Aldus

Stamily is een internationaal platform voor stotteraars

Dinsdag is het Wereldstotterdag. Data scientist Jurjen de Jong (26) stottert en heeft een platform voor stotteraars opgezet: Stamily.

André Nientied
Bekende stotteraar Sanne Hans (Miss Montreal). Beeld ANP Kippa
Bekende stotteraar Sanne Hans (Miss Montreal).Beeld ANP Kippa

Stamily is een samentrekking van ‘family’ en ‘stammering’, het Engelse woord voor stotteren. Je mikt dus op een wereldwijd netwerk?

“Ja, we hebben stotteraars van Canada tot China en van Portugal tot Ghana, maar de grootste groep is Noord- en West-Europees. We maken bijvoorbeeld vlogs over wat er precies in je hoofd gebeurt als je stottert. Het heeft niets met je stembanden te maken, maar met je hersens, het is een mentale blokkade.”

Je bent ook naar een stotterkamp geweest. Wat houdt dat in?

“Dat is een kamp voor stotterende jongeren. Het is een veilige zone, het zorgt voor een gemeenschapsgevoel. Ik ben er veel actiever door geworden in de stotterwereld, bijvoorbeeld met Stamily.”

Moeten mensen meer geduld hebben met mensen die stotteren?

“Ja, veel mensen hebben de neiging de zinnen van iemand die stottert af te maken. Dat geeft je het gevoel dat je faalt. Bovendien wil je soms iets heel anders zeggen.”

Klopt het dat meer mannen dan vrouwen stotteren?

“Zo’n vijf procent van de kinderen stottert, maar de meesten leren het weer af. Dat gaat bij meisjes makkelijker dan bij jongens, daarom stotteren er meer mannen.”

Hebben bekende stotteraars als Sanne ‘Miss Montreal’ Hans en Erben Wennemars een voorbeeldfunctie doordat ze op tv komen als commentator of presentator?

“Ze laten stotteraars zien dat ze niet de enige zijn. Erben Wennemars ­stottert niet echt heftig, maar het is mooi dat er dankzij hem meer begrip komt voor stotteren. Hij toont dat je je gestotter niet hoeft weg te stoppen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden