Plus Proefwerk

SushiSamba is een swingende zaak, maar nu al gedateerd (7+)

Het is een beetje 'party like it's 1999' in ketenrestaurant SushiSamba, maar veel van de Latino-Japanse fusion zit wel goed in elkaar.

De gigantische oranje plastic boom met plastic chimpansees erin ademt meer Center Parcs dan klasse Beeld Mats van Soolingen

SushiSamba is een Amerikaanse keten van fusionrestaurants. Vooral de eerste vestiging uit 1999, in New York, was begin deze eeuw hemelkierend hip. De dames van Sex and the City streken er regelmatig neer - klassiek is de scène waarin Samantha met een onderkoeld 'Dirty martini? Dirty bastard!' haar drankje in het gezicht van een scheveschaatsrijdende beau smijt.

Wanneer je nu naar Sex and the City kijkt, valt op hoe ouderwets de serie is - voordecrisis-strapatsen, toen het internet in de kinderschoenen stond en rokers nog niet uit New York waren verbannen.

Meer Center Parcs dan klasse
Of misschien is het gewoon een modewet dat in het licht van vijftien verstreken jaren álles er onherroepelijk gedateerd en smakeloos uit gaat zien. De toen gewaagde humor nu infantiel, en wat stijlvol en sexy was nu een beetje ordinair en behaagziek.

Afijn, SushiSamba heeft hetzelfde probleem. Midden in de hufterproof ingerichte zaak in het voormalige Lido, tegen het casino aan, staat een gigantische oranje plastic boom met plastic chimpansees erin die meer Center Parcs dan klasse ademt.

In de Amsterdamse sushirol zit, naast haring, ook hennepzaad - hen-nep-zaad! Als in marihuana. Snap je 'm? Om de grap nog duidelijker te maken is ook een jointkokertje in de sushi gestoken. Gewaagd hoor. Kostelijk.

Volstrekt onpersoonlijk
De bediening - in zwart uniform met oranje das - is, een beetje op zijn Amerikaans, tegelijkertijd überhartelijk en volstrekt onpersoonlijk. Benoît, onze Franse ober, roept bij alles 'Yes zees ees ze best deesh, huh?' en 'Good choice ladies!' Tegelijkertijd komt hij binnen een minuut twee keer met hetzelfde grapje onze bestelling opnemen, en wordt geen enkele vraag die we stellen echt duidelijk beantwoord.

We hebben hem bij onze bestelling - het betreft hier ­shared dining, naturellement - ook gezegd dat hij zelf maar een beetje moet kijken in welke volgorde de gerechten het beste kunnen komen; wat tot gevolg heeft dat we binnen tien minuten alles tegelijkertijd op tafel hebben. Dat geeft ons een beetje het gevoel erdoorheen te worden gejaagd.

Maar het eten is helemaal niet slecht. De tiradito (Peruaanse sashimi) van kanpachi (grote geelstaart- of barnsteenmakreel), met yuzu, zwarte truffel, zout, knof en bosui (€13) is vers, smakelijk en afgewogen, waarbij de truffel niet dominant is.

Rokerig en lekker
Ook de ceviche van coquille bevalt: ik vind het vaak zonde dat sint-jakobsmossel in zure marinade zijn fluwelige textuur verliest, maar hier is die behouden gebleven. De Peruaanse marinade (met die prachtige naam leche de tigre) is van mandarijn, en geroosterde mais en gefrituurde noedels zorgen voor een fijn, krokant contrast.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

De drie kroketjes van shortrib (€15) zijn nogal vet en machtig door het overdadige garnituur van olieachtige pepermosterd en mayonaise, maar het draadjesvlees is rokerig en lekker.

De octopus (€17), twee spiezen met een tentakel, wordt geserveerd met heerlijk opgloeiende saus van aji panca, een fruitige Peruaanse peper. De aardse olijfpuree sluit ook prachtig aan; alleen de maissalsa is een tikje zompig.

Slappe boel
De eerder genoemde 'Amsterdamse' makirol is met haring, komkommer, avocado, chimichurri (Zuid-Amerikaanse kruiden-pepersaus) en furikake, een Japans strooisel van bonito, zeewier en normaal sesamzaad, maar nu dus met dat hennepzaad. Het is een beetje een slappe boel met bovenop grote groene kledders: de smaak is oké, maar beslist niet bijzonder.

Datzelfde geldt voor de pollo a la brasa (€20); saaie, sous-vide gegaarde kip met aardappelpuree en de Peruaanse kaassaus huancaína. De korst van de vegetable and flower tempura (€12) is niet meer helemaal knapperig, erop zit het kruidige Japanse kruidenmengsel shichimu togarashi en wederom yuzu-gel.

Best
De gegrilde octopusspies met olijvencrème en fijn opgloeiende ajipancapeper is erg goed.

Minder
Het dessert betreft een stapel gekleurde flupjes, blupjes, schuimpjes en dingetjes, zo te zien en proeven gemaakt van omgesmolten Fruittella’s.

Opvallend
We kennen SushiSamba als de kierend hippe zaak uit Sex and the City – de hoofdpersonen streken er regelmatig neer voor Sushi and the cocktails.

Alle gerechten zijn trouwens echt opgetuigd voor Instagram, vol niet-functionele bloemen en shishokers, flupjes, stipjes en dingetjes. Vooruit - zolang het allemaal maar smaakt.

Omgesmolten rolletje Fruittella
Het dessert is wel héél veel geblaat en heel weinig wol: deze Samba Beet (€12) van biet, blauwe bes, kokos, banaan, limoen, limoengras en ananas lijkt nog het meest op een omgesmolten rolletje Fruittella: de componenten (een schuim, een meringue, een ijs, een soort marshmallow) hebben precies diezelfde poederige pastelkleuren en precies die chemische fruitsmaak.

Al met al is het best een swingende zaak, zij het dus (hoewel gloednieuw) nu al een beetje gedateerd.

Vorige Proefwerken
Spingaren (3)
Morris & Bella (8+)
Nacarat (6)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

SushiSamba

Max Euweplein 64
1017 MB Amsterdam
ma-do 16.30-01.00
vr-za 11.30-02.00
zo 11.30-01.00 uur
020 7971530
sushisamba.com/amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden