PlusDe tafel van vier

Snijbonen met gedroogde garnaaltjes

null Beeld

In een stad van ontelbare keukens nemen vier kookschrijvers ons om beurten mee naar die van hen. Deze week maakt Raghenie Bhawanie snijbonen met gedroogde garnaaltjes.

Raghenie Bhawanie

Ik stapte vorige week met een halve Snickers in m’n mond op de fiets en wist even niet meer hoe ik op dat punt was gekomen. Sowieso wil ik eigenlijk voorkomen dat ik – naweloverwogen boodschappen te hebben gedaan – tóch nog even een mierzoet industrieproduct meegris en naar binnen duw. Als ‘supermarkt indelen om impulsaankopen te stimuleren’ gold als topsport, dan konden de grootgrutters van Nederland meedoen aan de Superbowl.

Soms lijkt het alsof de kruideniers volledig zijn verdreven door grote supermarkten, maar dat is schijn. Loop een willekeurige toko of Marokkaanse slagerij binnen en je ziet hoe zij het stokje naadloos van De Gruyter en de SRV-wagen hebben overgenomen. Bij Tropic 2000 aan de Ten Kate-markt doen ze niet aan slinks uitgedokterde looproutes of Point of Purchase-schappen. Daar liggen de essentiële Surinaamse ingrediënten recht voor je neus, naast de kassa: madame-jeanettepepers, kousenband, antroewa, bosjes bladselderij en kleine zakjes gedroogde garnalen. Tuurlijk, de toko verkoopt genoeg dat zout, vet, zoet is en mogelijk impulsief meegenomen wordt, maar dat ligt even open, eerlijk en lichtelijk onhandig tussen de rest.

Wie weleens door Vietnam of Thailand heeft kunnen reizen, weet hoe vissaus daar de smaakmaker pur sang is en op de eettafel het zout vervangt. Ik zie gedroogde garnaaltjes als het Surinaamse equivalent voor vissaus. Deze kleine krachtpatsers kun je gebruiken om allerhande groenten, rijst of soep van een flinke dosis umami te voorzien. Ik gooi bij vrijwel elk bezoek aan de toko zo’n zakje in m’n mandje. Zonder na te denken. Prima impulsaankoop.

Snijbonen met gedroogde garnaaltjes (voor 4 personen)

Ingrediënten
- 500 g snijbonen
- 25 g gedroogde garnaaltjes
- zonnebloem- of arachideolie
- 1 ui
- 1 teen knoflook

Bereiding
Overgiet de gedroogde garnalen in een klein schaaltje met kokend water en laat 15 minuten staan. Spoel vervolgens goed af en dep droog. Snijd de snijbonen in schuine reepjes, zo dun mogelijk. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Laat in een koekenpan de olie heet worden en bak hierin de garnaaltjes tot ze vrolijk rondspringen, 2-3 minuten. Fruit hierin vervolgens de ui en knoflook en bak nog twee minuten mee. Doe er de snijbonen bij en stoof in 5-7 minuten beetgaar. Maak af met peper en zout. Serveer met bruine rijst en ketjap kip.

In deze rubriek nemen we een kijkje in de pannen van Raghenie Bhawanie, Jigal Krant, Samuel Levie en Emma de Thouars.

Raghenie Bhawani Beeld Marjolein van Damme
Raghenie BhawaniBeeld Marjolein van Damme

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden