Plus Proefwerk

Sham (8-)

Aan de Warmoesstraat huist Sham, het eerste Syrische restaurant van de stad. De gerechten zijn fris en gul en het personeel is zeer gastvrij.

Door de hoge achterramen van het monumentale pand schittert het water van het Damrak Beeld Mats van Soolingen

Op de overgeverfde markiezen van Sham, ingeklemd tussen twijfelachtige Italianen en sekswinkels, is vaag nog de naam van het vorige restaurant te lezen: W36. Die 'BBQ annex cocktaillounge' werd eind 2014 met oorverdovend pr-getoeter geopend door de man van Doutzen Kroes en nog een andere beroemde dj.

W36 zou de hot­spot van de stad worden, met Wagyubiefstukken die zonder bijgerechten 80 euro deden. En er moest, vertelde de eigenaar trots in deze krant, een beveiliger aan de deur staan om te voorkomen dat het gewone volk er en masse 'naar binnen zou komen schuiven om eventjes te kijken naar wie daar zitten'.

Want daar zaten celebrity's, lezers. En we weten hoe het gaat als je Jan en alleman ongelimiteerd naar binnen laat schuiven: voor je het weet pikken ze je baan in en laten ze hun hele familie overkomen.

Kortom: W36 was zo'n zaak waarover je, als niemand het hoorde, zachtjes 'Sterf' zou kunnen mompelen. Geen professioneel oordeel overigens, want ik ben er nooit geweest.

En ik ben de enige niet: W36 probeerde het, toen het met dat Wagyu/celebrity/beveiligersconcept toch niet wilde vlotten, nog even met hamburgers en cheesecake, en ging toen geruisloos ten onder. Over dat soort karmische gerechtigheid krijg je dan weer nooit een persbericht, dus ik meld het maar even.

Statushouders
Sham is de Arabische bijnaam voor Damascus. De eigenaar is een Syriër die hier al zijn halve leven woont en carrière maakte bij een Argentijns steakhouse. De meeste koks en obers die hij aannam zijn statushouders die in de afgelopen jaren de oorlog in hun thuisland zijn ontvlucht.

De mazas - of mezze, die Midden-Oosterse smeersels en salades met brood die je als voorgerecht samen deelt - zijn tussen de €4 en €8. Zes naar keuze kosten €19,95, en dan is er nog de Sham Deal: zes mezze plus een rijke mixed grill voor twee personen, voor €50,95. Prima prijzen.

Door de hoge achterramen van het monumentale pand schittert het water van het Damrak - zelfs het Sexmuseum ziet er vanaf hier lieflijk uit. Het restaurant zit vol; toeristenfamilies, vriendengroepen en stelletjes halen gebroederlijk hun platbrood door schaaltjes.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Wij bestellen naast de mezze en het gegrilde lamsvlees ook nog twee hoofdgerechten - véél te veel, maar wat over is krijgen we in keurige bakjes mee naar huis.

Champagnes
De wijnkaart is enigszins curieus met, na de matige huiswijn en twee soorten lambrusco per glas, plots een hele rij champagnes voor tegen de duizend euro - waarschijnlijk een erfenis van de dj's. Maar we vinden ook een fles Libanese rode wijn van het bekendste huis uit de Bekaa-vallei, voor €45 - uitstekend. En ondanks het warme weer wordt hij perfect op temperatuur geserveerd.

Alle voorgerechten maken gelukkig: ze zijn met zorg bereid, knettervers en spetterend van smaak. Koele hummus krijgen we, zó zalvig en bijna wit, met van die onverkrijgbaar goede tahin en een gulle plas olie; baksteenrode en complex-bittere muhammara, dat is pasta van verschillende soorten rode pepers en walnoten; baba ganoush en mutabal, beide bereidingen van geblakerde aubergine, waarvan de eerste grover met kruiden en tomaat en de tweede romiger met yoghurt, knoflook en die lekkere tahin.

Best
De mezze zijn kunststukjes: knettervers, ­zorgvuldig bereid en spetterend van smaak.

Minder
De lamsspies is veel te zout en lijkt voorgegaard.

Opvallend
In zowel de keuken als de bediening werken vooral Syrische statushouders.

Dan nog twee soorten kibbeh: bulgurtarwe met fijngemalen vlees, in dit geval is het kalf. Bij de kibbeh naye is het rauw: pittig en knaloranje als grove filet americain. En kibbeh maklyeh: torpedo­vormige capsules waarbij het bulgurmengsel is gefrituurd rond kruidig gehakt met pijnboompitjes en rozijnen.

En fattoush, die verslavende zomerse salade van tomaten, paprika, komkommer en uien met krokant gefrituurde stukjes pitabrood en veel rinszure heftigheid van sumak en echt goeie granaatappelstroop.

Foul moudamas
Na al dat lekkers valt de gekruide lamsspies (€15,95) tegen: die is echt veel te zout en lijkt bovendien voorgegaard. De freekeh (€14,95), jonge tarwe die in de aar wordt geblakerd en daardoor een bijzondere, rokerig-groene smaak krijgt, wordt geserveerd met walnoten en lamsvlees. De foul moudamas (€11,95), die ­hartige, aardsbittere, gestoofde tuinbonen, krijgen we in een ovenschaaltje met tahin, komijn en yoghurt. Lekker!

Op het combinatiebordje ­desserts (€7,40) prima baklava, maar het overzoete, oudbakken semolinataartje en het smaakloze kaasding kunt u gerust overslaan.

De zon is inmiddels ondergegaan en de brigade breekt de vasten aan een lange tafel bij de uitgang. Enthousiast worden we uitgezwaaid. "Het was zo lekker, we laten onze hele familie overkomen!" dreigen we. Dat mag.

Vorige Proefwerken:
Café de Ceuvel (6-)
Madam (7)
Café Bern (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Sham

Warmoesstraat 36
1012JE Amsterdam

Dagelijks geopend van 12.00-22.00 uur

020 3585908
shamrestaurant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden