PlusRecept van de dag

Succes verzekerd: de Painkillercocktail

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: de painkillercocktail.

Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Lampen in de vorm van kogelvissen, een bar met rieten dakje, zwoele afbeeldingen van dames met bloemenkransen aan de muur, overal (neppe) Paaseilandbeelden en gekrompen hoofden. En dat alles badend in groenig licht. Ja, tikibar Otto’s Shrunken Head in New York is een vrij bizarre plek.

Het begon allemaal met een aflevering van podcast Gastropod, over de geschiedenis achter tikibars. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het blijken cocktailbars in Polynesiëstijl. Fervent reiziger en voormalig film­decorbouwer Donn Beach opende de eerste, Don the Beachcomber, in 1933 in Hollywood. De drooglegging was net voorbij, het was nog altijd crisis en vermogende Los Angelenos stonden te trappelen om alcohol te drinken én om de buitenwereld te vergeten. Een avondje zoete rum-fruitcocktails drinken in Polynesië-Hawaïsfeer werd the thing to do (zo was acteur Cary Grant een graag geziene gast).

Al snel openden meer tikibars hun deuren in Amerika, om vanaf de jaren zeventig en tachtig weer te verdwijnen. Nu is er weer een opleving. Otto’s Shrunken Head werd in 2002 als eerste New Yorkse tikibar opgericht en in Amsterdam is ook een tikirage gaande, schreef collega Mara Grimm vorige week in deze krant.

Ik was tóch in New York, en dus trok ik mijn reisgezelschap mee door Manhattan, op zoek naar een stukje Stille Oceaan. In de bar was bijna niemand, op een medewerkster in bikinitop en rieten rokje na. Je kon er mierzoete cocktails met namen als Zombie, Stormy Skull en Wicked Willie – ze smaakten allemaal naar Taksi – in een bijpassende beker bestellen: in de vorm van een schedel, aapje, vis, zeemeermin of Polynesische god.

Drinklokalen versieren met afbeeldingen die elders heilig zijn (Hawaï is notabene een Amerikaanse staat) en uit godenhoofden drinken gaat een stap te ver, vinden critici. Ik ben blij dat ik eindelijk een tikibar in het echt heb meegemaakt, maar drink de volgende tikicocktail maar uit een normaal glas.

Painkillercocktail

Ingrediënten (voor 1 cocktail)
50 ml donkere rum
100 ml ananassap
25 ml kokosmelk
sap van een halve limoen
snufje nootmuskaat (eventueel)
ijsblokjes

Bereiding
Donn Beach was de eerste die meerdere soorten rum met verschillende tropische fruitsapjes en specerijen combineerde, leerde ik van Gastropod. Dat maakt een recept direct lastig: wie koopt er vier flessen rum voor één cocktail op de dinsdagavond? Daarom liet ik me inspireren door de klassieke tikicocktail painkiller, waar je alleen donkere rum voor nodig hebt. Ik verving het sinaasappelsap door limoensap, voor een frissere, minder zoete smaak. Succes verzekerd: hiermee vergeet je direct dat het februari is en waan je je in zwoele, tropische sferen.

Doe alle ingrediënten, op de nootmuskaat na, in een cocktailshaker met ijsblokjes. Shake goed en schenk uit in een glas met nog meer ijsblokjes. Garneer met een snufje nootmuskaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden