Selfie

Selfie

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon.

Selfie van IsabelBeeld Het Parool

27 november: Isabel

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Gemiddeld vier uur. In het weekend gebruik ik hem iets langer dan doordeweeks. Eerst had ik thuis een schermtijd, toen mocht ik mijn ­mobiel een uur per dag gebruiken. Nu mag ik zoveel op mijn telefoon als ik wil. Op school moeten we hem ­tijdens de les in de telefoonbak stoppen.”

Waar gebruik je jouw telefoon het meeste voor?

“Voor sociale media zoals TikTok. Daar heb je verschillende dansjes en challenges. Die bekijk ik en ik plaats ook zelf filmpjes. Op TikTok volg ik Charli D’Amelio, zij heeft veel volgers. Haar dansjes doe ik meestal na. Ook maak ik met mijn mobiel video’s voor mijn eigen youtubekanaal ­IsabelsWereld.”

Wat voor video’s plaats je daarop?

“Ik heb veel slijmvideo’s gemaakt. Ook filmde ik challenges en maakte ik vlogs. Ik ben lang weggeweest op YouTube omdat ik geen inspiratie had. Meestal haal ik die uit video’s van andere youtubers. Nu neem ik weer een nieuwe video op, een Q&A. Volgers op Instagram konden mij vragen stellen en die beantwoord ik in de video. Mijn kanaal bestaat meer dan vier jaar en heeft ruim ­vijfduizend abonnees. Daar ben ik best trots op.”

Word je wel eens onrustig van je telefoon?

“Best vaak. Als ik huiswerk aan het maken ben en appjes krijg, wil ik ­ernaar kijken. Dat is wel moeilijk soms en daardoor leer ik slechter. Dan heb ik tien minuten geleerd en wil ik eigenlijk weer op mijn telefoon.”

Kan je nog zonder?

“Ik denk het wel, want mijn vrienden en vriendinnen zie ik ook op school. Daar heb ik dan nog contact met hen. Maar ik zou m’n telefoon ook een beetje missen. Mijn beste vriendin zit namelijk op een andere school. Met haar bel ik vaak om bij te kletsen. Die gesprekken duren meestal een uur.”

Naam Isabel (12)
Stadsdeel Zuid
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone 8

Selfie van ChrisBeeld -

20 november: Chris

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk iets meer dan een half uur, maar dat vind ik persoonlijk niet heel veel. Naast mijn telefoon heb ik ­namelijk geen andere apparaten, dus ik zit niet de hele dag achter een scherm.”

Heb je afspraken met je ouders over je telefoongebruik?

“Overdag is mijn telefoon mijn eigen verantwoordelijkheid, maar ’s avonds gaat hij niet mee naar ­boven. Daarnaast hebben we afgesproken dat ik op Instagram een privéaccount heb, zodat mensen die ik niet ken alleen mijn profielfoto kunnen zien. Dat vind ik zelf ook fijn. Zo accepteer ik alleen de volgverzoeken van mensen die ik in het echt ken.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp, Instagram en YouTube. Op die laatste kijk ik vooral video’s van vlogger Rutger Vink. Hij maakt liedjes, doet sketches en uitdagingen. Hij is heel grappig, maar kan ook ­serieus over zijn leven vertellen.”

Wat vind je ervan dat sociale media de kritiek krijgen dat ze geen weerspiegeling van de werkelijkheid zijn?

“Wel goed, want ik denk dat veel van mijn leeftijdgenoten onzeker kunnen worden van dingen die online ­worden geplaatst. Zelf post ik vooral foto’s van de vakantie of mijn familie, wat mijn echte leven is, maar bij sommige bekende Nederlanders lijkt alles altijd perfect. Niemand zet een foto op sociale media als hij een doorsneedag heeft, dus het geeft een vertekend beeld. Zelf volg ik actrice Hanna van Vliet, want die laat op ­Instagram zien hoe haar leven echt is. Dat vind ik heel fijn.”

Wat vind je dan van influencers?

“Ik vind het prima dat ze er zijn en ­reclame kunnen maken voor bedrijven, maar ik denk niet dat ze gemist zouden worden als ze er niet waren. In die zin dragen ze niet iets belangrijks bij, zoals bijvoorbeeld een politieagent dat wel doet.”

Naam Chris (13)
Stadsdeel Oost
School De Amsterdamse Mavo
Type telefoon Motorola G8

Selfie van Daniël.

13 november: Daniël

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Op schooldagen denk ik een uur en in het weekend twee uur. Ik heb met mijn ouders niet zo veel afspraken over mijn telefoongebruik. We hebben wel een regel dat ik er na het avondeten niet meer op mag. En als ik een nieuwe app wil downloaden, moet ik die eerst aan mijn moeder ­laten zien.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik negen jaar was, kreeg ik een iPhone 5. Dat was tussen year four en year five. Dat is omgerekend naar de Nederlandse telling tussen groep vijf en zes. Ik zat op een internationale school in Amsterdam, omdat ik mijn hele leven in het Engels les heb gehad. We woonden voordat we naar Amsterdam verhuisden namelijk in Singapore.”

Wie zou iedereen moeten volgen op sociale media?

“Iedereen zou sowieso Ajax moeten volgen. Ik ben groot fan. André Onana is mijn favoriete speler van het team, ik ben zelf ook keeper. Als je Ajax volgt, blijf je op de hoogte van de wedstrijden en hoe het met de spelers gaat.”

Wat is je favoriete app?

“Among Us, dat is een spel. Je kunt het samen met je vrienden spelen, of gewoon online met mensen die je niet kent. Er zijn twee bedriegers, die de boel saboteren, en acht normale mensen. De normale mensen moeten erachter komen wie de bedriegers zijn. Als de normale mensen weten wie de saboteurs zijn, kun je ze eruit stemmen. Het is spannend en het is leuk omdat je het samen met je vrienden kan doen.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Dan maak ik huiswerk, ga ik hockeyen of ben ik bij vrienden. Ik zit nu in de brugklas. Het is wel een stuk moeilijker dan de basisschool. Nu heb ik voor het eerst in het Nederlands les, dat is even wennen. Ik vind wiskunde het makkelijkste huiswerk. Biologie vind ik het lastigst, denk ik.”

Naam Daniël (11)
Stadsdeel Centrum
School Ignatius Gymnasium
Type telefoon iPhone 7

Selfie van Melissa.

6 november: Melissa

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Weet ik niet precies, maar wel veel. Ik zit er vooral op wanneer ik even niks te doen heb, zoals in de pauze op school. Die momenten tellen op een hele dag wel snel bij elkaar op.”

Gelden er regels bij jou thuis over je telefoongebruik?

“Aan het eind van de dag lever ik mijn telefoon in bij mijn ouders. Meestal is dat rond half elf, want daarna begint mijn avondroutine. Dan word ik ook niet verleid om midden in de nacht nog op mijn telefoon te gaan. Mijn moeder is altijd vroeg op voor haar werk, dus zij legt hem dan ’s ochtends op mijn nachtkastje. Dan kan ik als ik wakker word meteen op mijn telefoon mijn rooster checken.”

Welke app gebruik je het meest?

“Ik denk TikTok. Daar kijk ik veel filmpjes die langskomen op de beginpagina. Zelf maak ik graag grappige filmpjes of ik playback mee met liedjes. Vervolgens edit ik ze in een ­programma waarmee ik filters kan ­toevoegen. Mijn account heeft net duizend volgers bereikt, dus daar ben ik erg trots op. Nu kan ik ook live­streams gaan maken waarin mensen bijvoorbeeld vragen kunnen stellen, maar ik weet nog niet precies wat ik ermee ga doen.”

Wat vind je van de kritiek op sociale media, dat posts geen weerspiegeling van de werkelijkheid zijn?

“Mensen moet gewoon stoppen met opscheppen op sociale media. Ik maak alleen video’s die ik leuk vind om te maken en die ik zelf zou willen bekijken. Daar houdt het voor mij op. Je hoeft je helemaal niet anders voor te doen dan je bent. Ik vind ook dat mensen óf een post moeten liken óf verder moeten scrollen. Alle haat­reacties zijn niet nodig. Iedereen moet zich niet zo met elkaar bemoeien.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu kapot zou gaan?

“Dat is al een keertje gebeurd. Toen waren er allemaal strepen in mijn scherm en wilde mijn telefoon op een gegeven moment niet eens meer aan. Ik vond het heel jammer dat ik niet meer bij mijn foto’s kon, want daar zitten toch veel herinneringen in. Het was ook lastig dat ik moeilijker met mensen kon communiceren. Nu kan ik zo iemand een appje sturen, maar als je geen telefoon meer hebt is het heel lastig om iemand te bereiken.”

Naam Melissa (13)
Stadsdeel West
School Calandlyceum
Type telefoon iPhone X

30 oktober: Pjotr

Selfie van Pjotr.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik weet niet wat mijn precieze schermtijd is, dat zie je niet op een Samsung. Ik schat ongeveer vier uur per dag, maar het verschilt wel heel erg. Ik zit vooral veel op mijn telefoon als ik niet zo veel te doen heb, bijvoorbeeld als ik alleen thuiszit.”

Bestel je weleens eten via je telefoon?

“Jazeker. Ik bestel best vaak hamburgers via Thuisbezorgd. Meestal doe ik dat als ik thuis ben, maar af en toe ­bestel ik wat als ik na school nog even blijf hangen met vrienden. Ik koop niet alleen hamburgers, hoor, vaak kiezen we voor wok en af en toe ­nemen we Indisch.”

Wat is volgens jou de toekomst van telefoons?

“Ik denk dat iedereen nog veel meer op zijn telefoon gaat zitten. Op dit moment hebben sommige mensen geen telefoon, dat zijn vaak ouderen. Maar ik denk dat iedereen er wel een heeft in de toekomst. Mensen worden denk ik in toenemende mate ­afhankelijk van apps als Google Maps, online bankieren en andere functies.”

Wat is volgens jou het nut van sociale media?

“Contacten leggen, dat gaat supermakkelijk en handig. Ik heb via sociale media best veel vrienden leren kennen die op andere scholen zitten dan ik. Vaak kende ik deze mensen al vaag via andere vrienden. We komen in contact door elkaar een bericht te sturen. Vaak gaat dat via Instagram DM. Het is gezellig om zo nieuwe mensen te ontmoeten.”

Ben je bezig met je privacy online?

“Ja, op zich wel. Ik gebruik al een aantal jaar de zoekmachine Duckduckgo in plaats van Google. Daar worden je gegevens niet bekeken. Een vriend van me raadde het aan. Ik vertrouw Google niet helemaal, omdat ze alles kunnen zien wat je opzoekt. Dat vind ik echt een naar idee. Ik voel me veel prettiger bij een zoekmachine waar je meer privacy hebt.”

Naam Pjotr (16)
Stadsdeel Oost
School Barlaeus Gymnasium
Type telefoon Samsung S9

23 oktober: Sara

Selfie van Sara.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Een uur of zes denk ik, maar doordeweeks is het minder. Ik vind dat ook niet veel, omdat ik vaak een film kijk of mijn huiswerkopdrachten op mijn telefoon lees. Het zijn dus niet allemaal sociale media, maar soms zou ik willen dat ik de tijd die ik op mijn ­telefoon zit ergens anders aan zou besteden. Nog meer tijd om huiswerk te maken of om wat meer te sporten.”

Wat is je routine met je telefoon?

“’s Avonds gebruik ik hem niet zo vaak. Ik zet er alleen een wekker op, maar daarna ligt hij onaangeraakt op mijn nachtkastje. Als ik wakker word zet ik eerst mijn wekker uit en dan heb ik mijn telefoon natuurlijk al vast. Meestal kijk ik dan meteen of ik roosteruitval heb op school en daarna scroll ik een beetje op sociale ­media om wakker te worden.”

Welke sociale media gebruik je het meest?

“Ik plaats er niet veel op, maar ik vind het wel leuk om te kijken. Op TikTok kijk ik wat er voorbijkomt, maar het lijkt me niet heel leuk om zelf die dansvideo’s te maken. Op YouTube kijk ik meestal op mijn abonnementenpagina. Daar staan alle video’s die ik wil zien. Het verschilt best wel wat ik kijk: soms vind ik vlogs van ­iemands dagelijks leven heel leuk en andere keren kijk ik meer naar beauty­vlogs.”

Wie zou iedereen volgens jou moeten volgen?

“Dat weet ik echt niet. Op Instagram is het leuk om beroemdheden als Beyoncé en Kim Kardashian te volgen, want die posten echt mooie dingen. Zoals foto’s van hoge kwaliteit en mooi outfits. Zelf kijk ik op You­Tube veel StukTV en Jessie Maya. Zij laat zien hoe haar leven is als transgendervrouw.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu kapot zou gaan?

“Het communiceren met mijn vriendinnen. Ik kijk wel veel op sociale ­media, maar ik denk niet dat ik die echt zou missen. Mijn vriendinnen en ik praten veel via WhatsApp, dat is onze manier om bij te kletsen, dus ik zou het moeilijk vinden als dat niet meer kon. Als ik had mogen kiezen zou ik liever zijn opgegroeid in een periode toen er nog geen telefoons waren, waar mensen zich daar dus ook niet druk over hoefden te maken. Ik denk dat mensen dan meer naar buiten zouden gaan om elkaar te zien.”

Naam Sara (17)
Stadsdeel West
School Calandlyceum
Type telefoon iPhone X

16 oktober: Zara

ZaraBeeld Zara

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt echt per dag. Doordeweeks zit ik niet veel op mijn telefoon, omdat ik dan op school ben en hem daar meestal moet inleveren. Ik gebruik ’m vooral ’s avonds als ik ­alleen ben. Dat is dan gemiddeld drie uur of zo. Momenteel zit ik in quarantaine omdat ik verkoudheidsklachten heb, dus nu zit ik de hele dag door op mijn telefoon.”

Hoeveel vrienden of volgers heb je?

“Ik had 1400 volgers op Instagram, maar heb nu een nieuw account aangemaakt omdat ik dat toch een beetje te veel vind. Ik merkte dat ik veel na ging denken over wat ik plaatste of dat ik allemaal dingen ging verwijderen, terwijl dat eigenlijk niet uit zou moeten maken. Op mijn nieuwe account heb ik 200 volgers die ik ­allemaal ken. Dat vind ik fijn; het voelt minder gek.”

In hoeverre zijn jouw posts representatief?

“Het is best vaak voorgekomen dat ik mensen op feestjes tegenkwam die ik volgde op Instagram en dat ze in het echt totaal anders waren dan online. Mensen plaatsen natuurlijk de mooiste en beste foto’s van zichzelf. Zo denk ik ook dat mijn posts niet helemaal overeenkomen met de realiteit. Ik heb ook een selectie van de beste en mooiste momenten op mijn sociale media staan. Het is logisch dat dat dan niet helemaal representatief is.”

Wat is volgens jou het nut van sociale media?

“Ik denk het verbinden van mensen. Momenteel is het natuurlijk extra moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. Iemand via sociale media ontmoeten is niet te vergelijken met een ontmoeting in het echt, maar het kan wel werken. Zo heb ik weleens­ ­iemand ontmoet via Instagram-dm, waar we een gesprek met elkaar voerden. Als je online met iemand praat, kun je lang nadenken over wat je gaat zeggen. In het echt geven mensen niet altijd perfecte antwoorden.”

Welke app zou er moeten bestaan?

“Ik zou het fijn vinden als er een app zou bestaan die je richting kan geven in wat je later wil doen als je dat nog niet weet. Misschien kan je inspiratie halen uit verhalen van anderen of misschien kan je iets ondernemen met mensen die hetzelfde willen als jij. Ik zit nu in mijn eindexamenjaar en ik weet nog niet precies wat ik ­later wil doen, misschien antropologie of iets met journalistiek. Een app zou kunnen helpen bij het maken van een keuze.”

Naam Zara (17)
Stadsdeel Oost
School Spinoza Lyceum
Type telefoon iPhone 7

9 oktober: Yuna

YunaBeeld Yuna

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt een beetje. Op schooldagen is het meestal een uur of twee, maar in het weekend meer. Ik vind dat niet heel lang, want ik zit alleen op mijn telefoon als ik geen andere plannen heb.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Zeven. Dat vind ik, als ik er op terugkijk, veel te vroeg. Niemand in mijn klas had toen een telefoon; ik had hem ook helemaal niet nodig. Ik belde er alleen veel mee naar mijn ouders, wat ze volgens mij op een gegeven moment wel vervelend gingen vinden. Ik denk dat je pas vanaf groep zeven een telefoon nodig hebt, want dan ben je meer buiten met klasgenoten. Dan is het wel handig als je naar je ouders kunt bellen.”

Welke apps gebruik je het meest?

“Instagram en Snapchat. Ik houd erg van fotograferen en vind het leuk om foto’s op Instagram te plaatsen. Daar kun je zien wat andere mensen die dag doen en krijg je een inkijkje in hun leven. De foto’s die ik plaats maak ik soms zelf, maar vaak maakt mijn moeder foto’s van me. Daardoor kan ik er van tevoren over nadenken wat ik aantrek en in de foto’s alle merken taggen van de kleren die ik draag.”

Wat vind je van de kritiek dat apps als Instagram bij jonge gebruikers onzekerheid zouden aanwakkeren?

“Ik vind dat onzin. Het is natuurlijk erg als mensen onzeker zijn, maar dat vind ik niet de schuld van Instagram. Door foto’s te plaatsen kun je je dag of je outfit delen met je volgers. Dat heeft niks te maken met andere mensen zich onzeker laten voelen.”

Gebruik je nog andere sociale media-apps?

“Vroeger vond ik Musically heel leuk om te doen. Dat is nu ook al weer drie jaar geleden. Op Musically kon je playbacken op liedjes en allemaal coole effecten maken met je camera. De app is gekocht door TikTok en bestaat jammer genoeg niet meer. TikTok vind ik niet zo leuk, want er is de hele tijd drama met de influencers die erop zitten. Dat had je niet op Musically.”

Naam Yuna (13)
Stadsdeel Zuid
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone X

2 oktober: Steijn

SteijnBeeld -

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Het verschilt heel erg per dag, maar ik denk rond de twee à drie uur. Het ligt er een beetje aan hoeveel huiswerk ik heb, en of ik andere dingen te doen heb. Als ik veel met school bezig ben, zit ik minder op mijn telefoon.”

Wat is je favoriete app?

“Ik zit soms op Instagram, maar vooral op YouTube. Daar kijk ik verschillende soorten filmpjes, het ligt er maar net aan wat ik op dat moment leuk vind. Momenteel kijk ik veel naar Mark Rober, een voormalig ­ingenieur bij Nasa. Hij doet veel vette experimenten. Zijn filmpjes zijn interessant, omdat je achter dingen komt die je eerder nog niet wist. Ook kijk ik veel naar LazarBeam, een game­kanaal, omdat ik zelf ook van gamen houd.”

Zitten je ouders op sociale media?

“Ja, allebei. Ze volgen me ook, maar dat vind ik prima, want we zijn familie. We zijn ook graag samen, dat vinden we gezellig. Ik vind het daarom eigenlijk wel leuk dat ze foto’s kunnen kijken die ik post. Maar ik post niet zo heel veel, niet dagelijks of zo.”

Krijg je weleens negatieve reacties op sociale media?

“Meestal let ik er niet op, maar ik zie eigenlijk nooit echt wat negatiefs ­onder wat ik post. Dat komt misschien ook omdat ik dat niet zo veel doe. Maar als ik wat post, zie ik eigenlijk nooit wat geks.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Deze zomer is mijn telefoon kapot gegaan. Hij viel in het water toen ik bij een vriend logeerde. Toen kon ik niks meer doen, ik kon mijn ouders ook niet bereiken. Ik miste het contact met mijn vrienden het meest, maar ook het kijken van YouTube-­video’s. Ik moest wachten tot ik weer terug naar mijn ouders ging. Toen hebben we gelukkig samen een nieuwe telefoon gekocht.”

Naam Steijn (13)
Stadsdeel Zuid
School Amsterdams Lyceum
Type telefoon iPhone 7

25 september: Julia

JuliaBeeld selfie

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt heel erg. Soms zit ik er drie uur per dag op, maar op andere dagen speel ik liever buiten. Ik heb mijn telefoon nu ongeveer een jaar. Daarvoor gebruikte ik de telefoons van mijn ouders.”

Wat doe je vooral op je telefoon?

“Ik speel veel spelletjes die ik op dat moment leuk vind. Nu speel ik bijvoorbeeld een kappersspelletje. Dat deed ik ook al op de telefoons van mijn ouders. Maar ik kijk nu ook heel veel TikTok. Dat vind ik fantastisch.”

Wat kijk je op TikTok?

“Ik vind de dansvideo’s het allerleukst. Die maak ik ook na, maar ik doe ook veel andere dingen op TikTok. Laatst had ik een cool filmpje ­gemaakt waarin ik eerst binnen en, nadat mijn arm het scherm heeft aangeraakt, opeens buiten sta. Dat was heel goed gelukt, daar was ik erg trots op. Daar krijg ik dan likes op van mijn vrienden. Maar het maakt me niet uit als ik geen likes zou krijgen, ik vind het gewoon leuk om de filmpjes te maken.”

Heb je afspraken met je ouders gemaakt over je telefoongebruik?

“Ik heb geen maximale tijd die ik op mijn telefoon mag, want ik zit er ­sowieso niet zo lang op. Op TikTok hebben we afgesproken dat ik een privé- en een openbaar account heb. Op mijn openbare account mag ik ­gewoon alles doen behalve mijn ­gezicht laten zien. Ik zet dus al mijn zelfgemaakte filmpjes op mijn privé-­account.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu stuk zou gaan?

“Ik zou het denk ik niet zo erg vinden als mijn telefoon kapot zou gaan. Al mijn spelletjes en TikTok staan ook op de telefoons van mijn ouders, dus die kan ik dan alsnog gebruiken. In mijn straat wonen veel van mijn vriendinnen en daar speel ik graag mee buiten. Er verandert dan dus niet zo veel.”

Naam Julia (10)
Stadsdeel West
School Theo Thijssenschool
Type telefoon Sony XZ

18 oktober: Coosje

CoosjeBeeld Coosje

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik zit er, geloof ik, ongeveer drie uur per dag op. Thuis hebben we daar geen afspraken over. Ik mag alleen niet op mijn telefoon zitten als ik huiswerk maak.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik naar groep 8 ging, dus toen was ik elf jaar. Dat was de oude telefoon van mijn moeder, ik geloof een Samsung. Je kon er alleen mee bellen, je kon er geen spelletjes op spelen. Toen ik naar de eerste klas ging, kreeg ik een Huawei, daar kon ik wel spelletjes op doen. Daar was ik echt superblij mee. Ik liet hem gelijk aan al mijn vriendinnen zien.”

Hoe vaak post je wat op social media?

“Niet regelmatig. Ik post vooral wat als ik wat leuks heb gedaan, bijvoorbeeld een foto op Instagram als ik op vakantie ben. Soms post ik in een maand twee keer iets, een andere keer post ik drie maanden niets. Ik krijg ongeveer tweehonderd likes per post. Ik houd wel een beetje in de ­gaten hoeveel likes ik krijg, maar ben er niet heel erg mee bezig.”

Wat is je favoriete app?

“Ik denk Instagram. Ik vind het leuk om te zien wat anderen aan het doen zijn. Eigenlijk zit ik vooral op Instagram als ik me verveel, het is een beetje een tijdverdrijf.”

Wat vind je van influencers?

“Influencers hebben, denk ik, wel ­een negatieve invloed op mensen. Ze zijn altijd perfect, dus daar kunnen mensen natuurlijk onzeker van worden. Influencers zijn vaak ook best wel eentonig qua uiterlijk. Het valt me op dat er weinig diversiteit is. Wel zijn influencers goed voor de economie, omdat ze laten zien wat mensen kunnen kopen.”

Naam Coosje (15)
Stadsdeel Oost
School De Vinse school
Type telefoon iPhone 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden