Sla, andijvie en spinazie mogen voortaan elke dag

We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van nitraatrijke groente, zoals bladgroente, geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.

Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Bij het eten van groenten als spinazie en sla, maar ook bietjes en bleekselderij, is dat risico te verwaarlozen.

'Er waren al aanwijzingen in die richting. De EFSA, de Europese voedselautoriteit, zei in 2008 al dat de voordelen van nitraatrijk voedsel opwegen tegen de nadelen. Toch was het toen nog te vroeg om het advies aan te passen, omdat er ook nog onduidelijkheden waren. Bijvoorbeeld over rucola, waar heel veel nitraat inzit', legde een woordvoerder van het Voedingscentrum uit.

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de basis voor het intrekken van het advies van het Voedingscentrum. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs dat nitraat slecht is, stelt de NVWA in een verklaring op de website.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden