Achtergrond

Smartlappen Karaoke in Paradiso: met z’n allen lekker zingen

Paradiso beleeft zondag de derde Smartlappen Karaoke. Meebrullen met Hazes, Ramses Shaffy en natuurlijk Geef mij maar Amsterdam. Dubbel feest, want het is ook vijftien jaar geleden dat dit festival der meezingers werd geboren.

Maarten Moll
null Beeld Gijs Kast
Beeld Gijs Kast

Het gebeurde in Haarlem, vijftien jaar geleden. Of ze op een zondagmiddag iets konden doen in café Studio. Omdat de boel een beetje inkakte.

Dus zat muzikant Rudi de Graaff met zijn vriend Martijn Bosman, ze speelden samen in de funkband Gotcha!, op een middag te brainstormen. “We hadden het over een vriend van ons, Bob Fosko, die kort daarvoor in Pakhuis Wilhelmina de Hardrock Karaoke had geïni­tieerd. Had hij opgepikt in New York. We zaten te eten in de Jordaan, en toen… Poef! Smart­lappen! Iedereen kent smartlappen, en ze zijn makkelijk mee te brullen. Een Smartlappen Karao­ke!”

De Graaff (55) is nog steeds enthousiast. De percussionist spreekt in het café van Q Factory in Amsterdam-Oost vol overgave over dat magische moment in Haarlem. “Ik weet het nog heel goed. Het was een hele mooie laatste herfstdag in oktober. De terrassen zaten overvol. Dat bovenzaaltje krijgen we nooit vol, dachten we. Met een accordeon hebben we toen buiten even een parade gemaakt, en om vijf uur begonnen we. Met Bij ons in de Jordaan. Er gebeurde iets. De terrassen stroomden leeg, en in no time stond de hele tent vol. Geweldig!”

Lowlands

De Smartlappen Karaoke was geboren. Elke maand in café Studio, van de bovenzaal naar beneden naar de achterzaal. Het groeide Haarlem uit: bedrijfsfeesten, popzalen, festivals.

“We hebben dat heel lang gedaan, Martijn, de band en ik, maar op een gegeven moment waren we er klaar mee. Elk jaar nog een keer in Pakhuis Wilhelmina, dat was het. Een paar jaar geleden stroomden de aanvragen toch weer binnen. Martijn en ik zijn nog steeds de Smartlappen Karao­ke Directie en we hadden er wel weer zin in. En zo stonden we vorig jaar op de Zwarte Cross en op de Libelle Zomerweken. En op Lowlands, daar lieten we in de Alphatent twintigduizend man meebrullen. Te gek!”

En zondag dus voor de derde keer in Paradiso. De Graaff werd vier jaar geleden op een ochtend wakker en dacht: “Voor het zingen de kerk in. Dat lijkt me nou leuk. Ik ga eens kijken welke horeca­gelegenheden in het land er in een kerk zitten. Kijken of we een tourtje kunnen doen, maar de respons was niet enthousiast. Behalve bij Paradiso. Die vonden het een leuk idee. En zo stonden we in 2018 in Paradiso. Ik had wat bevriende muzikanten uitgenodigd als gastartiesten. Om het programma wat cachet te geven. Angela Groothuizen, Paul de Munnik. En wie schetst mijn verbazing? 1100 man! Dus volgend jaar weer!”

Top 5 van de Smartlappen Karaoke

Leef
André Hazes jr.

“Ons publiek is divers, oudere Amsterdammers, veertigers en vijftigers die lekker los willen gaan, en ook heel veel jeugd. Deze doet het goed bij studentes.”

De glimlach van een kind
Willy Alberti

“Met name het lalalalalala aan het eind, heel goed mee te lallen.”

Dokter Bernard
Bonnie St. Claire

“Dan sleurt de betreffende zangeres altijd een man mee om de doktersrol te vervullen. Soms enigszins tegen de zin van de man, hahaha.”

Ik voel me zo verdomd alleen
Danny de Munk

“Jeugdsentiment, altijd goed.”

Bloed, Zweet en Tranen
André Hazes

“We sluiten elke keer af met Het Laatste Rondje, maar deze doet het altijd lekker zo vlak daarvoor.”

Rudi de Graaff is op het podium de master of ceremony. “Iedereen kan op het podium een lied komen zingen onder begeleiding van een live-band. Op grote intekenlijsten in de zaal kun je je opgeven om een bepaalde smartlap ten gehore te brengen. Je kunt kiezen uit zo’n 45 nummers. Ik roep: wie is de volgende? Dan komt er iemand het podium op, de muzikanten leggen de bladmuziek klaar, en gaan! Twee keer een set van een uur. Met zondag als gastzangers Brownie Dutch, Lucas Hamming, Peter te Bos, en cabaretier Kiki Schippers.”

De teksten worden op een doek geprojecteerd en er staan ook ‘lieftallige assistenten’ met tekstvellen voor de zangers op het podium. “Je hebt er hele goede zangers tussen, en mensen die minder goed kunnen zingen, maar dat is juist het leuke, iedereen is even de artiest die in het middelpunt staat. Om de boel aan te zwengelen zing ik altijd het eerste lied, een pareltje van Johnny Jordaan dat ik ooit ergens op een plaat heb gevonden. Joi joi joi wat plezier.”

Even ontsnappen

De Graaf zingt een stukje voor, het plezier spat ervanaf. “De zaal gaat meteen mee. Mensen denken bij het woord smartlap direct aan Amsterdam. Maar het grappige is dat van die 45 nummers op onze lijst er maar vijf echt Amsterdams zijn, waaronder Geef mij maar Amsterdam en Bij ons in de Jordaan. We doen ook veel van Ramses Shaffy. En Het kleine café aan de ­haven. De Zangeres Zonder Naam? Ja, Mexico natuurlijk. En Laat me alleen, Rita Hovink. En je ontkomt natuurlijk niet aan Hazes. Dat is gemeengoed, ook buiten Amsterdam.”

Dan gooit De Graaff er wat psychologie in. “Van de koude grond, hè! Ik denk dat het succes van de Smartlappen Karaoke, dat meezingbare gehalte van veel nummers die in ons collectieve geheugen zit, deels te verklaren is doordat mensen even kunnen ontsnappen aan de maatschappij waarin we vooral met onszelf bezig zijn. Dat mensen het fijn vinden om met z’n allen lekker te zingen. Samen in dezelfde trip te gaan, ongedwongen plezier maken. O ja, vergat ik nog te vertellen, is wel een leuk weetje. Drie bandleden hebben tijdens een show hun vrouw ontmoet, en nu zijn we drie huwelijken, zes kinderen en alweer een echtscheiding verder.”

Smartlappen Karaoke. Zondag 1 maart in Paradiso. Aanvang 17.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden