Recept van de dag

Soep van opa, met tomaat en ei

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin.

Fow Pyng Hu
Fow Pyng Hu. Beeld Jakob van Vliet
Fow Pyng Hu.Beeld Jakob van Vliet

Mijn opa bracht mijn vader naar zijn eerste schooldag. Hij was zes. Een dag later was mijn opa plotseling vertrokken. Het was midden jaren dertig en in China runde mijn opa een apotheek in het dorp. Kennissen vroegen of het niet iets voor hem was, Europa. Er werd daar goed verdiend, het bood toekomstperspectief. Hoewel hij eerder een boekenwurm was dan een avontuurlijke ondernemer leek het hem toch wat om die uitdaging aan te gaan. Hij verzekerde zijn gezin dat hij spoedig rijk terug zou komen en vertrok als matroos op een boot naar Marseille.

Chinezen verspreidden zich over allerlei landen. Diegenen die in Italië terechtkwamen, kregen als bijnaam ‘schoentrap’. Zij waren deurverkopers van stropdassen en snoepgoed, en kregen regelmatig een trap zodra ze ergens aanbelden. Het gerucht ging dat het in Nederland veel beter was. Daar waren de mensen sympathiek, ze gaven je zelfs wat eten als je honger leed. Zo kwam hij in Leiden terecht. Daar deelde hij met een tiental andere Chinezen één kamer. Om aan geld te komen, verkochten ze onder andere pindakoekjes op straat. Maar mijn opa was verlegen, hij bleef liever thuis en maakte soep voor zijn huis­genoten wanneer ze uitgeput thuiskwamen.

Al snel brak de Tweede Wereldoorlog uit. Briefverkeer met China werd onmogelijk. Mijn opa vreesde dat zijn gezin de invasie van de Japanners niet had overleefd. Dat alles was verwoest. Hij hertrouwde daarom met een Nederlandse. Althans, zo had hij het mijn vader na de oorlog uitgelegd. Hij vertelde dat de Chinezen in Nederland tijdens de oorlog gespaard bleven.

Sterker, ze schenen fietsen en aardappels van de Duitsers te hebben gekregen. Dat had te maken met een verdrag tussen Duitsland en China. Volgens mijn vader werden daardoor de Chinese immigranten opeens aantrekkelijk en zijn velen van hen getrouwd met een Nederlandse vrouw. Over dit hoofdstuk van de geschiedenis valt niet veel te vinden, ik weet ook niet zeker of het allemaal zo is gelopen.

Na de oorlog kwam er weer contact met China. Mijn opa is zelf nooit meer terug geweest. Hij voelde zich vast te schuldig over het gezin dat nog op hem wachtte. Hij zorgde er wel voor dat mijn vader naar Nederland kon komen. Zo kon hij hem eindelijk de vraag stellen: “En, hoe was je eerste schooldag?” De vraag waar mijn vader twintig jaar op heeft gewacht om hem te kunnen beantwoorden.

Soep met tomaat en ei

Ingrediënten

2 gehakte takjes koriander

2 rijpe tomaten

2 geklopte eieren

Wat zout

Witte peper

2 el aardappel- of maiszetmeel

1 tl sesamolie

Bereiding

Mijn opa heeft vast weleens deze soep gemaakt, hij is namelijk makkelijk en snel te maken. Het is geen voorafje, maar iets wat je samen met de rest eet. Soepen zijn een aanvulling op een maaltijd en daarom overheersen ze niet in smaak. Zonder soep is een maaltijd niet compleet.

Snij de tomaten door de helft en verwijder het harde witte stukje waar de steel aan zat. Snij ze vervolgens in kleine blokjes. Kook de tomaat voor enkele minuten in ongeveer 600 ml water op zacht vuur. Los het zetmeel op in een kopje koud water, giet dit al roerend door de soep. De soep begint nu te binden. Giet het ei al roerend door de soep, doe dit langzaam zodat het ei zich mooi verspreidt. Voeg daarna wat zout, peper en sesamolie toe. Even proeven of het op smaak is, maar pas op, deze soep is erg heet. Verdeel over twee kommen en top af met wat koriander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden