Aldus

Stap online eens uit je politieke bubbel

Op de site waaromkiesjij.nl kun je in gesprek gaan met mensen die er andere politieke ideeën op nahouden. Oprichter Leon Horbach (29) vertelt.

In aanraking komen met andere politieke ideeën op waaromkiesjij.nl Beeld Getty Images
In aanraking komen met andere politieke ideeën op waaromkiesjij.nlBeeld Getty Images

Dat klinkt heel spannend.

“Ja, ook ik praat nog steeds weinig met andersdenkenden, helemaal nu je ze ook niet meer kunt treffen in het café of bij voetbal. Maar sinds ik regelmatig op mijn eigen platform zit, merk ik dat ik vaker de moeite neem iemand met een andere mening te bevragen.”

Hoe werkt het?

“Je gaat naar de site, kiest de partij waarop je denkt te gaan stemmen en ons algoritme koppelt je aan iemand die ook online is én zo ver mogelijk bij je vandaan staat. Samen beantwoord je stellingen van de StemWijzer, en per stelling kun je met elkaar in discussie gaan via de chat.”

Uit de eigen bubbel, dus.

“Ja, dat is de reden dat we er vier jaar geleden mee zijn begonnen. Het begon als klassiek keukentafelidee. In 2016 was er de brexit en Trump, en in de media ging het alleen maar over de filterbubbel: wat is het, veroorzaakt het polarisatie, waarom praten we niet met elkaar? Bijna uit hoogmoed dachten mijn compagnon Ruben Treurniet en ik: hoe moeilijk kan het zijn om iets te bouwen dat mensen juist bij elkaar brengt?”

En dat wordt geen slaande ruzie?

“Nee, dat denken mensen, maar het tegenovergestelde is waar. Dat weten we omdat we mensen na afloop vragen naar hun ervaringen. Vaak vonden ze hun gesprekspartner sympathiek, of zijn ze op een andere manier positief verrast over het gesprek. Daarnaast is er meer ruimte voor nuance, want er kijkt niemand mee. Het is geen Twitter.”

Hoeveel gesprekken zijn er al gevoerd?

“Ruim 150.000; heel gaaf. En het ­worden er per dag meer naarmate 17 maart dichterbij komt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden