PlusCulinaire trend

Sinds de lockdown is culinaire lego, zeker in Amsterdam, een hit

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: culinaire lego.

Beeld Nosh Neneh

Het nieuwe normaal is al zo normaal dat ik soms even vergeet hoe het was om uit eten te gaan. Maar jezus, wat mis ik het. Het klinken van de glazen, de obers, het uit mijn hoofd leren van de menukaart, het geroezemoes... Ik mis zelfs het vragen van de rekening. Dat gemis probeer ik geregeld te compenseren door een menu voor thuis te bestellen. Sinds de lockdown kun je namelijk bij veel van mijn favoriete restaurants afhalen – en dat pakt in de meeste gevallen boven verwachting goed uit.

Dat komt allemaal door de laatste trend: culinaire lego. In plaats van kant-en-klaarmaaltijden die onderweg naar huis veranderen in lauwe hoopjes ellende, krijg je een fool proof bouwpakket, waarmee je thuis in een handomdraai een driegangenmenu op tafel zet. Compleet met voorgegaard vlees of vis, sauzen die je alleen maar even hoeft op te warmen en bakjes met allerlei spannende garnituren.

Ook leuk: je krijgt er uitleg van de chef bij over hoe je het bord restaurantwaardig kunt opmaken – meestal in de vorm van een filmpje dat je met behulp van een QR-code kunt downloaden.

Nieuw is het niet. Een jaar of tien geleden – lang voor we überhaupt van zaken als Deliveroo en Hello Fresh hadden gehoord – kon je via Restaurantwinkel al deels bereide menu’s van topkoks als Jonnie Boer en Ron Blaauw laten thuisbezorgen. Een briljant idee dat zijn tijd zo ver vooruit was dat het sneuvelde.

Vorig jaar werd Restaurantwinkel nieuw leven ingeblazen. Het heet nu Cook Like a Chef. Om dat te vieren kreeg ik een enorme doos cadeau met daarin vier gangen van De Librije in Zwolle. Ik hoefde alleen een perfect voorgegaard stukje lamsvlees heel even in de oven te leggen, een paar meesterlijke sauzen op te warmen en alle elementen voor De Librijes beroemde deconstructed appeltaart precies zo neer te leggen als ze in het restaurant ook doen. Met koken had het vrij weinig te maken. Toch voelde ik me op het moment dat ik zo’n perfect opgemaakt bordje op tafel zette even een topkok – en dat is best een lekker gevoel.

Cook Like a Chef is allang niet meer de enige. Sinds de lockdown is culinaire lego, zeker in Amsterdam, een hit. De menu’s kun je in de meeste gevallen de dag zelf bij de restaurants ophalen. Zo at ik drie gangen van Choux – inclusief verrukkelijke asperges met codium, vlierbloesem en zuring. En dat gewoon op mijn balkon.

Ook bij Café Binnenvisser kun je terecht. Al vanaf 52,50 euro bestel je een box voor een eenvoudig viergangenmenu voor twee personen, inclusief een fles wijn. Ik proefde ongelooflijk goede spitskool met miso­boter en na een mousse van witte chocolade en pastinaak die zo lekker was dat ik er nu nog van droom.

Een absolute aanrader dus. Al hebben al die lego-dozen één groot nadeel: ze maken het verlangen naar restaurants alleen maar groter.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen.

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden