Plus

Steefs Operette Uurtje is puur toptheater

Zo'n hilarische uitvoering als door Steef de Jong kreeg Orphée Aux Enfers waarschijnlijk nog nooit. Het kwijnende operettegenre wordt er in één klap springlevend van.

Steef de Jong weet zichzelf naar grotere hoogten te stuwen Beeld Jan Sol
Steef de Jong weet zichzelf naar grotere hoogten te stuwenBeeld Jan Sol

Niks eeuwige liefde. Eurydice kan Orphée wel achter het behang plakken met zijn zeikerige viool. In het geniep houdt ze het met de imker, maar in de onderwereld belandt ze evengoed. Orphée piekert er niet over om haar terug te halen, maar hij moet van oppergod Jupiter.

Vergezeld door zo'n beetje de hele godenkliek van de Olympus daalt hij mokkend af naar zijn overspelige vrouw. Offenbachs operette Orphée Aux Enfers (1858) is een verfrissend tegendraadse parodie op de klassieke mythe, maar zo'n hilarische uitvoering als door Steef de Jong kreeg het stuk waarschijnlijk nog nooit.

Luchtig college
In een decor dat bulkt van de inventieve vondsten speelt en zingt die de operette 'integraal' en in z'n eentje, en passant met een voetpedaal zorgend dat de muziek op tijd start. Ingeleid door een luchtig college over het genre ('operette betekent gewoon kleine opera, net als kitchenette eigenlijk') duikt De Jong vol in het verhaal, door hemzelf in eigentijds Nederlands vertaald (Euridyce is een 'slettenbak' en fake news had je ook bij de goden al).

De Jongs aanstekelijke speelplezier, de hoge grapdichtheid, zijn prettige zangstem - dikke pluspunten. Maar het unique selling point van de theatermaker is de onnavolgbare wijze waarop hij zijn decor inzet en theater letterlijk voor de ogen van het publiek laat ontstaan.

Springlevend
Uitklapwandjes, maskertjes, voorbindpersonages, synchroon bewegende monden van bekvechtende Olympusbewoners - alles is bij hem van karton en transformeert voortdurend. Het in het Nederlandse theaterlandschap kwijnende operettegenre wordt er in één klap springlevend van.

Met zijn onweerstaanbare présence is De Jong niet alleen de beste ambassadeur die de operette zich kan wensen, hij weet zichzelf na eerdere succesvoorstellingen nog steeds naar grotere hoogten te stuwen. Steefs Operette Uurtje is puur toptheater.

Steefs Operette Uurtje

Door Steef de Jong/Groots en Meeslepend
Gezien 1/12, Theater Bellevue
Te zien t/m 17/12, aldaar
*****

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden