Aldus

Student Jonne op de Weegh schreef geen scriptie, maar een boek

Jonne op de Weegh (22) verzamelde voor haar afstuderen dertig adviezen van filosofen, die ze bundelde in een boek: Oma de Beauvoir geeft raad.

Tom Grosfeld
Oma de Beauvoir geeft raad. Beeld -
Oma de Beauvoir geeft raad.Beeld -

Weer eens wat anders dan een scriptie.

“Ja, ik mocht aan de opleiding Creative Business van de HvA afstuderen met een product, dus ik dacht: ik schrijf een boek, dat is altijd een droom van me geweest. Ik heb geput uit de minor filosofie die ik heb gevolgd, specifiek het vak levenskunde. Ik las wat filosofen hadden geschreven en gezegd over thema’s als vriendschap, liefde, rust, zelfontwikkeling en angst.”

Dat boek was dus in een handomdraai geschreven?

“Dat viel tegen. De minor ging alleen over mannelijke, westerse filosofen – ­Simone de Beauvoir en Hannah Arendt uitgezonderd. Ik werd er een beetje feministisch van. Een maand lang ging ik elke dag naar de bieb, op zoek naar vrouwelijke en niet-westerse filosofen die iets hadden geschreven over levenskunde. Al met al heb ik een mooie mix verzameld. Van ­elke filosoof staat een quote in het boek, plus wat informatie over hem of haar. En bij elke levensles heb ik een illustratie getekend.”

Je kunt ook nog tekenen?

“Ik vind het leuk, en heb tijdens mijn opleiding met Photoshop leren werken. Veel mensen zeiden, terwijl ik aan het tekenen was: ik ken nog wel iemand die goed kan tekenen. Au! Ik dacht: ik wil het zelf doen. Het zette me aan het denken. Ik besloot mijn eigen levensles mee te nemen achter in het boek: ‘Ben je ergens enthousiast over, maar nog niet zo goed in? Ga er gewoon voor en doe je best’.”

Hoe gaat de verkoop?

“De eerste vijftig exemplaren waren binnen een dag verkocht. Ik ga nu een tweede druk bestellen. Je kunt een boek kopen (€15) door te mailen naar jonneweegh@hotmail.com.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden