PlusRecept van de dag

Surinaams vakantierecept: geblakerde aubergine met tofu

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: Geblakerde aubergine met tofu.

Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Ik kreeg veel reacties van mensen die zich door mijn columns vanuit Suriname in de tropen waanden. Vrijdag reis ik weer terug naar het natte en stormachtige Amsterdam. Om de vakantie af te sluiten, kookte ik nog één keer in het familiehuis in Paramaribo.

Zondag deden we boodschappen op de Chinese markt. Naast de centrale markt, die de opa en oma van mijn vrouw Ragna de vieze markt noemen, heb je nog een aantal markten. Je hebt de Tourtonnelaanmarkt waar langs beide kanten van de straat groente en fruit worden verkocht. Anders dan in Nederland gaan mensen met hun auto shoppen. Ze rijden in een file door de straat en stappen uit als zij een watermeloen of zuurzak van hun gading zien. Het gevolg is een lange, gezellige, toeterende file.

Dan is er de Javaanse markt, waar ik vorige week over schreef, en waar men boodschappen haalt maar ook gaat chillen onder het genot van saté en indorock. En er is de Chinese markt waar voor de kust of in de rivier gevangen garnalen, kleine, flinterdunne, op coquilles lijkende schelpen, piramides van opgebonden bosui en onvoorstelbaar veel verschillende bladgroenten als amsoi, ­kailan, bitawiri en dagublad worden verkocht.

De Chinese markt is een van mijn favoriete markten omdat ik er altijd weer producten vind die ik niet eerder heb gezien. Het enige lastige is dat mijn Chinese talenkennis vrij belabberd is en dat niemand op die markt Nederlands of Engels spreekt. Dat levert hilarische conversaties op.

Bij de pekingeendkraam stond een verkoopster die mijn vragen met haar telefoon opnam en vertaalde. Helaas keek ze me na elke vraag die we haar stelden volstrekt verward aan. Ik zal nooit weten of haar vertaalmachientje mijn vragen over rijstpannenkoeken en waar ik de beste tofu kon kopen niet begreep, of dat haar vertaalmachientje mijn vragen in onbeschofte kreten vertaalde. In elk geval kwam ik thuis met een bonte verzameling ingrediënten die ik vermaakte tot een succesvol laatste avondmaal.

Geblakerde aubergine met tofu

Ingrediënten
3 kleine aubergines
100 gr zachte tofu
1 bos bosui
2 handen daslook (kan ook 3 tenen knoflook zijn)
3 el zonnebloemolie
1 el doubanjiang (saus van tuinboon en rode peper)
1 el zwartebonensaus
3 el chinkiang azijn (kun je vervangen door 2 el sherry en 1 el witte wijnazijn)
3 el sojasaus

Bereiding
Prik met een vork een paar gaatjes in de aubergines. Blaker de aubergines rondom zwart. Dit kan direct op de gaspit of onder de grill. De buitenkant moet verkolen en de binnenkant zacht worden. Laat de aubergines afkoelen. Snijd de bosui en daslook (deze groeit nu weer in de Amsterdamse parken) fijn en bak aan in de zonnebloemolie. Als de ui zacht begint te worden, voeg je de doubanjiang en zwartebonensaus toe. 

Blus de pan met de azijn en sojasaus en roer goed door. Schil de aubergines en leg het vlees hiervan op een groot bord. Breng een pan met water aan de kook en dompel de tofu hier heel kort in. Leg dan de tofu op de aubergine en giet de uiensaus hier heet overheen. Serveer dit als een gerecht om te delen met wat witte rijst erbij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden