsterdam is daar een lekkerbekkend voorbeeld van. Niet voor niets zijn we een echte food destination aan het worden, met authentiek en waanzinnig eten uit tal van culturen onder handbereik. Zo stond ik vorige week in Nieuw-West in de keuken van de oorspronkelijk Syrische cateraar en chef Zina Abboud. We gingen samen koken, recepten uit Aleppo, het culinaire walhalla van Syrië.

Terwijl ik uien stond uit te hollen, begon Zina haar livevideo op Instagram. “Ja,” zei ze lachend, “ik moet wel even in contact blijven met mijn volgers.” Daarmee doelde ze dan vooral op haar Syrische achterban, die nu over de wereld is verspreid.

Tot in detail legde Zina uit wat wij gingen maken, waarop de berichtjes en opmerkingen binnenstroomden. Mooi is dat, bedacht ik. Zij brengt haar heerlijke gerechten mee naar ons en tegelijkertijd is het haar levensader om in contact te blijven met alle Syrische mensen die nu elders leven. En met haar moeder, van wie ze haar kookkunsten heeft geleerd. Nu leven ze noodgedwongen ver van elkaar, Zina in Amsterdam, haar elegante moeder in Aleppo. En ook al vraagt haar moeder Zina nu om kooktips, haar moeder blijft in haar ogen ‘de meest fantastische kok. “Op een dag móét je met haar koken.”

Vandaag Syrische uien gevuld met rijst, gehakt, gedroogde munt, tamarinde en knoflook, die ik met Zina maakte. Totale deliciousness.

Gevulde uien met tamarinde

Ingrediënten
(voor vier personen)
4 middelgrote uien
100 g lamsgehakt
100 g rondkorrelrijst
2 tl gedroogde munt
½ tl piment of seven spices
½ tl kaneel
1 el tamarindepuree (potje, toko)*
3 teentjes knoflook, geraspt
* Je kunt de tamarinde ook vervangen door 1 el sumak

Bereiding
Hol de uien uit met een scherp mesje. Ik doe altijd net alsof ik van binnenuit een appeltje schil. Probeer een rand van ongeveer een centimeter over te houden. Het geeft niet als u door de bodem heen snijdt, de vulling blijft er wel in. Alle ui uit de binnenkant hak je fijn. Meng de gehakte ui met het gehakt, de rijst, de munt, de piment en het kaneel, en breng op smaak met zout.

Vul de uien met het mengsel (houdt u wat over, hol dan nog een extra ui uit). Plaats de uien in een passende pan, voeg de tamarinde toe, genoeg water tot de uien onder staan, wat zout en de knoflook. Leg een schoteltje op de uien, zodat ze klem staan. Kook de uien op middellaag vuur helemaal gaar in ongeveer een uur (met het schoteltje er dus op). Voeg eventueel tussentijds nog een scheutje extra water toe. Eet er een frisse salade bij!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden