Plus

Syriërs in de keuken van Sanne Vogel, daar kan meer mee

De twee Syrische vluchtelingen die door Sanne Vogel in huis werden genomen vertellen in Nieuwe Familie hun verhaal. De rol van Vogel zelf blijft op de achtergrond.

Sander Janssens
Nieuwe Familie Beeld YouTube
Nieuwe FamilieBeeld YouTube

'Een naïeve moffenhoer' werd Sanne Vogel op Twitter genoemd toen bekend werd dat ze twee Syrische vluchtelingen bij haar in huis liet logeren. En: 'Ik hoop dat haar keel wordt doorgesneden door een moslim.'

Twee jaar later hebben de twee jongens een status en een huis - en vertellen ze samen met Vogel hun verhaal.

In een huiselijk decor dat haar eigen woonkeuken annex slaapkamer moet voorstellen, vertelt Vogel hoe ze in 2015 op het station avond aan avond gestrande vluchtelingen opving. Daar ontmoette ze Muayad Hilamia en Amir Namou. De jongens verbleven soms wekenlang op luchtbedden bij Vogel thuis.

Nieuwe Familie is een documentaire reconstructie van hun reis naar Europa. Hoe ze door mensensmokkelaars op een bootje werden overgezet - de boot vóór hen zonk; hoe ze in Hongarije werden vastgezet en doodsbang waren dat er een vingerafdruk zou worden afgenomen, waardoor ze verplicht zouden zijn daar asiel aan te vragen.

In Nederland werden ze op een gegeven moment in een bus naar Heumensoord gezet - het opvangkamp dat later als 'mensonwaardig' werd gekwalificeerd.

Door de nodige humor blijft de voorstelling behapbaar, ondanks de zware thematiek.

Er wordt gekookt (Syrische tssie) en gedanst (Hollandse hiphop), door kleine onderlinge plagerijtjes en inside jokes voel je de warmte en veiligheid tussen deze drie mensen. Vogel nam zich voor een nieuw 'thuis' voor hen te maken. Dat betekende: herinneringen maken, vriendschappen sluiten en ze opnemen als familie.

Eigen verdriet
Haar eigen rol blijft daarbij behoorlijk op de achtergrond. Tussen neus en lippen door vertelt ze dat ze haar eigen verdriet en eenzaamheid die periode in het bijzijn van Namou en Hilamia voortdurend relativeerde.

Zulke herkenbare interne conflicten maken de voorstelling universeler en leggen interessante pijnpunten bloot: hoe kun je eerlijk zijn over je eigen verdriet als dat van een ander zoveel groter is? En hoe gelijkwaardig is zo'n vriendschap dan? Daar had meer mee kunnen worden gedaan.

Nieuwe Familie

Door Bos Theaterproducties
Gezien 16/10, Utrecht
Te zien 26-27/10 De Kleine Komedie, 23/12 DeLaMar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden