PlusStraatbeeld

Straatlicht dat 's avonds in druppelkringen op het asfalt sijpelt

Aan elke vorm van straatmeubilair kan esthetisch wel het een en ander worden verbeterd, maar er zijn zo van die elementen in het straatbeeld waar je brein weigert kritisch over na te denken.

Ten KatenstraatBeeld Charlotte Odijk

Lelijke bankjes en afstotelijke kunst in de openbare ruimte kunnen op makkelijk misprijzen rekenen, terwijl we vuilnisbakken of regenpijpen over het algemeen geen blik waardig gunnen. Die laatste hebben een nogal hoog 'het zal wel'-gehalte: ze moeten vooral functioneel, en niet per se mooi zijn.

Voor straatverlichting geldt een beetje allebei.

Lantaarnpalen staan in alle soorten en maten verspreid door de stad, en daar zijn meningen genoeg over. Dan zijn ze weer te modern, dan weer te klassiek, en dan zijn er nog mensen die nog steeds verbolgen zijn over het feit dat de gemeente überhaupt ooit het gore lef heeft gehad die gekke turquoise lantaarnpalen van Alexander Schabracq op het Damrak te plaatsen, al zijn die inmiddels allang verwijderd.

De functionele, boven de straten ­zwevende verlichting daarentegen, daar heeft niemand het eigenlijk ooit over.

Gewoon, van die volstrekte no-nonsenselichtbakken die zachtjes wiegend in de wind aan een kabel ­boven onze hoofden hangen en die we volstrekt vanzelfsprekend vinden. Prima natuurlijk, maar waarom wordt daar nooit een wat intrigerender draai aan gegeven?

Roestvrije druiventrossen
Dat moet precies de gedachte zijn geweest achter de ­Juicy lights van kunstenares Titia Ex, die prominent boven de Ten Katestraat hangen. Nu moet je met dat prominente nog weleens uitkijken, maar in dit geval is het lichtkunstwerk een uitstekend voorbeeld van hoe je het functionele mooi met het esthetische kunt verenigen.

Het zijn zes uit de kluiten gewassen druiventrossen van roestvrij staal: een originele en ook slimme keuze, want door de hoekige textuur van de 'druiven' reflecteert er ook overdag van alles in de Juicy lights.

Juicy Lights
Waar Ten Katestraat

Mooi bedacht, maar het gaat natuurlijk om wat de verlichting 's avonds doet, en dat is indrukwekkend.

Uit de trossen sijpelt als het ware gekleurd licht, dat in een soort druppelkringen op straat terechtkomt. Dat licht is interactief: wanneer je eronder gaat staan, verandert het van kleur.

Ademend licht, noemt kunstenares Titia Ex het , die wil benadrukken dat het project een pilot is en dat er nog wat kinderziektes moeten worden verholpen.

Dat klopt: het licht van de trossen is over het geheel wat te zwak naast de ouderwetse, functionele lichtbakken die er ook nog hangen. Maar kinderziektes zijn er om verholpen te worden, en Juicy lights is dan ook expliciet bedoeld als een pilot voor Amsterdam wat betreft dit soort kunstzinnige straatverlichting. Hopelijk is het een pilot met meerdere vervolgen: van dit soort werken knappen de saaie straten van de nacht alleen maar op.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden