Lijstje

Shoppen in virtual reality tijdens Weekend van de Wetenschap

Wetenschappers in de dop en nieuwsgierige aagjes kunnen hun hart ophalen tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober. Dit is er te doen in Amsterdam.

Het Parool
Rondleiding in de PPG-fabriek. Beeld Samuel van Leeuwen/Weekend van de Wetenschap
Rondleiding in de PPG-fabriek.Beeld Samuel van Leeuwen/Weekend van de Wetenschap

Kijkje in de verffabriek

Speciaal voor het Weekend van de Wetenschap opent verffabrikant PPG haar deuren voor publiek. Wie altijd al een kijkje heeft willen nemen bij het productieproces van verf, kan zich aanmelden voor een van de rondleidingen op 2 en 4 oktober. PPG zorgt voor de veiligheidsbrillen en beschermende kleding. Let op: mobieltjes zijn niet toegestaan in de fabriek.

PPG, Oceanenweg 2

Woensdag 2 oktober & vrijdag 4 oktober 14.30-17.00 uur

Shoppen in virtual reality

Wie inzicht wil krijgen in zijn koopgedrag kan tijdens het Weekend van de Wetenschap boodschappen doen in een virtuele supermarkt. Met een virtualrealitybril op vul je je virtuele mandje met wat producten. Vervolgens is het aan de wetenschappers om jouw gedrag en keuzes te analyseren.

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Science Park

Zaterdag 5 oktober 12.00-17.00 uur

Met de FleX-ray scanner kun je binnenin objecten kijken. Beeld Centrum Wiskunde & Informatica
Met de FleX-ray scanner kun je binnenin objecten kijken.Beeld Centrum Wiskunde & Informatica

Surprise-ei scannen

Ontdekken wat er in een verrassingsei zit zonder het te breken? Dat kan met behulp van een speciale scanner van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI). Kinderen worden uitgedaagd om op basis van de scan te raden wat er in hun chocolade-ei zit. Achteraf mogen ze het ei openbreken en opeten.

Centrum Wiskunde en Informatica, Science Park

Zaterdag 5 oktober 12.00-17.00 uur

Politieke voorkeur meten

Het is een bekende uitspraak: stemmen doe je op basis van onderbuikgevoelens. Maar in hoeverre is daadwerkelijk van ons lichaam af te lezen hoe positief we zijn over een politiek figuur? In het mobiele lab van het Universiteitsmuseum van Amsterdam kun je laten testen hoe jouw lijf op verschillende politici en andere bekende personen reageert. Onderzoekers meten onder meer je hartslag en de spieren in je gezicht. Voor kinderen is er een apart programma met tekenfilmfiguren.

Science Park

Zaterdag 5 oktober 12.00-17.00 uur

Stoom, druk of vacuüm ontdekken

Ben je benieuwd naar de krachten van de natuur en een uitvinder in de dop? Bij het Stoommachinemuseum Medemblik kan je leren hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Ook leer je het verband tussen druk en volume aan de hand van een fietspomp. En wat is het condenseren van stoom? De ‘musuemprofessor’ legt het je uit door allerlei experimenten te demonstreren. Op zondag staat de Schotse ingenieur James Watt centraal en wordt er tussen 13.00 en 14.30 de theatervoorstelling ‘Onder druk’ opgevoerd.

Nederlands Stoommachinemuseum

Zaterdag 5 oktober & zondag 6 oktober

Door het hele land

Ook in de rest van het land valt van alles te beleven. Bezoekers kunnen tijdens het Weekend van de Wetenschap een kijkje nemen bij honderden bedrijven, instellingen, instituten, musea en universiteiten in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden