Selfie

Selfie

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Het Parool
De selfie van Boele. Beeld
De selfie van Boele.

12 mei: Boele (13)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ongeveer drie tot vier uur. Dan maak ik vooral gebruik van Snapchat en WhatsApp. Instagram gebruik ik nauwelijks, misschien een keer per week. Ook speel ik geen spelletjes op mijn telefoon. Dat doe ik op mijn Playstation of op de iPad.”

Wat doe je op Snapchat?

“Daar chat ik met vrienden of stuur ik foto’s naar ze. Ook plaats ik stories. Dat zijn foto’s van wat ik doe op dat moment. Tijdens ­vakanties, op school, maar ook als ik op de fiets zit – dan maak ik bijvoorbeeld foto’s van dat ik aan het trappen ben.”

Waarom heb je voor deze telefoon gekozen?

“Ik heb mijn iPhone 11 een paar maanden nadat hij was uitgekomen gekregen van mijn ouders. Mijn ­andere telefoon was kapot. Dat was een iPhone 8 of 7, dat weet ik even niet meer. Mijn ouders gaven me de nieuwste iPhone als beloning voor mijn goede prestaties op school en op het hockeyveld.”

Luister je muziek op je telefoon?

“Nee, eigenlijk niet. Als ik muziek luister, doe ik dat meestal als ik ga slapen of als ik wakker word via een Sonosbox op mijn kamer. Deze ­muziek is niet van een zanger, het zijn eerder een soort klanken. Het genre heet peaceful meditation. Ik heb ingesteld dat ik dit automatisch hoor om half tien ’s avonds en zeven uur ’s ochtends. Daarvan kom ik tot rust.”

Zijn er regels thuis voor schermtijd?

“Als de dag ‘af’ is, dus als ik naar hockey ben geweest en mijn huiswerk af heb, dan mogen we een half uur tot een uur op de iPad of de Playstation. Eigenlijk wordt daar niet heel streng op gelet door mijn ouders, ­behalve in de vakantie: dan moeten we genieten van de omgeving.”

Naam Boele (13)

Stadsdeel Zuid

School Hervormd Lyceum Zuid

Type telefoon iPhone 11

De selfie van Merlijn. Beeld
De selfie van Merlijn.

7 mei: Merlijn (16)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik heb het even opgezocht, en het blijkt meestal zo’n drie of vier uur per dag te zijn. Ik vind dat wel veel eigenlijk. In die tijd had ik ook andere dingen kunnen doen. Als ik minder op mijn mobiel zat zou ik misschien meer hobby’s hebben of vaker naar buiten gaan.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon kapot zou gaan?

“Eigenlijk zou ik niet zo veel missen. ’s Avonds kijk ik vaak series op Netflix of filmpjes op YouTube en het zou wel jammer zijn als dat niet meer kon. Verder heb ik mijn telefoon niet per se nodig voor sociale media. ­Iedereen die ik spreek op WhatsApp zie ik ook vaak in het echte leven. Contact houden met mijn oma zou wel lastiger zijn als mijn mobiel stuk zou gaan. Zij woont namelijk in Oostenrijk.”

Wat vind je van influencers?

“Ik snap best dat mensen influencer willen worden. Het is leuk werk en ze verdienen veel geld. Toch vind ik het een rare baan. Influencers worden vaak gevolgd door kinderen van twaalf of dertien jaar. Zij willen dan alles hebben wat ze op foto’s en in filmpjes zien. Als influencer moet je er dan wel rekening mee houden dat je veel invloed hebt op die kinderen. Je kan niet zomaar elk product aanprijzen.”

Hoe vaak post je iets op sociale media?

“Ongeveer een maand geleden heb ik voor het laatst iets op Instagram ­geplaatst. Ik was met wat vrienden in Noord en toen hebben we een leuke foto gemaakt. Nadat ik iets heb ­gepost houd ik niet bij hoeveel ­likes ik krijg. Dat maakt me echt niet uit. Ik vind het wel interessant om te kijken door wie de post wordt ­geliket. Gewoon omdat het leuk is om te weten wie mijn foto heeft ­gezien.”

In hoeverre zijn jouw posts representatief?

“Op Instagram creëer ik wel een ­bepaald beeld van mezelf. Het is niet zo dat ik heel erg bezig ben met wat ik precies plaats en hoe dat overkomt. Ik post gewoon wat ik zelf leuk vind, maar dit zijn natuurlijk wel de mooie momenten in mijn leven. Wat je ­online ziet is dus geen directe weergave van wie ik ben. Maar ik denk dat dat voor iedereen geldt.”

Naam Merlijn (16)

Stadsdeel Zuid

School Geert Groote College

Type telefoon Xiaomi Mi 9T Pro

De selfie van Mimi.  Beeld -
De selfie van Mimi.Beeld -

30 april: Mimi (14)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk ongeveer vijf uur, maar ik weet het niet precies. Sinds corona zit ik sowieso veel meer op mijn telefoon dan vroeger. School is nu vaak online, en de lessen volg ik dan op mijn mobiel. Soms zit ik ook op WhatsApp, Snapchat, Instagram en TikTok.”

Hoe vaak post je iets op sociale media?

“Eigenlijk post ik heel weinig. De laatste keer dat ik een foto op Insta- gram plaatste, was ergens in oktober. Dat was een selfie. Ik kan opzoeken hoeveel likes ik toen kreeg – ah, 97 – maar dat maakt me echt totaal niet uit. Alleen bekenden mogen mij volgen, dus dan is het sowieso lastig om heel veel likes te krijgen.”

In hoeverre laten jouw posts zien wie je echt bent?

“Ik vind mezelf geen catfish, dat is een persoon die online doet alsof hij iemand anders is. Natuurlijk plaats ik wel foto’s waarop ik er goed uitzie, maar ik ben dan niet heel anders dan in real life. Ik doe ook nooit bepaalde kleren aan, alleen maar zodat ik daar mooie foto’s van kan maken. Sommige mensen houden hele modeshows voor Instagram, maar dat vind ik een beetje overdreven.”

Wat is in jouw ogen het nut van sociale media?

“Dankzij social media kun je leuke ervaringen delen met je vrienden. Dat gaat nu veel makkelijker dan vroeger. Een foto posten op Instagram kost minder tijd dan een brief schrijven. Tijdens corona zijn sociale media ook handig om bijvoorbeeld contact te houden met je oma.”

Zitten je ouders ook op sociale media?

“Nee, gelukkig niet. Snapchat en Instagram vind ik ook meer voor jongeren en niet echt voor mensen van vijftig. Als mijn ouders op Insta zouden gaan, zou ik ze meteen blokkeren. Dat mag best in de krant, haha!” Janna Toepoel

Naam Mimi (14)
Stadsdeel Zuid
School Gerrit van der Veen College
Type telefoon Samsung A50

De selfie van Kaya. Beeld
De selfie van Kaya.

23 april: Kaya (12)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk ongeveer 1,5 uur. Soms langer als ik Teams moet gebruiken op mijn telefoon. Ik krijg nu drie dagen per week online onderwijs. Hiervoor gebruik ik mijn laptop, maar die valt soms uit omdat hij best oud is. Zodra hij crasht pak ik snel mijn telefoon zodat ik de les niet mis.”

Gebruik je TikTok?

“Ja, al twee jaar. Eerst mocht ik geen filmpjes maken van mijn ouders. Pas na een half jaar zeiden ze dat het mocht, op voorwaarde dat het goed zou gaan op school. Nu maak ik soms voetbalfilmpjes. Op het voetbalveld schiet ik met vrienden in een bepaalde richting in de goal als een soort challenge. Dat filmen we dan.”

Gebruik je Instagram?

“Heel weinig. Wel stuur ik soms ­berichten naar bekende mensen en hoop ik dat ik reactie krijg. Dit zijn meestal Minecraft-YouTubers als TommyInnit, Wilbur Soot of Technoblade. Zij filmen zichzelf als ze Minecraft spelen. Dan stuur ik bijvoorbeeld: ‘Hi how are you?’ TommyInit vind ik het vetst. Hij is grappig omdat hij hard schreeuwt als hij boos is. Jammer genoeg lezen ze mijn berichten nooit.”

Speel je spelletjes op je telefoon?

“Ik speel Minecraft, Brawl Stars en Pokémon Go. Bij Pokémon Go gaan er eieren open als je lang wandelt. Hier komen baby-Pokémons uit. Zo proberen de makers je meer te laten ­bewegen. Het werkt wel: soms wandelen mijn vrienden en ik 10 kilometer om ervoor te zorgen dat die eieren opengaan. Onderweg vangen we ­andere Pokémons.”

Wat voor abonnement heb je?

“Ik heb 7000 MB met ongelimiteerd bellen. Mijn vader en vrienden bellen me vaak. Tijdens het bellen realiseer ik me niet hoe snel het opgaat. Daarom kan ik ongelimiteerd bellen. Mijn ouders betalen dit. Ik weet niet precies hoe duur het is, maar nu kan ik het sowieso nog niet betalen. Als ik wat ouder ben en meer zakgeld krijg, ga ik het zelf betalen.”

Naam Kaya (12)

Stadsdeel West

School Sweelinck College

Type telefoon iPhone Xs

De selfie van Sara. Beeld
De selfie van Sara.

16 april: Sara (13)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk wel ongeveer drie tot vier uur. Voor corona zat ik veel minder op mijn telefoon, maar nu gebruik ik mijn mobiel ook om lessen te volgen. Thuis hebben we geen officiële regels over schermtijd. Als ik te lang op mijn telefoon zit zegt mijn vader soms wel dat ik hem weg moet leggen.”

Hoe vaak post je iets op sociale media?

“Ik post niet zo heel veel. Ik zit op ­Instagram, Snapchat en TikTok, dat ik het meest gebruik. Het laatste ­filmpje dat ik heb geplaatst ging over paardrijden. Veel mensen vinden dat dat geen sport is, terwijl ze er helemaal geen verstand van hebben. Ik zit op paardrijden, en het is echt heel inspannend. Daar heb ik een filmpje over gemaakt. Je ziet mij op een paard terwijl een voice-over uitlegt waarom paardrijden telt als sport.”

Heb je weleens iemand geblokkeerd?

“Ik blokkeer alleen oplichters. Op Instagram heb ik een klein bedrijfje, @onderdelen_by_sara. Ik verkoop kralen en bedeltjes waarmee je sieraden kunt maken. Die spulletjes vind ik zelf ook weer online. Voor ik iets koop, check ik altijd of de verkoper wel eerlijk is. Iemand die bijvoorbeeld maar drie volgers heeft, is een beetje verdacht. Op sociale media kan je niet iedereen vertrouwen. Als ik denk dat iemand een oplichter is, blokkeer ik diegene. Ik ken hem of haar toch niet.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Een kapotte telefoon is onhandig omdat ik dan niet kan appen. Whats-App heb ik echt nodig om met mijn vrienden te communiceren. Instagram zou ik vooral missen vanwege mijn bedrijf. Elke week verkoop ik wel iets, dus ik moet mijn account goed in de gaten houden. Ik zou het heel rot vinden als iemand zijn ­bestelling niet krijgt omdat mijn ­telefoon kapot is.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Mijn eerste mobiel kreeg ik toen ik tien was. Tot die tijd gebruikte ik ­altijd mijn vaders telefoon om spelletjes te spelen en filmpjes te kijken. Dat was hij op een gegeven moment helemaal zat. Toen kreeg ik mijn ­eigen mobieltje. Met dat ding heb ik nooit gebeld of ge-sms’t, het was echt alleen voor spelletjes. Ik nam hem ook niet mee naar school. Pas toen ik in groep acht zat kreeg ik een mobieltje dat ik gebruikte om te bellen.”

Naam Sara (13)
Stadsdeel West
School Montessori Lyceum Amsterdam
Type telefoon iPhone 6s

De selfie van Videt.
 Beeld
De selfie van Videt.

9 april: Videt (13)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk tussen de drie en vier uur. Oh nee, wacht, ik kan het checken: vijf uur gemiddeld. Op school zit ik in de filmcrew, dus ik gebruik mijn telefoon ook veel om te filmen en te editen. Vroeger mocht ik niet zo lang op mijn mobiel, toen hadden mijn ­ouders een schermtijd ingesteld. Na een bepaalde tijd ging hij dan op slot. Dat systeem was niet ­beveiligd met een wachtwoord, dus die schermtijd heb ik gewoon uitgeschakeld.”

Word je weleens onrustig van je telefoon?

“Voor Instagram heb ik de meldingen aan staan en daar krijg ik dus de hele tijd berichten van. Dat is wel onrustig. Meestal zijn de meldingen ook niet zo interessant. Ik hoef het echt niet meteen te weten als iemand een foto heeft geplaatst. Van de klassen-app word ik soms ook helemaal gek. We hebben er twee; eentje met de ­leraar erbij en eentje zonder. Als er een cijfer online komt, gaat iedereen daar in de klassenapp over praten. In de groep zonder leraar worden ook vaak TikToks geplaatst.”

Wat vind je van influencers?

“Zijn dat mensen die je iets willen verkopen? Die zie ik op TikTok de ­hele tijd, dat is heel vervelend. Ze ­vertellen altijd over stomme dingen. Laatst had een influencer het over een matje dat je op het natte gras moet leggen. Dan kan je er op zitten en blijft je kont droog. Dat hoef ik echt niet te hebben.”

Wat is het laatste wat je hebt geliked?

“Als iemand die ik ken iets plaatst ­like ik dat altijd. Ik vind lifehacks ook leuk. Het laatste wat ik heb geliked is een lifehack over hoe je een paprika makkelijk kan snijden. Je moet de paprika op z’n kop houden, en dan precies in de lijntjes die je ziet snijden. Daarna kan je de paprika zo uit elkaar trekken en heb je dat gedoe met die pitjes niet. Dat is toch handig om te weten.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Vorige zomer was mijn telefoon ­kapot en toen miste ik WhatsApp het meest. Het was veel lastiger om mijn vrienden te spreken. Opeens kon ik alleen nog maar praten met mijn ­gezin. Als mijn familie niets leuks met mij wil doen, zou ik normaal ­gesproken iemand appen om af te spreken. Dat kon toen dus niet. Misschien miste ik WhatsApp trouwens ook wel het meest omdat ik veel ­andere apps nog wel kon gebruiken op de iPad.”

Naam Videt (13)

Stadsdeel Centrum

School Gerrit van der Veen College

Type telefoon iPhone 11

De selfie van Jamy. Beeld
De selfie van Jamy.

2 april: Jamy (10)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Een uur of minder. Mijn moeder heeft een tijdslimiet op mijn telefoon gezet. Dat vind ik eigenlijk niet zo fijn omdat ik er langer op wil zitten. Dit zorgt ervoor dat ik juist meer de iPad gebruik. Ik speel daar vooral roblox op. Dat is een app met verschillende spelletjes. Ik speel meestal het spel waarbij ik obstakels moet vermijden.”

Gebruik je TikTok?

“Ja, ik kijk en maak filmpjes. Als ik filmpjes maak, dans ik vaak op de muziek van de Dominicaans-Nederlandse zanger Rolf Sanchez. Hij zingt Spaanse liedjes. Zijn muziek is vrolijk en geeft me het gevoel dat ik in Spanje ben, mijn favoriete vakantieland. Mijn lievelingsnummer van hem is Ven Ven. Mijn beste vriendin Sofia en ik hebben laatst nog een filmpje gemaakt op dit nummer. Soms maak ik ook TikToks met mijn moeder.”

Hoe gaat dat dan, TikToks met je moeder maken?

“We maken deze filmpjes bij ons in de tuin. Dan zetten we de telefoon neer, doen we de muziek aan en filmen we onszelf als we verschillende dans­pasjes doen. Doordat er twee palmbomen in de tuin staan, hebben we een leuke achtergrond. Het opnemen duurt meestal iets van 30 seconden. Vaak gaat het verkeerd, dan moet mijn moeder nog even wat beter ­oefenen. Ik kan snel danspasjes ­oppakken, mama iets minder snel.”

Naar wat voor filmpjes kijk je op TikTok?

“Meestal zijn dat filmpjes van challenges, waarin mensen elkaar uit­dagen om iets uit te proberen. Bijvoorbeeld dat mensen mentos in hun cola doen en het dan drinken. Of ik kijk filmpjes van life hacks. Die laten zien hoe je door handige trucjes je ­leven beter maakt. Bijvoorbeeld hoe je een chipszak weer dicht kan doen door middel van een plakstrip van een pak pamperdoekjes.”

Hoe oud was je toen je je eerste ­telefoon kreeg?

“Dat was een iPhone 5. Toen was ik 7 jaar. Meestal keek ik er filmpjes op of deed ik spelletjes. Toen had ik nog geen sociale media, maar ik maakte wel foto’s. Ik belde bijna nooit met mijn ouders. Op die leeftijd was ik ­eigenlijk nooit zonder hen. Dus ik hoefde ook geen telefonisch contact met ze te hebben, zoals ik dat nu soms wel heb.”

Naam Jamy (10)
Stadsdeel Diemen
School OBS De Grote Beer
Type telefoon iPhone X

De selfie van Thomas. Beeld
De selfie van Thomas.

26 maart: Thomas (16)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ongeveer twee uur. Dat vind ik best netjes. Op mijn school maken wij ­gebruik van iPads, daar doe ik al mijn schoolwerk en opdrachten op. Ik denk dat ik langer op mijn telefoon zou zitten als wij geen tablets in de les zouden gebruiken. Als ik klaar ben met schoolopdrachten, stuur ik bijvoorbeeld wel eens een snapchatje via mijn iPad. Officieel mag dat niet, maar iedereen doet dat.”

Wat voor abonnement heb je?

“Ik heb een abonnement van You­fone, waarmee ik onbeperkt kan ­bellen en sms’en. Daarnaast heb ik tien gigabyte aan internet. Mijn ­moeder betaalt dit. Erg fijn, want dat scheelt toch weer.”

Zitten je ouders op sociale media?

“Ja, die zitten allebei op Facebook, maar niet op Instagram of Snapchat. Dat vind ik wel goed zo. Het zou een beetje raar zijn als ik zou snapchatten met mijn ouders. Via Snapchat stuur ik persoonlijke dingen naar mijn vrienden, dit zijn soms grapjes, maar bijvoorbeeld ook berichten over hoe het met de meisjes gaat. Die zou ik niet snel naar mijn ouders sturen.”

Wat vind je van influencers?

“Dat zijn toch vooral die mensen die reclame maken en je proberen te overtuigen? Ik let daar niet echt op. Ik vond het wel sterk dat Özil, dat is een Turkse voetballer met veel volgers, zich laatst uitsprak op Instagram over de Chinese Oeigoeren. Zo maakt hij toch veel mensen ­bewust over deze situatie.”

Wat is de toekomst van telefoon?

“Misschien zijn er in de toekomst geen telefoons meer, maar krijgt ­iedereen een chip in zijn hoofd, waardoor alles vanzelf gaat. Dan heb je dus geen fysiek toestel meer nodig om iemand te bellen of te appen. Toch hoeft dat niet van mij, zo’n chip. Voor nu vind ik dat echt te ver gaan.”

Naam Thomas (16)
Stadsdeel Nieuw-West
School Lumion Amsterdam
Type telefoon iPhone 6

De Selfie van Sophie. Beeld Eigen Foto.
De Selfie van Sophie.Beeld Eigen Foto.

19 maart: Sophie (15)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk drie tot vier uur. In vergelijking met leeftijdgenoten vind ik dat niet veel, maar als ik logisch nadenk is vier uur niet gezond. Doordat ik deels online les heb, zit ik nu meer op mijn telefoon. Het is heel verleidelijk om dan je telefoon op te pakken en op social media te gaan.”

Welke socialmedia-apps gebruik je het meest?

“Snapchat, WhatsApp en Instagram. Van die drie gebruik ik Snapchat wel het meest. Ik stuur snapchats naar mensen of ik kijk snapchat-verhalen. Snaps zijn foto’s die na een paar ­seconden verdwijnen, verhalen blijven 24 uur zichtbaar. Dit doe ik vooral met vrienden van school of sport.”

Gebruik je weleens filters?

“Op Snapchat stuur ik weleens foto’s naar mensen met een filter over mijn gezicht. Je hebt de bekende purple glitter face mask, fire cheecks en the big mouth. Ik gebruik ze omdat ze er grappig uitzien, maar ook om mijn onzekerheden te verbergen. Ik vind dat ik een relatief grote neus heb. Als ik er een filter overheen doe, lijkt mijn neus kleiner en vallen mijn wallen minder op.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Negen jaar. Dat was een iPhone 4S. Ik had mijn telefoon toen alleen voor als mijn ouders me wilden bereiken en had nog geen social media. Toen ik elf jaar was begon ik daarmee. Ik vroeg mijn ouders of ik Instagram mocht hebben en dat mocht.”

Heb je regels thuis over schermtijd?

“Bij mijn moeder hebben we geen ­regels over schermtijd. Bij mijn vader mag ik tijdens het avondeten niet langer dan een kwartier op mijn ­mobiel. Na tien uur ’s avonds mag ik hem niet meer gebruiken. Dan moet ie in de woonkamer liggen, maar omdat mijn wekker op mijn telefoon zit, neem ik hem mee naar mijn slaapkamer. Dan leg ik hem wel echt weg.”

Naam Sophie (15)
Stadsdeel Zuid
School Montessori Lyceum Amsterdam
Type telefoon iPhone 6S

De selfie van Rinse. Beeld Eigen foto.
De selfie van Rinse.Beeld Eigen foto.

12 maart: Rinse (12)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk 2,5 uur. Ik speel dan vooral spelletjes als Pokémon Go en Brawl Stars. Bij Pokémon Go moet je pokémons vangen en bij Brawl Stars moet je mensen uitschakelen door te vechten. Dat speel ik vooral met vrienden van school. Daarnaast zit ik soms nog op Instagram.”

Hoeveel volgers heb je op Instagram?

“Niet zo veel; 60. Ik volg zelf 158 accounts. Dat zijn voornamelijk ­accounts van games die ik speel. Dat doe ik om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates, bijvoorbeeld als er een nieuwe pokémon komt. De laatste die er is bijgekomen, is Landorus. Dat had ik via Instagram ­gezien.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen was ik tien jaar en zat ik in groep 7. Dat was een Samsung, ik weet de naam van het model niet meer. Het was in elk geval een oude. Toen speelde ik al ook Brawl Stars met mijn vrienden. Ook deed ik aan Roblox. Hier kon je allemaal verschillende games spelen. Zo had je bijvoorbeeld Restaurant Tycoon; dan moest je een restaurant runnen en mensen eten geven.”

Wat vind je van Facebook?

“Ik heb geen Facebook, dat vind ik te ouderwets. Mijn vrienden hebben het ook niet, maar mijn ouders ­gebruiken het wel – mijn vader vooral voor zijn eigen bedrijf. Als ik ouder ben, ga ik denk ik ook geen Facebook gebruiken. Over een paar jaar is er vast wel iets nieuws uitgevonden en wordt Instagram ook alweer gezien als iets voor oudjes.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Dan wandel ik buiten, doe ik boodschappen voor mijn moeder, hockey ik of lees ik Donald Ducks. Bij het ­lezen van Donald Ducks ga ik er best snel doorheen. Ik bekijk alleen de plaatjes omdat ik dyslexie heb en ­bedenk er zelf mijn eigen verhaal bij.”

Naam Rinse (12)
Stadsdeel Zuid
School Sweelinckcollege
Type telefoon iPhone SE

De selfie van Liv. Beeld Liv
De selfie van Liv.Beeld Liv

5 maart: Liv (14)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk tussen de vier en zes uur. Het is coronatijd, dus daarom zit ik er nu meer op. Het heeft er ook mee te maken dat ik de afgelopen periode online les kreeg. Docenten zien daardoor niet altijd wat je doet. Het is niet de bedoeling dat je dan op je telefoon zit, toch gebeurt dat soms.”

Heb je regels voor je mobiele­telefoongebruik?

“We hadden thuis wel regels. Die zijn tijdens corona een beetje vervallen. Ik mocht maar drie uur per dag op mijn telefoon. Mijn ouders wilden mijn schermtijd instellen, maar dat hebben ze niet gedaan; omdat ik nu niet veel kan doen en altijd thuis zit. Dat ik nu geen schermtijd heb, vind ik wel fijn.”

Kijk je momenteel naar een serie?

Op Netflix kijk ik nu naar de serie Shadowhunters, over een groep mensen die half engel zijn en gewone mensen beschermen tegen alles wat te maken heeft met de onderwereld. Bij deze serie weet je nooit wat er gaat gebeuren en dat vind ik heel leuk.”

Wat vind je van influencers?

“Ik vind dat ze moeten proberen het goede voorbeeld te geven op hun socialmedia-accounts. Doordat veel mensen hen volgen, hebben ze ontzettend veel invloed op bepaalde groepen. Ik vind echt dat ze hun platform moeten gebruiken om goede dingen te bereiken.”

Wat zou je het ergst vinden als je telefoon stukgaat?

“Dat al mijn foto’s weg zijn. Dat zijn er drieduizend. Het zijn vooral gekke foto’s met vrienden, waar ik bijvoorbeeld rare gezichten trek, screen­shots en herinneringen. Deze foto’s zou ik niet snel online plaatsen, maar wil ik zeker niet kwijt.”

Naam Liv (14)
Stadsdeel Zuid
School Fons Vitae
Type telefoon iPhone 6s

De selfie van Kyd. Beeld Eigen foto
De selfie van Kyd.Beeld Eigen foto

26 februari: Kyd (12)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk twee of drie uur. Dan maak ik vooral gebruik van social media, zoals TikTok en Instagram. Ook stuur ik berichten naar mijn vrienden of bel ik met ze. Dat is meteen het enige wat ik doe met mijn telefoon.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Ik denk acht. Toen kreeg ik een iPhone 5. Op die leeftijd was ik nog niet bezig met social media; ik ­gebruikte mijn telefoon alleen om muziek te luisteren. Op een dag raakte ik mijn telefoon kwijt en zat ik een jaar zonder. Dat vond ik eigenlijk niet erg.”

Wat vind je leuk aan TikTok?

“Het is een app waarmee je veel ­video’s kunt kijken, dat vind ik heel leuk en doe ik veel. Daarnaast maak ik ze af en toe ook zelf. Niet vaak hoor, ongeveer één, twee keer per week. Op die video’s dans ik bijvoorbeeld op muziek of playback ik op voice-overs.”

Hoeveel volgers heb je op je socialmedia-apps?

“Op TikTok heb ik er ongeveer 1500. Dat komt doordat ik een jaar geleden veel accounts heb gevolgd, ongeveer 7000. Een gedeelte van deze mensen volgt mij nu ook. Op Instagram zijn het er een stuk minder, daar heb ik honderd volgers. Maar daar post ik ook minder dan op TikTok; maar één keer per maand ongeveer.”

Zijn er mensen die je volgt op wie je stiekem een beetje jaloers bent?

“Ja, zeker. Op mensen op TikTok die bijvoorbeeld veel geld hebben. Zij maken filmpjes van hun grote huizen, dure auto’s, zwembaden en luxe vakanties. Het lijkt alsof zij een veel leuker leven hebben. Ik zou heel graag in een groot huis met een zwembad in Spanje willen wonen. Het zonnetje schijnt daar altijd en het is er lekker warm. Als ik dan zulke filmpjes zie, word ik wel een beetje ­jaloers.”

Naam Kyd (12)
Stadsdeel Zuid
School AICS (Amsterdam International Community School)
Type telefoon iPhone 7

De selfie van Sael. Beeld Sael
De selfie van Sael.Beeld Sael

19 februari: Sael (11)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Vaak tussen de een en anderhalf uur. Ik zit op basketbal en ik moet ­dagelijks huiswerk maken, dus ik heb ook niet veel tijd om vaak mijn telefoon te gebruiken. Door de coronatijd gebruik ik ’m wel steeds meer. Ik verveel me nu vaker, waardoor ik meer telefoonspelletjes speel.”

Wat zijn je favoriete spellen?

“Ik speel dagelijks Brawl Stars, waarbij je online tegen mensen moet vechten en trofeeën kunt verzamelen. Ik speel dit veel tegen mijn vrienden. Daarnaast vind ik Among Us erg leuk. In dat spel moet je taken uitvoeren om een ruimteschip te starten. Een van de mensen is de mol, die het spel probeert te saboteren.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp vind ik handig en ­gebruik ik het meest, omdat je snel met vrienden in contact kunt komen. Ik heb verder geen sociale media, want dat mag niet van mijn ouders. Ik denk omdat mijn ouders bang zijn dat ik misschien wel verslaafd raak aan mijn telefoon, als ik al die apps heb. Instagram en TikTok lijken me wel leuk om erbij te hebben, maar dat is meer omdat veel mensen uit mijn klas die al hebben.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stukging?

“Vooral Brawl Stars, omdat ik dat veel speel. En ook WhatsApp. Maar ik denk ook dat ik veel gezonder leef als ik mijn telefoon niet heb. Het is bijvoorbeeld veel beter voor je om buiten te spelen dan dat je op je telefoon zit te kijken. En eigenlijk ook veel leuker. Ik zag ooit een reclame waarin ze zeiden dat je in je hele leven vier jaar op je telefoon zit. Dat is zonde.”

Wat voor app zou er moeten bestaan die er nu niet is?

“Een robot-app zou mij superleuk lijken. Die dan op elk moment met je kan praten, bijvoorbeeld over je ­gevoelens. En dat de app dan kan helpen om te zeggen dat het tijd is om iets te gaan doen, als een soort wekker. Maar aan de andere kant vind ik het ook niet zo nodig.”

Naam Sael (11)
Stadsdeel Centrum
School OBS De Burght
Type telefoon Huawei P10 Lite

De selfie van Secil.
 Beeld Secil
De selfie van Secil.Beeld Secil

12 februari: Secil (16)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dagelijks zo’n vijf uur. Best veel ­eigenlijk. Toch heb ik helemaal geen regels van mijn ouders gekregen. Ik vind dat ook niet echt nodig. Het is niet zo dat ik telefoonverslaafd ben.”

Wat is je favoriete app?

“Ik zit denk ik het vaakst op Snapchat; wel zo’n twee uur per dag. Met deze app blijf je gemakkelijk in contact met je vrienden. Maar TikTok vind ik ook leuk; daar staan altijd heel grappige video’s op, waarvan ik in een goede stemming raak. Ik heb mijn TikTok-account nog niet zo lang, maar heb wel al 36.000 volgers.”

Hoe heb je zoveel volgers gekregen?

“Ik begon mijn TikTok-account tijdens de eerste lockdown in maart. Aan het begin uploadde ik wel vijf à zes video’s per dag. In het voorjaar had ik minder schoolwerk te doen en was ik actiever met filmpjes maken. Zo kwam ik aan die 36.000 volgers. Ik upload dansvideo’s, waarbij ik dansjes van anderen nadoe of ik bedenk zelf wat. De ene keer doe ik dat ­alleen, de andere keer met vriendinnen. Ik heb altijd veel lol als ik video’s maak.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Ik zou het online sociale contact erg missen, zoals het delen via Snapchat van foto’s met mijn vrienden of snel een ­berichtje sturen via Whats­App. Vooral als ik een hele dag thuis ben, verveel ik me erg. Dan zit ik ­altijd wel op TikTok, Snapchat of ­Instagram. Nu met de lockdown verveel ik me nog meer, omdat ik niet gemakkelijk met vrienden kan afspreken.”

Wat vind je van influencers?

“Influencers posten vaak alleen maar leuke en vrolijke foto’s van zichzelf. Soms zit daar best wel een verdrietig persoon achter, maar dat laten ze dan niet zien. Veel mensen hebben vanwege de coronacrisis nu een moeilijke tijd. Als influencers ook hun verdrietige kant laten zien, kunnen ze wellicht andere mensen helpen.”

Naam Secil (16)
Stadsdeel Nieuw-West
School Lumion
Type telefoon iPhone 11

De selfie van Jacqueline. Beeld Jacqueline
De selfie van Jacqueline.Beeld Jacqueline

5 februari: Jacqueline (18)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik zit best wel veel op mijn telefoon; dagelijks wel zo’n vijf uur. De coronacrisis heeft ook invloed op mijn schermtijd. Omdat ik veel thuis zit, verveel ik me meer. Nu kan ik niet echt met vrienden afspreken, dus dan ga je automatisch ook meer op je telefoon zitten.”

Wie betaalt je telefoonabonnement?

“Ik heb sinds kort een sim-only abonnement, met onbeperkt bellen en ­data voor 25 euro per maand. Dit ­betaal ik zelf. Ik werk ook bij een ­supermarkt, dus vind het wel prima om mijn telefoonkosten te betalen.”

Wat zou je het meeste missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Het vervelendste aan een kapotte ­telefoon lijkt mij dat je niet bereikbaar bent. Ik was laatst mijn telefoon vergeten op het werk en ik kon hem niet meer in de avond ophalen. Het is toch gek als je dan een halve dag niet bereikbaar bent. Maar ook dat je niet constant kunt checken of je een ­berichtje hebt. Dat is echt een ­gewoonte geworden.”

Wat is je routine met je telefoon?

“Door de wekker op mijn telefoon sta ik elke ochtend op. Dan scrol ik een kwartier op sociale media om wakker te worden. Als ik online les heb of als ik moet leren voor toetsen, gebruik ik mijn mobiel niet. Dat is te veel afleiding. Ik gebruik vooral veel Instagram, Snapchat en WhatsApp.

Word je weleens onrustig van je telefoon?

“Af en toe wel. Als ik een foto plaats op Instagram, hoop ik altijd dat ik ­genoeg likes krijg. Ik kan die gedachte dan niet echt uit mijn hoofd uitzetten. Het geeft mij toch een beetje een onrustig gevoel. En in de avond als ik in bed lig, zit ik vaak nog op mijn telefoon. Dat moet ik eigenlijk niet doen, want dan slaap ik elke keer later dan ik van plan was.”

Naam Jacqueline (18)
Stadsdeel Zuid
School Sweelinck College
Type telefoon iPhone XS

De selfie van Ruby. Beeld Ruby
De selfie van Ruby.Beeld Ruby

29 januari: Ruby (13)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Omdat ik nu thuisonderwijs heb, zit ik er iets meer op: gemiddeld vier tot vijf uur. Vaak gebruik ik hem als ik wakker word, klaar ben met school en voordat ik ga slapen. Er zijn thuis geen afspraken over mijn telefoongebruik, maar als ik al lang op mijn ­mobiel zit, zeggen mijn ouders dat ik er even af moet.”

Wie betaalt je telefoonabonnement?

“Mijn ouders betalen het abonnement. Vorig jaar heb ik wel zelf mijn telefoon gekocht van mijn verjaardags- en spaargeld. Ik weet niet hoeveel beltegoed ik heb. Het enige wat ik weet is dat ik niet onbeperkt kan bellen, maar ik heb meer dan genoeg belminuten: ik heb altijd over. Aan sms’en doe ik niet.”

Raak je weleens afgeleid door je telefoon?

“Heel vaak. Ik vind het moeilijk om niet op mijn telefoon te kijken als ik een berichtje krijg terwijl ik huiswerk maak. En als ik eenmaal een appje bekijk, blijf ik een paar minuten langer op mijn telefoon. Daarom zet ik mijn mobiel nu op stil als ik hard moet werken. Ook probeer ik voor het slapen gaan geen sociale media te checken.”

Wat gebeurt er als je dat wel doet?

“Dan zie ik bijvoorbeeld een nieuwsbericht waarover ik blijf nadenken. Ik volg geen nieuwsorganisaties op ­Instagram, maar soms zie ik nieuws voorbij komen. Laatst dacht ik na over wat ik van racisme vind, toen het daar veel over ging. Dan wil ik een ­eigen mening vormen of ­bedenk ik hoe ik er iets tegen kan doen.”

Post je zelf berichten op sociale media?

“Soms. Dat zijn dan foto’s van mezelf of van mij met vrienden. Eerst hield ik me wel bezig met het aantal likes en ­reacties. Ik was bang dat mensen een foto niet leuk zouden vinden. Nu maakt het mij niet meer uit wat mensen van mijn posts denken.”

Naam Ruby (13)
Stadsdeel Oost
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone 8

De selfie van Jacob. Beeld
De selfie van Jacob.

22 januari: Jacob (11)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Een tot anderhalf uur, denk ik, maar dat verschilt ook per dag. Als ik mij verveel, gebruik ik mijn telefoon sneller en kan mijn schermtijd wel oplopen tot twee uur.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp, Snapchat en Instagram gebruik ik dagelijks. WhatsApp ­gebruik ik van die drie het meeste, maar Instagram is mijn favoriete app. Ik deel niet veel eigen ­foto’s, maar scrol vooral door allerlei posts, waardoor ik er al gauw een half­uur op zit. Instagram kan interessant zijn om te zien wat anderen in mijn omgeving doen in het leven.”

Wat vind je van influencers?

“Soms zie ik wel wat influencers op Instagram voorbijkomen. Dan vind ik het leuk om te bekijken wat zij doen, maar ik volg eigenlijk geen influencers, behalve youtuber Boaz. Hij maakt salto’s en heeft een eigen trampolinepark. Verder volg ik alleen mensen die ik persoonlijk ken.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Als je geen telefoon hebt, is contact leggen met vrienden veel lastiger. Dan zou je bijvoorbeeld helemaal naar een vriend toe moeten gaan om te vragen of hij wil afspreken. Nu kan dit simpel via WhatsApp. Ik zou ook geen spelletjes op mijn telefoon meer kunnen spelen. Brawl Stars zou ik dan erg missen: een spel waarbij je online tegen vrienden moet vechten en trofeeën kunt verzamelen.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Ik game op de Playstation, speel buiten met vrienden – bijna altijd gaan we dan voetballen – en ik skateboard. En ik heb natuurlijk nog gewoon school. Eigenlijk doe ik een hoop, naast mijn telefoon gebruiken.”

Naam Jacob (11)
Stadsdeel Centrum
School OBS De Burght
Type telefoon iPhone 8

David. Beeld Eigen foto
David.Beeld Eigen foto

15 januari: David (12)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt, maar vaak tussen de een en anderhalf uur. Ik mag hem doordeweeks vanaf vijf uur ’s middags gebruiken totdat we gaan eten. In het weekend gebruik ik hem verspreid over de dag.”

Wanneer kreeg je jouw eerste ­telefoon?

“Ik kreeg hem vorig jaar januari van mijn ouders. Ze zeiden: het is handig om te kunnen appen. En hij is alvast voor de middelbare school. Dan heb je de app Magister, waarop je cijfers staan. Het is anders irritant als ik daarvoor de hele tijd op de telefoons van mijn ouders moet kijken. Al mijn vrienden hebben ook een telefoon, die we ook gebruiken om af te spreken. En het is leuk dat je er spelletjes op kan spelen.”

Wat zijn je favoriete spellen?

“Nu is mijn favoriete game Fifa 21, een voetbalspel. Dat speel ik op de Playstation met een vriend. En ik speel Among Us op mijn telefoon, een spel waarbij er twee mensen zijn die iedereen saboteren en killen. Via een code van zes letters kan je anderen uitnodigen om mee te spelen. Ik doe het meestal met zes klasgenoten, dan appen we de code naar elkaar.”

Welke app gebruik je het meest?

“Instagram. Zelf post ik niet echt ­foto’s, ik heb de app eigenlijk meer om naar foto’s te kijken. Ik volg heel veel voetbalaccounts, van professionele voetballers zoals Messi en Matthijs de Ligt. En ik ben voor Ajax, dat account volg ik ook. Daarop delen ze foto’s van trainingen, wedstrijden en video’s van goals.”

Welke app vind je het handigst?

“WhatsApp en bellen, om af te spreken. Ik stuur vaak korte berichtjes als: ‘Zullen we gaan voetballen?’ En we hebben een groep 8-chat, met ­iedereen uit de klas, maar zonder de juffen. Als iemand niet weet welk huiswerk we moeten maken, dan vraagt diegene dat daarin en stuurt iemand anders het door. Ook is er een appgroep met alle klasgenoten die Among Us spelen.”

Naam David (12)
Stadsdeel Oud-West
School Leonardo da Vincischool
Type telefoon iPhone 8

8 januari: Ena (17)

Ena Beeld Ena
EnaBeeld Ena

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dagelijks gebruik ik mijn mobiel zo’n twee uur, dat vind ik best veel ­eigenlijk. Opvallend is dat ik er voor de tweede lockdown minder op zat, misschien iets meer dan een uur. Maar als ik kijk naar sommige vrienden, die er af en toe wel bijna vier uur op zitten, vind ik het reuze meevallen.”

Hoe vaak post je iets op sociale media?

“Ik post op Instagram best vaak een foto; wel een keer in de drie dagen. Ik vind het leuk om een soort archief voor mezelf op te bouwen om later te denken: kijk, dat deed ik toen in die periode. Naast mijn privé-account heb ik ook een kunstaccount, waarop ik eigengemaakte schilderijen post.”

Wat is je favoriete app?

“Dat is Vinted: een soort Marktplaats voor tweedehands kleren. De kleren zijn goedkoop en je komt kledingstukken tegen die je anders niet snel vindt, waardoor je stijl unieker wordt. Nu koop ik via die app alleen nog kleding, maar ik wil er binnenkort ook zelf iets verkopen.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Ik zou die rust zonder telefoon best fijn vinden. Het enige wat ik dan zou missen is de muziek die ik vaak ­afspeel op mijn telefoon. Ik denk dat mensen tegenwoordig veel te snel een berichtje checken of even de tijd controleren. Je hebt al snel de drang om op je mobiel te kijken. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, heb je ­onnodig veel tijd verloren.”

Wat vind je van influencers?

“Ze verdienen geld met foto’s posten en gaan naar coole plekken: het lijkt me best een goed leven wat ze hebben. Ik vind het goed dat bepaalde ­influencers hun account nu ook ­gebruiken voor bijvoorbeeld Black Lives Matter, in plaats van alleen maar mooie foto’s van zichzelf te uploaden. Ze gebruiken hun platform dan ook voor belangrijke dingen die in de wereld spelen.”

Naam Ena (17)
Stadsdeel Centrum
School Montessori Lyceum Amsterdam
Type telefoon iPhone 8

18 december: Olivier

Olivier Beeld
Olivier

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Doordeweeks ongeveer een à anderhalf uur. Ik mag hem van mijn ouders dan van vijf tot zes uur gebruiken. In het weekend krijg ik iets meer tijd om erop te zitten, bijvoorbeeld een uur en drie kwartier.”

Heb je je telefoon altijd bij je?

“Naar school neem ik hem niet mee. Je mag hem daar alleen gebruiken voor opdrachten, maar niet in de pauze. Dus ik heb er niets aan als ik hem meeneem. Als ik naar een feestje van een vriend of familielid ga, heb ik mijn mobiel wel bij me. Dan kan ik mijn ouders laten weten dat ik ben aangekomen of naar huis ga.”

Waar gebruik je ’m het meest voor?

“Voor TikTok en Instagram. En ik zoek online naar informatie over ­dingen die ik wil kopen. Ik koop liever soms iets duurs dan vaker iets goedkoops. Dan is het belangrijk een goede keuze te maken. Ik kijk naar de prijs, of de website betrouwbaar is, uit welk land het komt en waar de ­fabriek staat. En op YouTube kijk ik naar reviews.”

Heb je een voorbeeld van zo’n ­aankoop?

“Laatst wilde ik een lightsaber kopen, een lichtzwaard uit Star Wars. Ik dacht dat ik er een gevonden had, maar de fabriek bleek in China te zitten. Dat vond ik niet betrouwbaar. Toen ik doorzocht, vond ik een betere, waarvan het design door Amerikaanse bedrijven was gemaakt. En er is een YouTuber die veel van Star Wars weet: StarWars In Real Life. Hij had een lijstje gemaakt van sites die goede lightsabers verkopen.”

Welke apparaten gebruik je, naast je telefoon, nog meer?

“Op mijn Playstation speel ik met vrienden Fortnite. Met een headset op kunnen we met elkaar praten. Ook is er thuis een laptop waarop ik schoolwerk kan maken, maar die ­gebruik ik weinig. En als er Formule 1 is, kijk ik tv. Op vrijdagavond mogen mijn zusje en ik ook altijd een film ­kijken. Om de week kiest één van ons een film uit. Ik kies voor actiefilms.”

Naam Olivier (11)

Stadsdeel Oud-West

School Leonardo da Vincischool

Type telefoon iPhone 7

11 december: Cherissa

Cherissa Beeld
Cherissa

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Gemiddeld zo’n twee uur per dag. Vrienden van me zitten er soms wel meer dan vier uur op. Dat vind ik veel te veel. Je kunt nog zo veel andere leuke dingen doen. Op je telefoon zitten is dan echt zonde.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik elf jaar was kreeg ik een iPhone 5. Dat is wel jong, maar aan de andere kant kregen mensen uit mijn omgeving al veel eerder een telefoon. Bovendien moest ik die iPhone met mijn broertje delen, maar dat vond ik niet erg. Ik gebruikte hem toen toch nauwelijks.”

Heb je afspraken met je ouders over je telefoongebruik?

“We hebben thuis de regel dat ik mijn telefoon niet meeneem naar mijn ­kamer wanneer ik ga slapen. Ook worden bepaalde socialemedia-apps bij 4 à 5 uur aan dagelijkse schermtijd geblokkeerd door mijn ouders.”

Wat is je favoriete app?

“Op dit moment zit ik het liefste op TikTok. De app is heel populair onder de mensen met wie ik omga. Als ik niks te doen heb, kan ik er onbewust uren doorheen scrollen. Het is allemaal heel grappig of herkenbaar. Zelf upload ik af en toe ook een video, waarbij ik vooral dansjes van anderen nadoe.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Ik hou van tekenen, dus dat doe ik in mijn vrije tijd graag. Ook spreek ik veel met mijn vrienden af, maak ik natuurfoto’s en doe ik mijn huiswerk. Sociale media zijn een groot tijdverdrijf. Je kunt uren op je telefoon zitten zonder iets te hebben gekeken wat heel interessant is. Vroeger, bijvoorbeeld toen mijn ouders nog geen telefoon hadden, had je waarschijnlijk veel minder afleiding.”

Naam Cherissa (14)

Stadsdeel Zuidoost

School Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Type telefoon iPhone 11

4 december: Kim

Selfie van Kim. Beeld
Selfie van Kim.

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Als je het me een half jaar geleden had gevraagd, was het anders geweest, maar sinds ik de documentaire The Social Dilemma heb gezien, let ik meer op mijn schermtijd. Nu besteed ik maximaal een uur aan sociale media. Ik heb gesprekken met mijn ouders gehad over telefoongebruik, maar er zijn thuis geen regels over. Het initiatief komt uit mezelf.”

Hoe heeft die documentaire je beïnvloed?

“Dat algoritmes bepaalde berichten voorstellen die je langer op je telefoon houden, wist ik al. Maar in de docu kwam ook een fictief verhaal voorbij over een jongen die heel lang op zijn telefoon zit. Hij wordt emotieloos en blijft maar doorscrollen. Toen dacht ik: o shit, dat wil ik niet. Dan heb ik zelf niet meer de controle over mijn tijd en wat ik doe.”

Wat doe je met die ‘gewonnen’ tijd, waarin je niet meer op je telefoon zit?

“Ik heb niet het idee dat ik een paar uur overhoud. Het gaat vooral om momenten tussendoor waarop ik mijn mobiel niet meer check. Als we een blokuur op school hebben, zie ik dat iedereen in de klas meteen z’n ­telefoon pakt. Daar schrik ik wel van. Ik ben me ervan bewust en vraag dan aan klasgenoten hoe hun weekend was.”

Houd je je bezig met privacy?

“Aan de ene kant heb ik een gesloten account op Instagram. Alleen de mensen die ik goed of via via ken, laat ik toe. Maar aan de andere kant heb ik wel voor bijna alles hetzelfde wachtwoord. Mijn vriendinnen kennen ’m ook.”

Wat zou je nooit online zetten?

“Ik zou nooit naaktfoto’s sturen. Daar ben ik echt op tegen. Ik ken mensen bij wie dat fout ging, foto’s waren uitgelekt. Dat wil je niet. En sommige dingen zijn echt privé. Stel, er speelt iets in mijn familie of ik heb erge ruzie, dan zet ik dat niet op Instagram. Ik zou dat wel delen met een kleine groep vrienden, via Whatsapp of Snapchat bijvoorbeeld.”

Naam Kim (17)
Stadsdeel Zuid
School Het Amsterdams Lyceum
Type telefoon iPhone 8+

Selfie van Isabel Beeld Het Parool
Selfie van IsabelBeeld Het Parool

27 november: Isabel

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Gemiddeld vier uur. In het weekend gebruik ik hem iets langer dan doordeweeks. Eerst had ik thuis een schermtijd, toen mocht ik mijn ­mobiel een uur per dag gebruiken. Nu mag ik zoveel op mijn telefoon als ik wil. Op school moeten we hem ­tijdens de les in de telefoonbak stoppen.”

Waar gebruik je jouw telefoon het meeste voor?

“Voor sociale media zoals TikTok. Daar heb je verschillende dansjes en challenges. Die bekijk ik en ik plaats ook zelf filmpjes. Op TikTok volg ik Charli D’Amelio, zij heeft veel volgers. Haar dansjes doe ik meestal na. Ook maak ik met mijn mobiel video’s voor mijn eigen youtubekanaal ­IsabelsWereld.”

Wat voor video’s plaats je daarop?

“Ik heb veel slijmvideo’s gemaakt. Ook filmde ik challenges en maakte ik vlogs. Ik ben lang weggeweest op YouTube omdat ik geen inspiratie had. Meestal haal ik die uit video’s van andere youtubers. Nu neem ik weer een nieuwe video op, een Q&A. Volgers op Instagram konden mij vragen stellen en die beantwoord ik in de video. Mijn kanaal bestaat meer dan vier jaar en heeft ruim ­vijfduizend abonnees. Daar ben ik best trots op.”

Word je wel eens onrustig van je telefoon?

“Best vaak. Als ik huiswerk aan het maken ben en appjes krijg, wil ik ­ernaar kijken. Dat is wel moeilijk soms en daardoor leer ik slechter. Dan heb ik tien minuten geleerd en wil ik eigenlijk weer op mijn telefoon.”

Kan je nog zonder?

“Ik denk het wel, want mijn vrienden en vriendinnen zie ik ook op school. Daar heb ik dan nog contact met hen. Maar ik zou m’n telefoon ook een beetje missen. Mijn beste vriendin zit namelijk op een andere school. Met haar bel ik vaak om bij te kletsen. Die gesprekken duren meestal een uur.”

Naam Isabel (12)
Stadsdeel Zuid
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone 8

Selfie van Chris Beeld
Selfie van Chris

20 november: Chris

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk iets meer dan een half uur, maar dat vind ik persoonlijk niet heel veel. Naast mijn telefoon heb ik ­namelijk geen andere apparaten, dus ik zit niet de hele dag achter een scherm.”

Heb je afspraken met je ouders over je telefoongebruik?

“Overdag is mijn telefoon mijn eigen verantwoordelijkheid, maar ’s avonds gaat hij niet mee naar ­boven. Daarnaast hebben we afgesproken dat ik op Instagram een privéaccount heb, zodat mensen die ik niet ken alleen mijn profielfoto kunnen zien. Dat vind ik zelf ook fijn. Zo accepteer ik alleen de volgverzoeken van mensen die ik in het echt ken.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp, Instagram en YouTube. Op die laatste kijk ik vooral video’s van vlogger Rutger Vink. Hij maakt liedjes, doet sketches en uitdagingen. Hij is heel grappig, maar kan ook ­serieus over zijn leven vertellen.”

Wat vind je ervan dat sociale media de kritiek krijgen dat ze geen weerspiegeling van de werkelijkheid zijn?

“Wel goed, want ik denk dat veel van mijn leeftijdgenoten onzeker kunnen worden van dingen die online ­worden geplaatst. Zelf post ik vooral foto’s van de vakantie of mijn familie, wat mijn echte leven is, maar bij sommige bekende Nederlanders lijkt alles altijd perfect. Niemand zet een foto op sociale media als hij een doorsneedag heeft, dus het geeft een vertekend beeld. Zelf volg ik actrice Hanna van Vliet, want die laat op ­Instagram zien hoe haar leven echt is. Dat vind ik heel fijn.”

Wat vind je dan van influencers?

“Ik vind het prima dat ze er zijn en ­reclame kunnen maken voor bedrijven, maar ik denk niet dat ze gemist zouden worden als ze er niet waren. In die zin dragen ze niet iets belangrijks bij, zoals bijvoorbeeld een politieagent dat wel doet.”

Naam Chris (13)
Stadsdeel Oost
School De Amsterdamse Mavo
Type telefoon Motorola G8

Selfie van Daniël. Beeld
Selfie van Daniël.

13 november: Daniël

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Op schooldagen denk ik een uur en in het weekend twee uur. Ik heb met mijn ouders niet zo veel afspraken over mijn telefoongebruik. We hebben wel een regel dat ik er na het avondeten niet meer op mag. En als ik een nieuwe app wil downloaden, moet ik die eerst aan mijn moeder ­laten zien.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik negen jaar was, kreeg ik een iPhone 5. Dat was tussen year four en year five. Dat is omgerekend naar de Nederlandse telling tussen groep vijf en zes. Ik zat op een internationale school in Amsterdam, omdat ik mijn hele leven in het Engels les heb gehad. We woonden voordat we naar Amsterdam verhuisden namelijk in Singapore.”

Wie zou iedereen moeten volgen op sociale media?

“Iedereen zou sowieso Ajax moeten volgen. Ik ben groot fan. André Onana is mijn favoriete speler van het team, ik ben zelf ook keeper. Als je Ajax volgt, blijf je op de hoogte van de wedstrijden en hoe het met de spelers gaat.”

Wat is je favoriete app?

“Among Us, dat is een spel. Je kunt het samen met je vrienden spelen, of gewoon online met mensen die je niet kent. Er zijn twee bedriegers, die de boel saboteren, en acht normale mensen. De normale mensen moeten erachter komen wie de bedriegers zijn. Als de normale mensen weten wie de saboteurs zijn, kun je ze eruit stemmen. Het is spannend en het is leuk omdat je het samen met je vrienden kan doen.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Dan maak ik huiswerk, ga ik hockeyen of ben ik bij vrienden. Ik zit nu in de brugklas. Het is wel een stuk moeilijker dan de basisschool. Nu heb ik voor het eerst in het Nederlands les, dat is even wennen. Ik vind wiskunde het makkelijkste huiswerk. Biologie vind ik het lastigst, denk ik.”

Naam Daniël (11)
Stadsdeel Centrum
School Ignatius Gymnasium
Type telefoon iPhone 7

Selfie van Melissa. Beeld
Selfie van Melissa.

6 november: Melissa

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Weet ik niet precies, maar wel veel. Ik zit er vooral op wanneer ik even niks te doen heb, zoals in de pauze op school. Die momenten tellen op een hele dag wel snel bij elkaar op.”

Gelden er regels bij jou thuis over je telefoongebruik?

“Aan het eind van de dag lever ik mijn telefoon in bij mijn ouders. Meestal is dat rond half elf, want daarna begint mijn avondroutine. Dan word ik ook niet verleid om midden in de nacht nog op mijn telefoon te gaan. Mijn moeder is altijd vroeg op voor haar werk, dus zij legt hem dan ’s ochtends op mijn nachtkastje. Dan kan ik als ik wakker word meteen op mijn telefoon mijn rooster checken.”

Welke app gebruik je het meest?

“Ik denk TikTok. Daar kijk ik veel filmpjes die langskomen op de beginpagina. Zelf maak ik graag grappige filmpjes of ik playback mee met liedjes. Vervolgens edit ik ze in een ­programma waarmee ik filters kan ­toevoegen. Mijn account heeft net duizend volgers bereikt, dus daar ben ik erg trots op. Nu kan ik ook live­streams gaan maken waarin mensen bijvoorbeeld vragen kunnen stellen, maar ik weet nog niet precies wat ik ermee ga doen.”

Wat vind je van de kritiek op sociale media, dat posts geen weerspiegeling van de werkelijkheid zijn?

“Mensen moet gewoon stoppen met opscheppen op sociale media. Ik maak alleen video’s die ik leuk vind om te maken en die ik zelf zou willen bekijken. Daar houdt het voor mij op. Je hoeft je helemaal niet anders voor te doen dan je bent. Ik vind ook dat mensen óf een post moeten liken óf verder moeten scrollen. Alle haat­reacties zijn niet nodig. Iedereen moet zich niet zo met elkaar bemoeien.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu kapot zou gaan?

“Dat is al een keertje gebeurd. Toen waren er allemaal strepen in mijn scherm en wilde mijn telefoon op een gegeven moment niet eens meer aan. Ik vond het heel jammer dat ik niet meer bij mijn foto’s kon, want daar zitten toch veel herinneringen in. Het was ook lastig dat ik moeilijker met mensen kon communiceren. Nu kan ik zo iemand een appje sturen, maar als je geen telefoon meer hebt is het heel lastig om iemand te bereiken.”

Naam Melissa (13)
Stadsdeel West
School Calandlyceum
Type telefoon iPhone X

30 oktober: Pjotr

Selfie van Pjotr. Beeld
Selfie van Pjotr.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik weet niet wat mijn precieze schermtijd is, dat zie je niet op een Samsung. Ik schat ongeveer vier uur per dag, maar het verschilt wel heel erg. Ik zit vooral veel op mijn telefoon als ik niet zo veel te doen heb, bijvoorbeeld als ik alleen thuiszit.”

Bestel je weleens eten via je telefoon?

“Jazeker. Ik bestel best vaak hamburgers via Thuisbezorgd. Meestal doe ik dat als ik thuis ben, maar af en toe ­bestel ik wat als ik na school nog even blijf hangen met vrienden. Ik koop niet alleen hamburgers, hoor, vaak kiezen we voor wok en af en toe ­nemen we Indisch.”

Wat is volgens jou de toekomst van telefoons?

“Ik denk dat iedereen nog veel meer op zijn telefoon gaat zitten. Op dit moment hebben sommige mensen geen telefoon, dat zijn vaak ouderen. Maar ik denk dat iedereen er wel een heeft in de toekomst. Mensen worden denk ik in toenemende mate ­afhankelijk van apps als Google Maps, online bankieren en andere functies.”

Wat is volgens jou het nut van sociale media?

“Contacten leggen, dat gaat supermakkelijk en handig. Ik heb via sociale media best veel vrienden leren kennen die op andere scholen zitten dan ik. Vaak kende ik deze mensen al vaag via andere vrienden. We komen in contact door elkaar een bericht te sturen. Vaak gaat dat via Instagram DM. Het is gezellig om zo nieuwe mensen te ontmoeten.”

Ben je bezig met je privacy online?

“Ja, op zich wel. Ik gebruik al een aantal jaar de zoekmachine Duckduckgo in plaats van Google. Daar worden je gegevens niet bekeken. Een vriend van me raadde het aan. Ik vertrouw Google niet helemaal, omdat ze alles kunnen zien wat je opzoekt. Dat vind ik echt een naar idee. Ik voel me veel prettiger bij een zoekmachine waar je meer privacy hebt.”

Naam Pjotr (16)
Stadsdeel Oost
School Barlaeus Gymnasium
Type telefoon Samsung S9

23 oktober: Sara

Selfie van Sara. Beeld
Selfie van Sara.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Een uur of zes denk ik, maar doordeweeks is het minder. Ik vind dat ook niet veel, omdat ik vaak een film kijk of mijn huiswerkopdrachten op mijn telefoon lees. Het zijn dus niet allemaal sociale media, maar soms zou ik willen dat ik de tijd die ik op mijn ­telefoon zit ergens anders aan zou besteden. Nog meer tijd om huiswerk te maken of om wat meer te sporten.”

Wat is je routine met je telefoon?

“’s Avonds gebruik ik hem niet zo vaak. Ik zet er alleen een wekker op, maar daarna ligt hij onaangeraakt op mijn nachtkastje. Als ik wakker word zet ik eerst mijn wekker uit en dan heb ik mijn telefoon natuurlijk al vast. Meestal kijk ik dan meteen of ik roosteruitval heb op school en daarna scroll ik een beetje op sociale ­media om wakker te worden.”

Welke sociale media gebruik je het meest?

“Ik plaats er niet veel op, maar ik vind het wel leuk om te kijken. Op TikTok kijk ik wat er voorbijkomt, maar het lijkt me niet heel leuk om zelf die dansvideo’s te maken. Op YouTube kijk ik meestal op mijn abonnementenpagina. Daar staan alle video’s die ik wil zien. Het verschilt best wel wat ik kijk: soms vind ik vlogs van ­iemands dagelijks leven heel leuk en andere keren kijk ik meer naar beauty­vlogs.”

Wie zou iedereen volgens jou moeten volgen?

“Dat weet ik echt niet. Op Instagram is het leuk om beroemdheden als Beyoncé en Kim Kardashian te volgen, want die posten echt mooie dingen. Zoals foto’s van hoge kwaliteit en mooi outfits. Zelf kijk ik op You­Tube veel StukTV en Jessie Maya. Zij laat zien hoe haar leven is als transgendervrouw.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu kapot zou gaan?

“Het communiceren met mijn vriendinnen. Ik kijk wel veel op sociale ­media, maar ik denk niet dat ik die echt zou missen. Mijn vriendinnen en ik praten veel via WhatsApp, dat is onze manier om bij te kletsen, dus ik zou het moeilijk vinden als dat niet meer kon. Als ik had mogen kiezen zou ik liever zijn opgegroeid in een periode toen er nog geen telefoons waren, waar mensen zich daar dus ook niet druk over hoefden te maken. Ik denk dat mensen dan meer naar buiten zouden gaan om elkaar te zien.”

Naam Sara (17)
Stadsdeel West
School Calandlyceum
Type telefoon iPhone X

16 oktober: Zara

Zara Beeld Zara
ZaraBeeld Zara

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt echt per dag. Doordeweeks zit ik niet veel op mijn telefoon, omdat ik dan op school ben en hem daar meestal moet inleveren. Ik gebruik ’m vooral ’s avonds als ik ­alleen ben. Dat is dan gemiddeld drie uur of zo. Momenteel zit ik in quarantaine omdat ik verkoudheidsklachten heb, dus nu zit ik de hele dag door op mijn telefoon.”

Hoeveel vrienden of volgers heb je?

“Ik had 1400 volgers op Instagram, maar heb nu een nieuw account aangemaakt omdat ik dat toch een beetje te veel vind. Ik merkte dat ik veel na ging denken over wat ik plaatste of dat ik allemaal dingen ging verwijderen, terwijl dat eigenlijk niet uit zou moeten maken. Op mijn nieuwe account heb ik 200 volgers die ik ­allemaal ken. Dat vind ik fijn; het voelt minder gek.”

In hoeverre zijn jouw posts representatief?

“Het is best vaak voorgekomen dat ik mensen op feestjes tegenkwam die ik volgde op Instagram en dat ze in het echt totaal anders waren dan online. Mensen plaatsen natuurlijk de mooiste en beste foto’s van zichzelf. Zo denk ik ook dat mijn posts niet helemaal overeenkomen met de realiteit. Ik heb ook een selectie van de beste en mooiste momenten op mijn sociale media staan. Het is logisch dat dat dan niet helemaal representatief is.”

Wat is volgens jou het nut van sociale media?

“Ik denk het verbinden van mensen. Momenteel is het natuurlijk extra moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. Iemand via sociale media ontmoeten is niet te vergelijken met een ontmoeting in het echt, maar het kan wel werken. Zo heb ik weleens­ ­iemand ontmoet via Instagram-dm, waar we een gesprek met elkaar voerden. Als je online met iemand praat, kun je lang nadenken over wat je gaat zeggen. In het echt geven mensen niet altijd perfecte antwoorden.”

Welke app zou er moeten bestaan?

“Ik zou het fijn vinden als er een app zou bestaan die je richting kan geven in wat je later wil doen als je dat nog niet weet. Misschien kan je inspiratie halen uit verhalen van anderen of misschien kan je iets ondernemen met mensen die hetzelfde willen als jij. Ik zit nu in mijn eindexamenjaar en ik weet nog niet precies wat ik ­later wil doen, misschien antropologie of iets met journalistiek. Een app zou kunnen helpen bij het maken van een keuze.”

Naam Zara (17)
Stadsdeel Oost
School Spinoza Lyceum
Type telefoon iPhone 7

9 oktober: Yuna

Yuna Beeld Yuna
YunaBeeld Yuna

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt een beetje. Op schooldagen is het meestal een uur of twee, maar in het weekend meer. Ik vind dat niet heel lang, want ik zit alleen op mijn telefoon als ik geen andere plannen heb.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Zeven. Dat vind ik, als ik er op terugkijk, veel te vroeg. Niemand in mijn klas had toen een telefoon; ik had hem ook helemaal niet nodig. Ik belde er alleen veel mee naar mijn ouders, wat ze volgens mij op een gegeven moment wel vervelend gingen vinden. Ik denk dat je pas vanaf groep zeven een telefoon nodig hebt, want dan ben je meer buiten met klasgenoten. Dan is het wel handig als je naar je ouders kunt bellen.”

Welke apps gebruik je het meest?

“Instagram en Snapchat. Ik houd erg van fotograferen en vind het leuk om foto’s op Instagram te plaatsen. Daar kun je zien wat andere mensen die dag doen en krijg je een inkijkje in hun leven. De foto’s die ik plaats maak ik soms zelf, maar vaak maakt mijn moeder foto’s van me. Daardoor kan ik er van tevoren over nadenken wat ik aantrek en in de foto’s alle merken taggen van de kleren die ik draag.”

Wat vind je van de kritiek dat apps als Instagram bij jonge gebruikers onzekerheid zouden aanwakkeren?

“Ik vind dat onzin. Het is natuurlijk erg als mensen onzeker zijn, maar dat vind ik niet de schuld van Instagram. Door foto’s te plaatsen kun je je dag of je outfit delen met je volgers. Dat heeft niks te maken met andere mensen zich onzeker laten voelen.”

Gebruik je nog andere sociale media-apps?

“Vroeger vond ik Musically heel leuk om te doen. Dat is nu ook al weer drie jaar geleden. Op Musically kon je playbacken op liedjes en allemaal coole effecten maken met je camera. De app is gekocht door TikTok en bestaat jammer genoeg niet meer. TikTok vind ik niet zo leuk, want er is de hele tijd drama met de influencers die erop zitten. Dat had je niet op Musically.”

Naam Yuna (13)
Stadsdeel Zuid
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone X

2 oktober: Steijn

Steijn Beeld -
SteijnBeeld -

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Het verschilt heel erg per dag, maar ik denk rond de twee à drie uur. Het ligt er een beetje aan hoeveel huiswerk ik heb, en of ik andere dingen te doen heb. Als ik veel met school bezig ben, zit ik minder op mijn telefoon.”

Wat is je favoriete app?

“Ik zit soms op Instagram, maar vooral op YouTube. Daar kijk ik verschillende soorten filmpjes, het ligt er maar net aan wat ik op dat moment leuk vind. Momenteel kijk ik veel naar Mark Rober, een voormalig ­ingenieur bij Nasa. Hij doet veel vette experimenten. Zijn filmpjes zijn interessant, omdat je achter dingen komt die je eerder nog niet wist. Ook kijk ik veel naar LazarBeam, een game­kanaal, omdat ik zelf ook van gamen houd.”

Zitten je ouders op sociale media?

“Ja, allebei. Ze volgen me ook, maar dat vind ik prima, want we zijn familie. We zijn ook graag samen, dat vinden we gezellig. Ik vind het daarom eigenlijk wel leuk dat ze foto’s kunnen kijken die ik post. Maar ik post niet zo heel veel, niet dagelijks of zo.”

Krijg je weleens negatieve reacties op sociale media?

“Meestal let ik er niet op, maar ik zie eigenlijk nooit echt wat negatiefs ­onder wat ik post. Dat komt misschien ook omdat ik dat niet zo veel doe. Maar als ik wat post, zie ik eigenlijk nooit wat geks.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Deze zomer is mijn telefoon kapot gegaan. Hij viel in het water toen ik bij een vriend logeerde. Toen kon ik niks meer doen, ik kon mijn ouders ook niet bereiken. Ik miste het contact met mijn vrienden het meest, maar ook het kijken van YouTube-­video’s. Ik moest wachten tot ik weer terug naar mijn ouders ging. Toen hebben we gelukkig samen een nieuwe telefoon gekocht.”

Naam Steijn (13)
Stadsdeel Zuid
School Amsterdams Lyceum
Type telefoon iPhone 7

25 september: Julia

Julia  Beeld selfie
JuliaBeeld selfie

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt heel erg. Soms zit ik er drie uur per dag op, maar op andere dagen speel ik liever buiten. Ik heb mijn telefoon nu ongeveer een jaar. Daarvoor gebruikte ik de telefoons van mijn ouders.”

Wat doe je vooral op je telefoon?

“Ik speel veel spelletjes die ik op dat moment leuk vind. Nu speel ik bijvoorbeeld een kappersspelletje. Dat deed ik ook al op de telefoons van mijn ouders. Maar ik kijk nu ook heel veel TikTok. Dat vind ik fantastisch.”

Wat kijk je op TikTok?

“Ik vind de dansvideo’s het allerleukst. Die maak ik ook na, maar ik doe ook veel andere dingen op TikTok. Laatst had ik een cool filmpje ­gemaakt waarin ik eerst binnen en, nadat mijn arm het scherm heeft aangeraakt, opeens buiten sta. Dat was heel goed gelukt, daar was ik erg trots op. Daar krijg ik dan likes op van mijn vrienden. Maar het maakt me niet uit als ik geen likes zou krijgen, ik vind het gewoon leuk om de filmpjes te maken.”

Heb je afspraken met je ouders gemaakt over je telefoongebruik?

“Ik heb geen maximale tijd die ik op mijn telefoon mag, want ik zit er ­sowieso niet zo lang op. Op TikTok hebben we afgesproken dat ik een privé- en een openbaar account heb. Op mijn openbare account mag ik ­gewoon alles doen behalve mijn ­gezicht laten zien. Ik zet dus al mijn zelfgemaakte filmpjes op mijn privé-­account.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu stuk zou gaan?

“Ik zou het denk ik niet zo erg vinden als mijn telefoon kapot zou gaan. Al mijn spelletjes en TikTok staan ook op de telefoons van mijn ouders, dus die kan ik dan alsnog gebruiken. In mijn straat wonen veel van mijn vriendinnen en daar speel ik graag mee buiten. Er verandert dan dus niet zo veel.”

Naam Julia (10)
Stadsdeel West
School Theo Thijssenschool
Type telefoon Sony XZ

18 oktober: Coosje

Coosje Beeld Coosje
CoosjeBeeld Coosje

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik zit er, geloof ik, ongeveer drie uur per dag op. Thuis hebben we daar geen afspraken over. Ik mag alleen niet op mijn telefoon zitten als ik huiswerk maak.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik naar groep 8 ging, dus toen was ik elf jaar. Dat was de oude telefoon van mijn moeder, ik geloof een Samsung. Je kon er alleen mee bellen, je kon er geen spelletjes op spelen. Toen ik naar de eerste klas ging, kreeg ik een Huawei, daar kon ik wel spelletjes op doen. Daar was ik echt superblij mee. Ik liet hem gelijk aan al mijn vriendinnen zien.”

Hoe vaak post je wat op social media?

“Niet regelmatig. Ik post vooral wat als ik wat leuks heb gedaan, bijvoorbeeld een foto op Instagram als ik op vakantie ben. Soms post ik in een maand twee keer iets, een andere keer post ik drie maanden niets. Ik krijg ongeveer tweehonderd likes per post. Ik houd wel een beetje in de ­gaten hoeveel likes ik krijg, maar ben er niet heel erg mee bezig.”

Wat is je favoriete app?

“Ik denk Instagram. Ik vind het leuk om te zien wat anderen aan het doen zijn. Eigenlijk zit ik vooral op Instagram als ik me verveel, het is een beetje een tijdverdrijf.”

Wat vind je van influencers?

“Influencers hebben, denk ik, wel ­een negatieve invloed op mensen. Ze zijn altijd perfect, dus daar kunnen mensen natuurlijk onzeker van worden. Influencers zijn vaak ook best wel eentonig qua uiterlijk. Het valt me op dat er weinig diversiteit is. Wel zijn influencers goed voor de economie, omdat ze laten zien wat mensen kunnen kopen.”

Naam Coosje (15)
Stadsdeel Oost
School De Vinse school
Type telefoon iPhone 7

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden