Plus

Solodebuut van Lil' Kleine drijft op oude formule

Alle tieners zeggen hartgrondig ja tegen drugsreferenties, maar iets meer artistieke ambitie had het solodebuut van Lil' Kleine geen kwaad gedaan.

Jerry Goossens
Het succes? Consequent doorvoeren van de formule die Drank & Drugs. Beeld Lil Kleine
Het succes? Consequent doorvoeren van de formule die Drank & Drugs.Beeld Lil Kleine

Tik op YouTube de zoekopdracht 'kleine Lil' Kleine' en je wordt beloond met een aandoenlijk Jeugdjournaalfilmpje waarin het dan twaalfjarige, Amsterdamse rappertje Jorik Scholten in keurig Algemeen Beschaafd Nederlands zegt dat hij nog eens heel groot gaat worden.

Lange Frans en zijn toenmalige gabber Baas B. zitten er naast en knikken vaderlijk: dat knulletje komt er wel. Nou is Lange Frans niet iemand die je vanzelfsprekend profetische gaven toedicht, maar in dit geval heeft hij het bij het rechte eind gehad. Negen jaar na de opname van het Jeugdjournaalfilmpje is Lil' Kleine de populairste rapper van Nederland.

Drank & Drugs, het nummer waarmee hij vorige zomer samen met ­kompaan Ronnie Flex doorbrak, ­verbrijzelde alle nationale streamingrecords. Met zijn debuutalbum lijkt het dezelfde kant op te gaan. Op de dag dat WOP uitkwam werd de plaat anderhalf miljoen keer beluisterd op Spotify. WOP kwam binnen op één in de album charts. En alle nummers die erop staan hebben een aparte notering in de Single Top 100.

Eenvormigheid
Bij beluistering van WOP lijkt het succes besloten te liggen in het consequent doorvoeren van de formule die Drank & Drugs zo'n enorme hit maakte. Hoewel het album als Lil' Kleines solodebuut geldt, is Ronnie Flex bij zeven van de elf nummers van de partij. En het springerige housebeatje dat de verslavende ­zomerhit kenmerkte, wordt op WOP eindeloos uitgemolken. 1,2,3 zou je als zelfplagiaat kunnen betitelen.

De eenvormigheid is goeddeels te wijten aan de producties van Jacques $hirak (Julien Willemsen) die met uitzondering van het nummer Zonder Reden alles door dezelfde mal perst en daarbij een opvallende liefde voor de gesampelde panfluit aan de dag legt.

De teksten blijven beperkt tot kwezelige liefdesbetuigingen en drugsreferenties. Alle tieners mogen daar hartgrondig ja tegen zeggen, iets meer ­artistieke ambitie had WOP bepaald geen kwaad gedaan.

Lil' Kleine - WOP
pop
(TopNotch/Universal)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden