Aldus

Stichting Oude Hollandse Kerken fuseert met Stadsherstel

Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK) gaat fuseren met Stadsherstel. Maandag de opmaat: een rondrit per touringcar. Jaap Hulscher (73) verheldert.

Dylan van Eijkeren
De Stolphoevekerk in Volendam. Beeld Getty Images
De Stolphoevekerk in Volendam.Beeld Getty Images

Waar gaat u maandag allemaal heen?

“We beginnen in Monnickendam, waar we een van onze kerken bezoeken en daarna lunchen in De Waegh, een gebouw van Stadsherstel. Dan zetten we koers naar Volendam, waar onze stichting de Stolphoevekerk heeft overgenomen. Daar vertellen we het verhaal van dat 17de-eeuwse houten kerkje, waarin ook vrijwel altijd een gezin woonde. We sluiten af met een hapje en drankje in de door ons gerestaureerde Grote Kerk in Schermerhorn.”

Kan ik nog mee?

“We hebben nog een plek of tien vrij, ja, en u hoeft geen lid of donateur te zijn.”

Wat doet de SOHK?

“We zijn met vrijwilligers actief in het behoud van oude kerken in Noord- en Zuid-Holland en het vinden van nieuwe functionaliteiten daarvoor. Plaatselijke commissies regelen het klein onderhoud en de evenementen, wij kochten en restaureerden de gebouwen.”

En nu geeft u er de brui aan?

“Nee, maar de Stichting Stadsherstel is simpelweg beter in het werven van fondsen en het uitzetten van werkzaamheden en heeft veel ervaring met kerken. Het zijn vaak gebouwen waaraan zowel in- als uitwending veel aandacht is besteed. Stadsherstel heeft de expertise daar subsidies voor aan te vragen; daar kunnen onze vrijwilligers niet tegenop. We hebben wel kapitaal, maar sommige ingrepen werden voor een kleine club wat begrotelijk.”

Wanneer krijgt de fusie z’n beslag?

“De laatste kerk die wij hebben overgenomen, de Stolphoevekerk in Volendam, hebben we eigenlijk in consignatie voor Stadsherstel: wij bereiden het werk voor. De fusie zal medio volgend jaar plaatsvinden, als het financieel althans haalbaar is. ”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden