Plus Proefwerk

Spirit (8-)

Van spetterende salades en seitansteak tot zuurkoolstamp; bij Spirit schep je je bord vol (vleesloos) lekkers en betaal je per ons.

Beeld Mats van Soolingen

Zowel vegetarische restaurants als buffetrestaurants lijden aan een imagoprobleem, zij het op volstrekt tegengestelde gronden. Waar het buffet beelden oproept van volgevreten hebberds, lauwe worst en slappe friet, worden vleesloze zaken juist gezien als spartaans en stoffig: bruine rijst voor een betere wereld.

Gedateerde karikaturen, maar ze komen wel ergens vandaan, ­namelijk het idee dat smaak in deze zaken ondergeschikt wordt gemaakt aan iets anders - of dat nou kwantiteit of deugdzaamheid is.

Spirit, een nieuwe zaak op de kop van de Czaar Peterstraat, ­bewijst dat een vegetarisch ­buffetrestaurant beide valkuilen ondervangt. Niet alleen lenen groentegerechten zich véél beter dan vlees en vis voor zowel de uitstalling als het vrije combineren dat een buffet kenmerkt, de overvloed aan opties maakt tevens korte metten met het idee dat je bij vegetarische gerechten altijd iets te kort komt.

Het grote restaurant is van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en zeven dagen per week open. Het heeft een frisse inrichting met ronde vormen, designlampen en planten; meer een dag- dan een avondzaak, met z'n leestafel en grote hoeveelheden licht. We zien gezinnen met kinderen, maar ook mensen die solo achter hun laptop eten.

Natuurvoedings­types
Op het grote buffet zijn meer dan vijftig gerechten uitgestald. Alle ingrediënten zijn biologisch. Je betaalt per ons: € 2,25 voor het ontbijt, €2,95 voor lunch en diner (of €2,75 als je het meeneemt). Wij zijn uiteindelijk voor drie gangen en twee drankjes zo'n dertig euro per persoon kwijt.

De andere vestiging van Spirit, in ecologisch winkelcentrum De Groene Passage in Rotterdam, werd opgericht door twee ouderwetse natuurvoedings­types van het eerste uur.

Inmiddels is het stokje overgenomen door hun zoon, die juist een ­reguliere chefsachtergrond heeft. Hij heeft, naast de sobere macrobiotische keuken van zijn moeder, ook duidelijk goed naar de hoorn des overvloeds-achtige restaurants van Yotam Ottolenghi gekeken, en de combinatie werkt heel aardig.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Naast grote schalen verleidelijke, spetterende groenten vol heftige smaken zien we dus veel Japans-geïnspireerde ingrediënten als sojafermenten, zeewier, umeboshi en uitstekende bruine rijst.

Japanse barbecuesaus
Ik heb weinig op met de op zenboeddhisme gestoelde ­macrobiotiek en het zal het mij eerlijk gezegd worst wezen hoe yin & yang in een gerecht zijn vertegenwoordigd, maar alles is ­lekker en met zorg bereid.

Zo eten we koele sobanoedels met ei en broccoli, een prima ­vegetarische makirol met avocado en ingemaakte groenten, maar ook rijke paddenstoelen­salade met fregole (Sardijnse balletjespasta) en pecannoten.

Ook het vermelden waard zijn de heerlijke andijvie die is gemarineerd met pit, olie, azijn en knoflook, de zeer luxueuze ­gerookte eiersalade en de schorseneren met een Japanse 'barbecuesaus' van umeboshi, gerookt paprikapoeder, rijstazijn en miso.

Vleesnijd
Buiten het buffet zijn er ­soepen, voor €4,95 mag je een lunchwaardige kom volscheppen en een broodje uitkiezen. De miso­soep (met rode gerstemiso en kombu) is verwarmend, hartig en goedgevuld met tofoe, shiitake en spinazie. De vegetarische erwtensoep lijdt een beetje aan vleesnijd - een varkensvleesvormige lacune die door de nepworst en gerookte tofoe ­alleen maar wordt onderstreept.

Best
De combinatie van Ottolenghi-achtige overvloed en macrobiotische soberheid werkt ­vreselijk goed op dit verleidelijke buffet.

Minder
Patisserie en desserts die geveganiseerd of ­‘gezond gemaakt’ zijn, zitten vaak vol ­omslachtige kunstgrepen en trucjes.

Opvallend
Spirit heeft een binnendoorgang naar een nieuwe, grote Odin-supermarkt. Alle gebruikte producten zijn vegetarisch en biologisch.

De beste vegetarische gerechten proberen volgens mij niet op iets te lijken wat ze niet zijn, maar gaan uit van de kracht van de plantaardige ingrediënten zelf.

Dat is het geval bij de pittige pompoen-kikkererwtencurry, de lekkere auberginelasagne (hoewel er wel erg veel nootmuskaat in de bechamel zit), en het verrukkelijke aardappel-maiskoekje.

Aanwinst
Van de vele taarten en desserts zijn we niet onder de ­indruk: er zijn wel erg veel kunstgrepen toegepast om de boel ­'gezonder' of plantaardiger te maken. Dat wreekt zich in de kwaliteit.

De sojabavarois in de sinaasappeltaart is vettig, de als 'meer natuurlijk' gepresenteerde agavesiroop, kokosbloemsuiker en rietsuiker zijn overheersend ­(bijvoorbeeld in de overzoete chocolademousse) en in het ­nagerecht van pompoen, peer en kaneelkaramel zitten wel vier verschillende bindmiddelen om iets dat geen karamel is toch op karamel te doen lijken.

De bananentaart is zepig van het bakpoeder en bovendien ernstig oudbakken.

Maar op de toetjes na zijn we onomwonden positief. Je hoeft geen rabiate dierenbevrijder of Green Happinessachtige #fitgirl te zijn om het nut in te zien van beter en uitgebreider vegetarisch eten, van meer keuze bij de lunch en meer keuze in groente en plantaardige eiwitten. Wat dat betreft is Spirit een aanwinst voor de stad.

Vorige Proefwerken:
Pendergast (8,5)
Le Due Sicilie (7,5)
Daalder (7)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Spirit

Czaar Peterstraat 2
1018 PR Amsterdam

ma-zo 08.00 – 23.00
keuken open tot 22.00 uur

020 7371671
www.spiritamsterdam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden