Recept van de dag

Succes bij alle kinderen: roze stamppot

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: roze stamppot.

Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw

Een paar weken geleden kookte ik voor mijn grut en hun kleine nichtjes van tussen de drie en zes jaar oud. Ik had een simpele pasta met doperwtensaus op het menu en was al gewaarschuwd dat mijn nichtjes moeilijke eters waren, maar de gruwel in hun ogen toen ik ze pasta met groene saus voorzette was onvoorstelbaar. Alsof ik ze een bord kronkelende wormen voorschotelde. Ze schoven hun bord weg, kropen onder de ­tafel of krijsten om hun moeder.

Ondertussen lepelde dochter Ayla onverstoorbaar haar pasta naar binnen. De conclusie was dat de nichtjes pasta zonder saus wilden. En dus nam ik alle bordjes, behalve dat van Ayla, weer in, spoelde de saus van de pasta en zette hem opnieuw voor. Vervolgens kreeg ik de vraag of ze toch doperwtjes mochten, maar dan bevroren rechtstreeks uit de zak. Zo geschiedde. Ze zaten vol overgave bevroren erwtjes te eten.

Er ging van alles in mij om. Ergens was ik gekrenkt door deze kieskeurige peuters. En tegelijkertijd dacht ik ook: allemaal leuk dat gekook, maar hoe makkelijk zou het zijn als mijn dochter ook gewoon van doorgekookte pasta met bevroren doperwtjes hield?

Koken voor kleine kinderen is geen sinecure. Het afgelopen jaar deed ik een hele studie naar het eetgedrag van dreumesen. In mijn nieuwe boek Eten met Nijntje verzamelde ik de favoriete recepten van mijn dochter. Voor de lancering werden we samen uitgenodigd om live op televisie te komen vertellen over het boek. Het plan was om haar lievelingsgroente broccoli te bereiden. Maar, niks zo wispelturig als een 3-jarige.

Op het moment suprême, toen de camera inzoomde op haar gezicht, likte ze minzaam aan een stuk broccoli in haar hand. Vervolgens verscheen er een diepe frons en pruttelde ze zonder een echte hap te hebben genomen: papa ik hoef niet meer!

Roze stamppot

Ingrediënten
700 gram geschilde kruimige aardappelen
50 gram boter
1 ui
100 ml melk
300 gram gekookte bietjes
1 appel

Bereiding
Deze stamppot was misschien mede door de kleur een hit bij alle kids. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook ze in 20 minuten gaar. Snijd de ui in halve ringen en fruit deze in de helft van de boter ruim vijf minuten op laag vuur tot ze beginnen te kleuren. Snijd de bietjes in kleine stukjes en bak kort mee. Schil de appel in grove blokjes. Giet de aardappelen af. Stamp deze samen met de bietjes en ui, de rest van de boter en de melk tot een smeuïge puree. Meng vervolgens ook de appel door de puree heen. Breng op smaak met peper en zout en serveer in kommen. Lekker voor jong en oud en ook met gebakken champignons of een stukje vis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden