Aldus

Spannend: haar verre familielid was in de VS een soort Billy the Kid

Tanja Holzhey (46) schreef De laatste overval, over haar treinovervallende voorouder in Amerika. Nu is er ook een podcast.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

‘Wat doe je als je tot de ontdekking komt dat een familielid een beruchte postkoetsovervaller in Amerika was?’ vraagt het persbericht van uw uitgeverij. U dacht: daar schrijf ik een boek over!

“Ja, maar eerst: hoe ontdek je zoiets? Nou, mijn vriend, de Amsterdamse bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek, vertelde dat er ooit een voorouder van hem naar de VS was geëmigreerd. Toen dacht ik: iemand van mijn familie toch ook? Vervolgens hebben we de hele nacht gegoogeld, en ’s ochtends besloten we samen dit boek te schrijven.”

Waar stuitte u dan op?

“Op Reimund, een man met mijn achternaam, die uit hetzelfde Thüringer dorp kwam als mijn vader. Reimund bleek een berucht trein- en postkoetsovervaller te zijn geweest, over wie kranten wereldwijd veel hebben gepubliceerd.”

Een soort Billy the Kid?

“Zoiets ja, ze noemden hem de Jesse James Of The North. Het wonderlijkste is dat hij later in gevangenschap totaal veranderde; hij werd omschreven als de beste en liefste mens ter wereld. Na 25 jaar kreeg hij gratie, en verhuisde hij naar een eiland voor de kust van Florida, waar hij sociologische verhandelingen schreef.”

Hoe veranderde hij zo?

“Misschien doordat hij een operatie aan zijn hoofd had ondergaan, maar dat staat niet vast. Misschien leed hij wel aan een soort schizofrenie.”

Uw boek is geen thriller?

“Het is een biografie, een mix van true crime en geschiedenis. VPRO’s OVT heeft er nu een podcast van gemaakt. Maar het begon allemaal ’s nachts op Google, met een artikel uit de Detroit Evening News van september 1889.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden