AHA

Sinds de lockdown is er geen rust in huize Rokhan: ‘De jongsten volgen les per telefoon’

In de rubriek Amsterdammer helpt Amsterdammer krijgen Amsterdammers de kans een wens te vervullen van een stadsgenoot met een minimuminkomen. Dit keer: Hadjar Rokhan wenst 700 euro voor twee tablets.

Bien Borren
Hadjar Rokhan en kinderen Sola (9) en Yusef (7). Beeld Eva Plevier
Hadjar Rokhan en kinderen Sola (9) en Yusef (7).Beeld Eva Plevier

Dat Hadjar Rokhan (45) bij haar kinderen hamert op het belang van onderwijs, is simpel te verklaren. “Ik mocht vroeger niet naar school,” zegt ze op een druilerige donderdagochtend eind januari. “Dat werd ons meisjes niet toegestaan.”

Om haar coronaproof te kunnen interviewen is ze met haar zoontje Irfan (7) naar een leegstaand paviljoen aan de Botterstraat in Noord gekomen, een pand dat tijdelijk wordt beheerd door een stichting die opkomt voor de belangen van buurtbewoners. Irfan zal waar nodig als tolk optreden.

De enige vorm van onderwijs die Rokhan heeft genoten, is een ROC-taalcursus toen ze net in Nederland arriveerde. “Maar Nederlands heb ik vooral geleerd door met mijn kinderen naar tekenfilms te kijken,” zegt ze lachend. In Afghanistan, waar Rokhan werd geboren en tot begin deze eeuw woonde, werd haar de toegang tot school ontzegd. “Ik wist niet beter. Maar dat het voor mijn kinderen anders is en zij wél onderwijs krijgen, maakt mij erg gelukkig.”

Auto-ongeluk

Rokhans echtgenoot vluchtte in 1999, een jaar na hun huwelijk, naar Nederland, omdat de Taliban het op hem had gemunt. In 2002 voegde Rokhan zich bij hem in het kader van gezins­hereniging. Het stel kreeg een huisje toegewezen in de Banne en algauw breidde de familie zich uit.

Rokhan en haar man hebben zeven kinderen: de oudste is zeventien en de jongste negen maanden. “Ik kom zelf ook uit een grote familie,” zegt Rokhan. Daarom is een vol huis haar vertrouwd, maar hun huidige woning is wel erg klein. Er zijn drie slaapkamers en dus weinig privacy. “Ik probeer een grotere woning te vinden, maar in Amsterdam is dat erg lastig.”

Zeker sinds de lockdown en sluiting van de scholen is een moment van rust in huize Rokhan ver te zoeken geweest. “We konden de afgelopen tijd twee laptops van school lenen, maar dat is lang niet genoeg. Als de laptops in gebruik waren door mijn oudste kinderen, moesten de jongsten via een telefoon lessen volgen. En nu de basisscholen weer opengaan, moeten de laptops weer terug.”

Het is verre van ideaal, weet Rokhan, maar ze kan geen laptops of tablets aanschaffen. Haar man verdiende zijn geld als taxichauffeur, maar door de pandemie zijn de betaalde ritjes opgedroogd. Daarnaast is zijn gezondheid slecht; sinds hij drie jaar geleden een auto-ongeluk kreeg heeft hij veel last heeft van zijn rug. Werken zit er voor hem niet in. “Ik ben in gesprek met de gemeente voor financiële hulp,” zegt Rokhan. “We komen nu vooral rond van de kinderbijslag.”

De onzekerheden omtrent hun financiële situatie, de stress over het thuisonderwijs en het feit dat ze haar familie al lange tijd niet heeft gezien en erg mist, trekt een zware wissel op Rokhan. Het uit zich in hevige migraine en een chronisch slaaptekort.

Doorleren voor de toekomst

“Mijn hoofd is zo druk, mijn lichaam zo zwak” zucht Rokhan, terwijl ze over haar slapen wrijft. “Ik slaap heel slecht, en geen slaappil die mijn gedachten tot rust kan brengen. Ik ben altijd moe en moet soms huilen omdat ik niet weet hoe ik ervoor kan zorgen dat het leven iets makkelijker wordt.”

Dat ze haar eigen moeder al meer dan tien jaar niet heeft gezien, is een last op haar schouders. De uitzichtloze situatie van haar vaderland baart haar zorgen. “Er zijn zoveel oorlogen, een land kan niet altijd in oorlog zijn, daar gaat uiteindelijk iedereen kapot aan.” Het contact met haar familie is sporadisch, ze belt zo nu en dan. De momenten dat ze met hen kan spreken koestert Rokhan, maar ze zijn schaars.

Toch is Rokhan blij dat ze in Nederland woont, en dat haar kroost hier opgroeit. “Ze krijgen onderwijs en kunnen doorleren voor een goede toekomst. Dat is het allerbelangrijkst.”

Wilt u een bijdrage leveren? Maak dat kenbaar via een mail naar aha@parool.nl. Meer info: amsterdammerhelptamsterdammer.nl

De wens van vorige week: ‘Voor planten zorgen kan je helpen in balans te blijven’

Vorige week vroegen de bewoners van de 24 uursopvang De Rijswijk hulp bij het opknappen van het troosteloze balkon. Hans Nusselder doneert.

De Rijswijk is een HVO-Queridovestiging voor opvang en begeleiding van mensen die kampen met psychiatrische en verslavingsproblemen. Volgens hulpverlener Jisvi Engels (44) is 80 procent verslaafd en schizofreen. “Dit is de laatste plek waar deze mensen nog terechtkunnen.”

Engels en zijn collega’s mikken in de eerste plaats op structuur en rust voor de bewoners, maar een beetje natuur zou hun ook goed doen. Samen met geestelijk verzorger Zwanine Siedenburg (56) heeft Engels zich daarom voorgenomen het troosteloze en kale balkon op de twaalfde verdieping op te knappen met groen. Toen zij hun voornemen met de bewoners deelden, reageerden die enthousiast en werden er plannen gesmeed.

Hans Nusselder (67) weet als tuin­eigenaar hoe fijn het is om door groen omringd te worden en draagt daarom financieel een steentje bij. “De natuur biedt je een rustpunt om te mijmeren, en na te denken over wat je volgende stap kan zijn. Het zorgen voor planten kan je helpen in balans te blijven.” Naast Nusselder reageerde ook Roland

Groeneveld (46). De oprichter van Artiplant, een bedrijf dat kantoortuinen van groen voorziet, probeert dagelijks ‘de wereld een stukje groener te maken’. “Ik weet nog niet precies hoe het balkon moet worden, maar ik dacht zelf aan wat potten met tuinkruiden, of een moestuintje. Met planten in de weer zijn en ervoor zorgen geeft rust.”

Portret van gever Hans Nusselder Beeld Eva Plevier
Portret van gever Hans NusselderBeeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden