PlusHet ingrediënt

Snijbonen? Tegenwoordig snij ik ze bijna nooit meer

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op snijbonen.

Snijbonen. Beeld Emma Levie
Snijbonen.Beeld Emma Levie

Snijbonen kunnen ­lekker zijn, maar belanden te vaak fijngesneden en door­gekookt in een plasje kookvocht op het bord. Bij ons thuis was het enige leuke aan snijbonen het bereiden ervan. We hadden zo’n oldskool snij-bonenmolen. Als kind vond ik het fantastisch om de bonen al draaiend aan de molen door de hakselaar te halen. Het resultaat van de bereide snij­bonen was steevast vreugdeloos.

Tijdens een opname van mijn nieuwe podcast Het laatste avondmaal ontvang ik gasten in mijn keuken om een gerecht te koken dat troost biedt of bijzondere herinneringen oproept. Toen Howard Komproe mij de boodschappenlijst doorgaf voor zijn laatste avondmaal, kip met bonen en rijst, zag ik dan ook op tegen de snijbonen. Dat bleek niet terecht. Howard legde ze in hun geheel op de grill tot ze zwart blakerden. Het waren de lekkerste bonen die ik in tijden at.

Draderig

Een belangrijke reden dat we zo gewend zijn aan het snijden van deze bonen is dat ze in het verleden draderig waren. Dat herinner ik me ook nog uit mijn jeugd. De bonen konden taai aanvoelen in je mond.

Modernere rassen hebben dat euvel niet meer. Tegenwoordig snij ik ze bijna nooit meer; de molen heb ik een paar jaar geleden naar de kringloopwinkel gebracht.

Nu maak ik met hele snijbonen heerlijke salades, stoof ik ze met tomaat en knoflook en maak ik er een pasta mee. Grillen is dus een nieuwe bereidingswijze die je kunt toevoegen aan je arsenaal.

Genoeg tijd

Let op, snijbonen moeten goed gaar zijn, dus geef ze genoeg tijd of blancheer ze voor je ze op de grill legt. Voor het recept liet ik me dit keer inspireren door het gerecht van Howard, maar het werd iets totaal anders. De zachte zwartebonencrème geeft comfort, de pittige dressing houdt je bij de les. Een fantastisch zomers gerecht, zou ik zo zeggen.

Recept: snijbonen met zwartebonencrème

Ingrediënten
- 4 ons snijbonen
- 2 tl zonnebloemolie
- 1 blik zwarte bonen (400 ml)
- 1 el tahin
- 1 el sojasaus
- 2 stengels bladselderij
- ½ madame-jeanette
- ½ teen knoflook
- 1 limoen
- 2 el olijfolie
- ½ rode ui
- ½ tomaat
- 1 handje pinda’s

Bereiding
Verhit een grote grillpan (het kan ook op een niet te hete barbecue). Snijd de kontjes van de snijbonen, doe ze in een mengkom met 2 tl zonnebloemolie en maak aan met een snuf zout. Leg de bonen in de pan of op de grill. Beide kanten hebben zo’n 6-7 minuten nodig op niet te hoog vuur om mooi te blakeren en zacht te ­worden. Maak intussen een crème van zwarte bonen. Giet het blik zwarte bonen af. Draai de bonen met de tahin en sojasaus glad in de keukenmachine of met een staafmixer. Snijd de bladselderij en de ­madame-jeanette fijn en maak aan met het limoensap en de olijfolie. Snijd de ui in fijne ringen en maak aan met de dressing. Snijd de tomaat in blokjes en voeg ook toe aan de dressing. Hak de pinda’s grof. Serveer de bonencrème met daarop de gegrilde snijbonen en daaroverheen de dressing en de pinda’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden