PlusRecept van de dag

Soep voor Bourgondische thuiswerkers

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: soep voor thuiswerkers.

Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Ik ben al jaren fan van Bart Van Loo. Het begon, zoals bij velen, met zijn boek en De Wereld Draait Door-optredens over Franse chansons, maar toen ontdekte ik zijn boeken over Frans eten, Franse romanciers en erotische literatuur (O vermiljoenen spleet) en wist ik dat het niet uitmaakt waar de Vlaming over schrijft: ik wil het altijd lezen.

Ook zijn laatste boek, over de laatmiddeleeuwse Bourgondiërs, dat afgelopen jaar een bestseller werd. Door drukte was ik er nog niet aan toegekomen; vreugde alom dus, toen bleek dat de schrijver zijn verhalen had ingesproken als podcast. Luisteren naar de overdadige en opzwepende woordenstroom van Bart is nog leuker dan lezen.

Ik fietste de hele stad door, van werkafspraken naar de markt en van de bibliotheek naar de kapper, terwijl ik ­stiekem in een heel andere wereld zat. Een wereld van slagvelden, politieke intriges, dubbelhuwelijken, sluipmoordenaars en toernooien. Dat stedelijk gefiets is door corona voorlopig voorbij, maar Bart blijft bij me. Ik luister in de tuin, tijdens de afwas en bij het koken.

Gisteren, toen ik bleekselderij stond te snijden, hoorde ik Bart uitgebreid vertellen over de beroemde banketten van het Bourgondische hof. Gasten kregen gang na gang: schalen vol hert, everzwijn, gans, patrijs, reiger, zwaan en merel, en pasteien, liters wijn, sauzen vol specerijen, gekonfijte vruchten, taart en nog veel meer. Tussen de gangen door waren er jongleurs, muzikanten en acteurs om de eters te vermaken.

De Bourgondiërs waren ook dol op kooktrucjes, zoals een geroosterde pauw, teruggestopt in zijn verenmantel, geserveerd met vlammen uit zijn bek. Er werden levensechte dieren gemaakt van hout, ter vermaak van de gasten, waaronder een hert dat aan de lopende band kruidenwijn plaste en een leeuw wiens poten wijn spoten. Er schijnt zelfs een opgezet everzwijn geweest te zijn dat, als je aan zijn krulstaart draaide, radijsjes uitpoepte.

Grinnikend roerde ik in mijn pan en wist: dit is het ideale middel om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid.

Soep voor thuiswerkers

Ingrediënten
2 el olijfolie
4 stengels bleekselderij, in plakjes
2 el komijn
lik harissa naar smaak (chilipoeder, sambal, tabasco kan ook)
1 blik tomaten à 400 ml
1½ liter groentebouillon
100 g couscous
sap van 1 citroen

Bereiding
De Bourgondische weelde is in mijn eigen keuken ver te zoeken. Toch wist ik iets lekkers voor de lunch te maken, met ingrediënten die altijd handig zijn om in huis te halen: selderij, tomaten in blik, citroenen en couscous. Pas de soep aan naar smaak en naar wat je in huis hebt. Ik warmde een dag later bijvoorbeeld een restje op en deed er een blik linzen bij en zou verse koriander hebben toegevoegd als ik die in huis had gehad. Ook een handje spinazie, wat dungesneden kool en vermicelli in plaats van couscous lijken me geschikt.

Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak er de bleekselderij in tot hij zacht is. Voeg de komijn en harissa toe. Doe de tomaten inclusief vocht in de pan en druk ze stuk, voeg de bouillon toe en laat zachtjes 5 minuten pruttelen. Pureer eventueel tot een gladde soep. Strooi de couscous in de soep, wacht 4 minuten en roer op het laatst het citroensap erdoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden