PlusOpen tijdens corona

Sticks and Stones buigt zich al over de zomercollectie 2022

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Ode tijdens corona. Vandaag: Sem Tukenmez (40) van lederwarenwinkel en modemerk Sticks and Stones.

Ella Santhagens
Voor Sem Tukenmez (40) van lederwarenwinkel en modemerk Sticks and Stones voelt de lockdown als blind schaken. Beeld Nina Schollaardt
Voor Sem Tukenmez (40) van lederwarenwinkel en modemerk Sticks and Stones voelt de lockdown als blind schaken.Beeld Nina Schollaardt

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Niet alleen moest onze winkel dicht, maar bijna alle landen waar wij onze producten leveren gingen ook op slot. Alles kwam stil te liggen. Dat dit ons zou overkomen, hadden we ons nooit kunnen voorstellen. Elke dag hoop ik dat het weer normaal wordt.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“We zijn dicht, maar er gebeurt nog wel van alles achter de schermen. We zijn bezig met het ontwerpen van de nieuwe collectie voor de zomer van 2022, de productieplanning en het bestellen van de wintercollectie. Toch hoop ik dat we snel weer open mogen. Wat mij betreft kunnen ­klanten in mijn zaak, maar ook in andere winkels, heel goed coronaproof winkelen.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Ondernemen is strategisch schaken. Nu voelt het alsof ik twintig schaakpartijen simultaan aan het spelen ben, geblinddoekt en al. Je moet voor alle aspecten van je onderneming iets verzinnen. Alles wat eerst vanzelfsprekend was, is momenteel heel ingewikkeld. Transporten zijn lastiger geworden om voor elkaar te krijgen en bij sommige leveringen gaat er vlieg- en stuntwerk aan vooraf. Je moet gewoon ineens overal achteraan. Maar juist als die leveringen ­lukken, zijn we blij en trots.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Van nature ben ik een optimist. De gedachte aan succesvol door deze crisis komen en de vreugde die je dan ervaart, geeft me kracht. Dat vooruitzicht motiveert me om me hier doorheen te slaan.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Dan gaan we natuurlijk open. Het echte einde van coronatijd betekent voor ons dat we ervoor gaan zorgen dat winkelen bij ons écht een feestje wordt. Bijvoorbeeld door de lancering van een nieuwe collectie te ­vieren met livemuziek. Verder hoop ik dat het toerisme weer op gang komt en we met alle ondernemers in De Pijp een compleet nieuwe periode vol positiviteit ingaan.”

Sticks and Stones

Ceintuurbaan 123-125
020 8903737
sticksandstones.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden