PlusFotoboek

Soms ontroerende foto’s van verlaten woningen

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in.

Peter van Brummelen
null Beeld Maarten Slagboom, Billie Slagboom
Beeld Maarten Slagboom, Billie Slagboom

Vader en dochter Maarten en Billie Slagboom fotograferen samen verlaten gebouwen in heel Europa en soms ook wel daarbuiten. Het leidde vorig jaar tot het boek Hier woont alleen de tijd. Nu al is er een vervolg: Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in.

null Beeld Maarten Slagboom, Billie Slagboom
Beeld Maarten Slagboom, Billie Slagboom

Nog meer van die fascinerende en soms ook ontroerende foto’s van verlaten woningen, fabrieken en kantoren. Naar eigen zeggen zijn vader en dochter nog dieper doorgedrongen in een zone die wordt gedomineerd door ‘afbladderende kalk, verpulverde verf, beschimmelde behanglagen en oprukkend onkruid’.

Pa Maarten (1970), in het dagelijks leven journalist, ziet in die zone het leven dat al achter hem ligt. Dochter Billie (2001), die geschiedenis studeert, aanschouwt er juist het leven dat zij zich nog voor zich heeft.

Net als in dat eerste boek ontbreken in het vervolg gegevens over de locatie en geschiedenis van de fotografeerde gebouwen. De makers willen de kijker niet te veel sturen. Zo is het ook heerlijk fantaseren over wat er in vredesnaam is gebeurd in bijvoorbeeld die woningen die nog net niet zijn ingestort, maar waar de boeken nog altijd in de kasten staan en de pannen op het fornuis.

Maarten Slagboom en Billie Slagboom: Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in (uitg. Kyosei, €37,50)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden