PlusReportage

Sport op het werk beperkt zich niet meer tot fitness

Sport op het werk is populair. Er kan vaak veel: van kickboksen en wielrennen tot bootcamp. Wie had gedacht dat Ans van Functioneel Beheer zich moeiteloos twintig keer opdrukt in de modder?

Marloes de Moor
Bij de Vrije Universiteit kunnen werknemers al vijftien jaar gebruik maken van een gratis sportabonnement.  Beeld Jan Mulders
Bij de Vrije Universiteit kunnen werknemers al vijftien jaar gebruik maken van een gratis sportabonnement.Beeld Jan Mulders

Een drukke werkdag achter de rug, lange files, druilerig weer, de lasagne die nog in de oven moet. De drempel om dan ook nog eens naar de sportschool te moeten rijden, is hoog. Steeds meer bedrijven maken het hun medewerkers makkelijker en hebben een inpandig sportcentrum. Het aanbod bestaat allang niet meer alleen uit bedrijfsfitness. Werknemers kunnen kiezen uit sporten als hardlopen, kickboksen, bootcamp, yoga, spinning, wielrennen, ­roeien en voetballen.

Niet alleen zorgt dat voor fittere werknemers, ook bevordert het de saamhorigheid binnen een team. Je leert je collega’s tijdens het sporten bovendien op een andere manier kennen. Wie had gedacht dat Henk van de Frontoffice over een ijzersterke backhand beschikt en dat Ans van Functioneel Beheer zich moeiteloos twintig keer opdrukt in de modder?

Bij VU Fit at Work, het gratis beweeg en -sportprogramma voor medewerkers van de Vrije Universiteit, weten ze dat al vijftien jaar. Werknemers kunnen met hun sportabonnement gratis en onbeperkt deelnemen aan fitness, trainingen en lessen en hebben keuze uit zo’n dertig sporten. Medewerkers van nabijgelegen bedrijven en van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam en het VUmc trainen met korting.

De sportschool is van zeven uur ’s morgens tot twaalf uur ’s nachts geopend en alle lessen zitten steevast vol. “Om zeven uur ’s morgens is het hier al druk,” zegt Jan Snellen, directeur van Sportcentrum VU.

De sportschool voor medewerkers van de Vrije Universiteit. Beeld Jan Mulders
De sportschool voor medewerkers van de Vrije Universiteit.Beeld Jan Mulders

Het sportcentrum werd in 2004 opgericht met het oog op de ontspanning en het welzijn van de medewerkers. “Het eerste jaar hadden we 650 inschrijvingen, nu zijn dat er zo’n 1700. Dat komt neer op 32 procent van de werknemers van de VU. We profiteren van de maatschappelijke ontwikkeling dat mensen slank en in beweging willen zijn.”

Hoewel fitness en groepslessen als yoga, BBB en pilates het populairst zijn, biedt VU Fit at Work keuze uit veel meer sporten. Zo kunnen werknemers wielrennen langs de Amstel of hardlooptrainingen in het Amsterdamse Bos volgen – en dan samen deelnemen aan de Dam tot Damloop of de marathon van Egmond. Ook zijn er mogelijk­heden voor schermen, kickboksen, kungfu, spinning, badminton, basketbal, paaldansen of spinning.

Hoofd leegmaken

“Kijk, bij traplopen voel ik het dus al,” zegt een vrouw hijgend. Ze heeft zich net ingeschreven voor fitness bij VU Fit at Work en loopt achter instructeur Christiaan Schouten (23) de trap op. Bij de crosstrainer geeft hij haar uitleg. “Zo zet je hem zwaarder en zo lichter. Net wat je fijn vindt. We beginnen met tien minuten warming-up.”

In de aangrenzende sportzaal ligt Ayush Narsaria (27) op de grond met gewichten. Het zweet parelt op zijn voorhoofd. Twee ochtenden per week is de promovendus chemie er te vinden om zijn oefeningen te doen. “Dat is een goede afleiding van het typen achter de computer. Hier kan ik mijn hoofd leegmaken. Naast fitness doe ik aan ­yoga en meditatie. Dat maakt me rustig en geeft me de energie om daarna weer aan het werk te gaan.”

’s Morgens vroeg, rond lunchtijd en na vijf uur ziet Christiaan Schouten veel veertigers en vijftigers de sportschool binnengaan. “De BBB-workout voor benen, billen en buik is heel populair. Die lessen zitten altijd vol. De VU-medewerkers hebben een kantoorbaan, waarbij ze de hele dag zitten. Doordat je je bekkenspieren dan minder gebruikt, krijg je last van je onderrug. Ook verslapte buikspieren zijn een oorzaak. Die worden tijdens het zitten weinig ­gebruikt. Met een goede training van die spieren kun je rugklachten verminderen,” legt Schouten uit.

Trainen in kantooroutfit

Niet alleen de VU, ook bedrijven investeren vaker in een accommodatie waar hun werknemers kunnen sporten. Zo beschikken multinationals als Ahold, Randstad, Siemens, Yokogawa en Heerema over een inpandige Fit20-studio. Onder de paraplu van Fit20 runnen franchiseondernemers hun eigen fitnesscentrum binnen deze bedrijven. Vaak werken er meerdere personal trainers. Bij Fit20 kun je in een gekoelde ruimte twintig minuten trage krachttrainingen doen. De medewerkers houden daarbij hun kantooroutfit aan, omdat er vrijwel niet gezweet wordt.

Ook bij Google op de Zuidas en kinderwagenbouwer Joolz in Noord kunnen werknemers bij hun eigen sportschool terecht. Softwarebedrijf Ohpen liet in de kelder een volledig uitgeruste sportschool, inclusief boksring, bouwen. IT-bedrijf Xcellent timmert hard aan de weg met een vitaliteitsprogramma. Dat zorgde ervoor dat de helft van het personeel zich opgaf voor obstakelrun Mud Masters en twintig collega’s de marathon renden. Het bedrijf moedigt werknemers aan zo sportief mogelijk te zijn. Op de werkvloer staat een tafeltennistafel en bij de sportschool om de hoek krijgen medewerkers flinke korting.

Capgemini schakelde Sport en Zaken in, een sportorganisatie van NOC*NSF, om hun werknemers te stimuleren meer te bewegen. Met het Capgemini Company Sport ­Program kunnen medewerkers onder professionele begeleiding verschillende sporten beoefenen, zoals mountainbiken, tennis, squash, wielrennen en hardlopen. Cap­gemini nam ook deel aan de European Company Games, een soort Olympische Spelen voor bedrijfssporters.

Jan Snellen, directeur van Sportcentrum VU: ‘Om zeven uur ’s morgens is het hier al druk.’
 Beeld Jan Mulders
Jan Snellen, directeur van Sportcentrum VU: ‘Om zeven uur ’s morgens is het hier al druk.’Beeld Jan Mulders

Het Gezonde Lichaam is een andere organisatie die verschillende sportprogramma’s op kantoor aanbiedt. KLM, Aannemingsbedrijf Markus, Madame Tussauds, Univé en Yarden maken daar al gebruik van.

Maar wat leveren die fitte werknemers bedrijven nu ­eigenlijk op? TNO deed er onderzoek naar. Over een periode van vier jaar verzuimden sporters gemiddeld 25 dagen minder dan niet-sporters en ruim 50 dagen minder dan de werknemers die nooit hebben gesport. De arbeidsproductiviteit nam toe met gemiddeld 12,5 procent. Het ziekteverzuim daalde van 9 naar 2 procent.

Snellen zet daar vraagtekens bij. “Niet alle parameters zijn meegenomen in dat onderzoek. Ik vind het ook stigmatiserend om er vanuit te gaan dat je eerder ziek wordt als je niet sport. Bij ons is minder ziekteverzuim niet het uitgangspunt. Als je een uur sport en daarna aan de bar gaat zitten, is het effect weer tenietgedaan. Bij de VU gaat het erom dat sport werknemers gelukkiger maakt, waardoor ze ook weer blijer naar hun werk gaan. Sport draagt op die manier bij aan de kwaliteit van hun leven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden