PlusOpen tijdens corona

Sylvester levert zijn baklava binnen twee dagen in Europa

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaat ze om met de lockdown? Vandaag: Sylvester El Sayed (33), eigenaar van Al Nyhaya Sweet Art, levert zijn baklava door heel Europa en Amerika.

Anna Livia de Kort
null Beeld Nina Schollaardt
Beeld Nina Schollaardt

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“We zijn afhankelijk van voorbijgangers, maar de voorheen drukke winkelstraat is nu erg rustig. In het weekend zijn we open voor afhaal van buurtbewoners en vaste klanten. Onze website gebruiken we voor bestellingen, die we door het hele land en in het buitenland leveren. We verkopen drie doosjes in verschillende maten, met van alles wat: van baklava met walnoten en pistache tot griesmeel-en-dadelcakejes.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Als je in de straat om je heen kijkt, zie je dat vrijwel alles dicht is. Dat is erg triest, vooral in vergelijking met een jaar geleden, toen de Spiegelstraat wel een schapenboerderij leek qua toeristen en bewoners, zo druk was het. Toch proberen we een ­toevoeging te zijn voor Amsterdam, door tijdens deze eenzame dagen een lekkernijtje te bieden.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“We hadden al langer het idee om samen te werken met een grote koeriersdienst en daar zijn we in de eerste lockdown mee begonnen. Nu kunnen we binnen twee dagen over de hele wereld leveren, aan klanten in Amerika, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. De bestellingen zijn vooral van toeristen die afgelopen jaar in de winkel zijn geweest en onze producten hebben geproefd.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Ik maakte altijd veel toekomstplannen en keek naar de langetermijn-planning voor de winkel, maar nu bekijk ik de situatie stapje voor stapje. Het belangrijkste is om vertrouwen te hebben in de winkel en in jezelf. Het geeft me moed als klanten terugkomen nadat ze onze producten een keer hebben geproefd.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de lockdown wordt versoepeld?

“Ik kijk ernaar uit om minder bezig te zijn met ideeën en innovaties om de winkel draaiende te houden, zodat ik kan genieten van het harde werken dat eindelijk wordt beloond. Ik ben van Egyptische komaf en zou graag weer naar Egypte toe willen gaan.”

Al Nyhaya Sweet Art

Nieuwe Spiegelstraat 70

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden