PlusRecept van de dag

Springrolls, een Chinees nieuwjaarsgerecht

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

Eend, gamba’s, zeekomkommer, sint-jakobsschelpen en zelfs king crab – alles op rechauds waarop normaal gesproken de babi pangang staat. Het is 31 december, ik eet me vol in het restaurant van mijn zus. Naast haar gezin is mijn vader er met zijn vrouw. Niets van wat op tafel staat is een Chinees nieuwjaarsgerecht, het mist symbolische betekenis. Maar dat maakt ons niets uit, we genieten evengoed van de overvloed.

Nieuwjaarsgerechten verwijzen meestal naar meer rijkdom en meer welvaart. Vanwaar toch die obsessie voor meer geld? Komiek Ronny Chieng grapte er in zijn Netflixshow ook over: ‘We love money’. We wensen elkaar ook geen gelukkig nieuwjaar maar ‘kung hei fat choy’: ‘ik hoop dat je rijk wordt’.

Elkaar geluk wensen is ook wel hoogmoedig of misschien betekenisloos. Mijn vader werkte levenslang keihard voor de familie, niet voor zijn geluk. Hij zal me ook nooit vragen: “Ben je gelukkig?” Geluk tot doel maken is ijdel en tevens is het ongrijpbaar en vluchtig, niet iets om op te bouwen. Geld is concreter. Het maakt het leven verdraagzaam en je kan het delen.

Als ik een stuk zeekomkommer naar binnen slurp, denk ik terug aan toen ik dertien was. Ook in dit restaurant, maar toen met de complete familie. Het was luidruchtig. Mijn moeder en mijn vier zussen, ze hadden het weer over seks, het maakte ze niets uit dat ik er onbeholpen bij zat. Een van hen porde zachtjes in die langwerpige zeekomkommer en de hele familie lag in een deuk. Lachen om niks, zo liet het geluk die avond even zijn gezicht zien en samen met het vuurwerk verdween het de donkere nacht in.

Zaterdag is het Chinees nieuwjaar, we gaan springrolls maken, dat is wel een nieuwjaarsgerecht. Ze verwijzen naar goudstaven, wat wil je nog meer?

Springrolls

Ingrediënten
10 loempiavellen
500 gr taugé
200 gr kippendijfilets
10 stengels Chinese bieslook, in stukken van 3 cm lang
2 el sesamolie
scheut sojasaus
zwarte peper
snufje zout
1 tl maizena of zetmeel

Bereiding
Dit is een recept met weinig ingrediënten, je kan er meer in doen, maar zo proef je alles beter.

Meng alvast een eierdop water met de maizena. Snijd en hak de kip bijna tot gehakt. Bak deze gaar met de sesamolie in een wok of ruime koekenpan, niet te heet want dan verbrandt de olie. Breng het op smaak met sojasaus, peper en zout, voeg de taugé toe. Nu mag het vuur weer hoog, schep alles af en toe om. Voeg de Chinese bieslook toe. Voeg als de taugé bijna gaar is en vocht begint af te geven, wat maizenaoplossing toe zodat het geheel gaat binden. Zet het vuur zacht en voeg eventueel wat extra sojasaus toe. Laat de ­vulling afkoelen.

Leg een loempiavel diagonaal neer. Leg de vulling ter grootte van een marsreep onderaan het vel zodat je dat op kan rollen; de zijkanten van het vel sla je naar binnen en rol je mee. Plak het uiteinde met wat water dicht. Wanneer je de rollen af hebt kan je ze op 170 graden frituren, je kan ze ook gewoon in de oven garen op 200 graden totdat ze licht bruin zijn, dan zijn ze niet zo vettig. Ik zou deze goudstaven niet meer in een saus dippen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden