PlusOpen tijdens corona

Souvenirwinkel Singel Productions hoopt op een goed EK: ‘Het is een heel fragiele handel’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Chaïm Graaf (68) van souvenirwinkel Singel Productions mist de toeristen, maar hoopt op oranjegekte bij het EK.

Janna Toepoel
Chaïm Graaf van Singel Productions. Beeld Nina Schollaardt
Chaïm Graaf van Singel Productions.Beeld Nina Schollaardt

Eindelijk weer open. Wat heeft u het meest gemist?

“De toeristen. Die zijn trouwens nog steeds niet terug. Officieel ben ik geopend, maar voor de omzet hoef ik het niet te doen. Ik werk omdat ik niet lui wil zijn. Voor corona zat ik hier tot 9 uur ’s avonds om geld te ­verdienen. Nu zit ik hier omdat ik nog geen zin heb om naar huis te gaan.”

Ziet u veel vaste klanten terug?

“Mijn handel draait om spontaniteit. Mensen komen niet speciaal naar mijn winkel voor een bepaald product. Mijn klandizie bestaat uit ­voorbijgangers. Regent het? Dan ­verkoop ik paraplu’s. Is het warm? Dan verkoop ik frisdrank. De toeristen zijn mijn vaste klanten. Hen hoop ik snel terug te zien als de reisrestricties overal zijn versoepeld.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen de afgelopen tijd?

“Voor corona dacht ik dat 2020 een topjaar zou zijn. Er stond veel te gebeuren: Sail, het Eurovisie Songfestival, het EK. Ik verwachtte dat het druk zou worden in Amsterdam en heb groot ingekocht. Nu ligt mijn winkel vol met onverkochte voorraad. De lockdown heeft nogmaals bevestigd hoe fragiel mijn handel is. Dat moet ik in de toekomst niet vergeten.”

Heeft u ook iets aan de lockdown ­gehad?

“Voor corona bestelde ik elke avond eten via Thuisbezorgd. Toen kwam de lockdown. Mijn inkomsten vielen weg en ik moest bezuinigen. Daarom heb ik mezelf leren koken. Ik maak rijst en salades. Het is best lekker, al zeg ik het zelf.”

Waar kijkt u naar uit de komende maanden?

“Het EK! Ik heb een heleboel oranje producten liggen: spandoeken, ­shirtjes en vlaggen. Als Nederland een beetje goed voetbalt kan ik misschien eindelijk weer wat omzet draaien. Helaas is Virgil van Dijk nu geblesseerd, terwijl ik een heleboel shirts met zijn naam erop heb liggen. Zoals ik al zei: het is een heel fragiele handel.”

Singel Productions

Singel 540

Tips? open@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden