Recensie

Sportmonologen is ontroerend, ontwapenend, geestig en heel dichtbij (****)

Op zomerfestival De Parade zorgden oud-topsporters in Sportmonologen voor intimiteit en intensiteit, maar blijft dit in het theater ook overeind?

Noor Tonkens
Esther Vergeer, Maarten van der Weijden, Erben Wennemars, Hans van Breukelen, Jan Ykema en Rory de Groot. Beeld Jorrit Lousberg
Esther Vergeer, Maarten van der Weijden, Erben Wennemars, Hans van Breukelen, Jan Ykema en Rory de Groot.Beeld Jorrit Lousberg

Het was een van de parels van de Parade van afgelopen zomer, Sportmonologen. Oud-topsporters die in een solo van vijftien minuten een verhaal vertellen. Hun verhaal. Heel persoonlijk en heel dichtbij en heel ver weg van de mediatraining die veel sporters heeft geleerd vooral zo min mogelijk échts te vertellen.

Het reizendecircusgevoel van de Parade droeg bij aan de intimiteit en intensiteit van de verhalen. Dat je op een woensdagavond zomaar ineens met het A-diploma van Pieter van den Hoogenband in je handen kon zitten. Het idee - van journalist Arthur van den Boogaard en producent Patrick Roubroeks - schreeuwde om een vervolg in het theater, maar de vraag was wel of die intimiteit daar overeind blijft.

470 overwinningen
Het antwoord kwam zaterdag meteen toen rolstoeltennisster Esther Vergeer het podium opreed. Haar verhaal, van een klein meisje dat bibberend op de rand van het zwembad staat en het water in duikt om boven te komen met een helse hoofdpijn die er uiteindelijk toe zou leiden dat ze in een rolstoel terechtkwam, was vanaf de eerste zin ontroerend. De druk om te blijven presteren die zij - 470 wedstrijden op rij ongeslagen, zeven gouden en één zilveren olympische medaille - haar hele carrière heeft meegetorst, was voelbaar.

Lichtvoetiger was het optreden van zwemmer Maarten van der Weijden, die vol zelfspot vertelde over de toeren - lichtbrillen, hoogtetentjes - die zijn trainer Marcel Wouda hem liet uithalen omdat er voordeel mee te behalen viel. Als het kon helpen, was Van der Weijden er voor in. Dezelfde logica bracht hem ertoe het - vanuit Zuid-Amerika over de telefoon - uit te maken met zijn vriendin Daisy: haar aanwezigheid hielp zijn zwemmen niet.

Met misschien nog wel meer zelfspot en humor steeg schaatser Erben Wennemars - 'Pang is weg! Pang is weg!' - boven zichzelf uit in een geestige, goed getimede samenvatting van het weekend waarin hij voor de tweede keer wereldkampioen sprint werd.

Twee talenten
Na de pauze bouwde oud-keeper Hans van Breukelen zijn verhaal rustig op naar een ontroerend moment dat hij had met zijn vader, die altijd was komen kijken, maar zijn trots over de prestaties van zijn zoon nooit uitsprak. Oud-schaatser Jan Ykema, die na zijn carrière vijftien jaar verslaafd was aan cocaïne, speed en heroïne, dreigde even te verzuipen in zijn verhaal. Maar de manier waarop hij worstelde en alsnog bovenkwam, maakte hem alleen maar meer ontwapenend.

De avond werd afgesloten door Rory de Groot, die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep en er aanvoerder van de beloften werd, maar op weg naar de eredivisie op een zijspoor belandde. Hij ging naar de kleinkunstacademie en maakte twee jaar geleden de voorstelling Hand in hand, over zijn verloren voetballeven.

Moeiteloos, met veel humor maar ook met een nog altijd voelbare pijn, sleepte De Groot het publiek mee naar het einde van een nog nauwelijks begonnen voetbalcarrière. We hebben hem nooit zien voetballen, maar De Groot bewijst dat er ook mensen zijn die niet één maar twee talenten hebben.

Woensdag bestaat de line-up uit voetballer Björn van der Doelen, bobsleeër Edwin van Calker, hockeyers Floris Evers en Jesse Mahieu, bokser Pedro van Raamsdonk en schaatser Mark Tuitert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden