PlusDe wandeling

Slenter van park naar park in het groene Oost

Goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze keer lopen ze door de parken in Oost, waar de herfst zijn intrede heeft gedaan.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

A.

We starten aan de Middenweg voor de buitenplaats Frankendael. Het 17de-eeuwse huis is de enige overgebleven buitenplaats in Amsterdam. Ooit lagen langs de Middenweg tientallen buitenplaatsen naast elkaar. Het terras van restaurant Merkelbach met uitbater Bodo Groen en het formele Franse tuinontwerp vormen een belofte voor de terugtocht.

B.

We steken de Middenweg over om net voor café Elsa’s rechtsaf te slaan. ­Elsa’s is een klassieker in de Watergraafsmeer omdat de Ajaxaanhang hier graag komt. Vroeger verzamelden de supporters zich hier om naar stadion De Meer te lopen en nu vertrekt er de supportersbus. Het café is naar Elsa Maxwell vernoemd, ‘influencer’ in de vorige eeuw en organisator van extravagante feesten voor de high society en koningshuizen in Amerika en Europa.

C.

Om de hoek ligt het Linnaeushof, rond 1924 gebouwd naar ontwerp van architect A.J. Kropholler. Tussen een school, woningen en felblauwe tennisbanen staat de kerk Heilige Martelaren van Gorcum, ook wel de Hofkerk, met een imposante Christus in de tuin centraal. Links in de hoek nemen wij het wandelpad dat achter de huizen loopt.

Het Linnaeushof, ook wel de Hofkerk. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Het Linnaeushof, ook wel de Hofkerk.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

D.

We lopen de Linnaeusparkweg uit en passeren de fontein aan de Hogeweg, veroorzaker van een ware burenstrijd. Bewoners namen het initiatief voor de fontein, maar buren die last hadden van het geluid wilden het water juist stoppen. Dat werd tot aan de Raad van State uitgevochten, met als resultaat een aangepast spuitschema.

E.

We gaan door naar de Linnaeuskade met aan de overkant Framer Framed, waar nu de expo Powerplay – Deals All Over te zien is. We lopen de kade af naar brouwerij Poesiat & ­Kater en buigen naar rechts om via de Ooster Ringdijk onder het spoor naar de Indische buurt door te steken. Aan onze rechterhand begint het Sciencepark en voor ons ligt de voormalige Joodse begraafplaats Zeeburg, nu onderdeel van het Flevopark.

F.

We slaan linksaf over de Hartmanbrug en lopen de woonwijk in waar de NedPhO-Koepel ligt, de voormalige Gerardus Majellakerk. De kerk werd gebouwd in 1925 door architect Jan Stuyt. Met de komst van het Nederlands Philharmonisch Orkest werd het gebouw gered voor de sloop.

G.

We steken door naar het Javaplein met het voormalige badhuis en de Berlageblokken. Dit complex met ­arbeiderswoningen uit 1911 is vernoemd naar architect H.P. Berlage. Het was een voorbeeldig bouwproject, maar het kreeg een slechte reputatie dankzij overlast van bewoners. Inmiddels zijn de ­woningen gerenoveerd en beschermd.

H.

We lopen door de Javastraat met een rijk aanbod van de Libanese en mediterrane keuken. Tigris en Eufraat heeft de lekkerste falafel. Verderop bij de Dappermarkt is er een overvloedig aanbod van groenten, kleren en huishoudelijke spullen, en de winkels áchter de markt zijn ook het ­bekijken waard.

I.

We passeren het Oosterpark en ­herdenken de vrijheid van meningsuiting bij het beeld De Schreeuw van ­Jeroen Henneman. Hij maakte het ter nagedachtenis aan de gruwelijke moord op filmmaker Theo van Gogh op 2 november 2004 in de Linnaeusstraat.

Het beeld De Schreeuw van ­Jeroen Henneman. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Het beeld De Schreeuw van ­Jeroen Henneman.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

J.

Vanuit het Oosterpark vervolgen we onze weg naar het Kastanjeplein. Bij het oversteken zien we links op nummer 82 Het Witsenhuis liggen. Dit is het voormalig clubhuis van de Tachtigers, het kunstenaarscollectief onder leiding van Willem Witsen (1860-1923). Er worden rondleidingen gegeven en het huis wordt nu ook aan schrijvers ter beschikking gesteld.

K.

De Transvaalbuurt begint achter het spoor en stamt uit het begin van de 20ste eeuw. Hier werd nieuwe huisvesting geboden aan veelal Joodse arbeiders die werkten in de diamantindustrie. De buurt was tijdens de oorlog makkelijk af te zetten en ­alleen al op 20 juni 1943 werden vijfduizend Joodse bewoners van de Transvaalbuurt opgepakt en naar het Muiderpoortstation gebracht. Van deze groep heeft het grootste deel de oorlog niet overleefd.

L.

We steken de Ringdijk over en lopen naar de volkstuinen van Klein Dantzig, een tuinpark opgericht in 1920. Vroeger was dit terrein van de voormalige hofstede Klein Dantzig en in gebruik voor het verbouwen van voedsel voor de dieren in Artis. Nu zijn er honderdtwintig volkstuintjes.

M.

Park Frankendael biedt de laatste zondag van de maand de biologische Pure Markt. Wij lopen door naar de siertuinen van de buitenplaats met bijzondere planten en bomen. Vanaf het terras schijnt de herfst ons ­tegemoet.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork, ­Amsterdam door! Gijs & Floor – ­wandelen met een frisse blik op de stad, ­Uitgeverij Fjord, €22,50

De vijver in Park Frankendael. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
De vijver in Park Frankendael.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden