Selfie

Selfie

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

De selfie van Sael. Beeld Sael
De selfie van Sael.Beeld Sael

19 februari: Sael (11)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Vaak tussen de een en anderhalf uur. Ik zit op basketbal en ik moet ­dagelijks huiswerk maken, dus ik heb ook niet veel tijd om vaak mijn telefoon te gebruiken. Door de coronatijd gebruik ik ’m wel steeds meer. Ik verveel me nu vaker, waardoor ik meer telefoonspelletjes speel.”

Wat zijn je favoriete spellen?

“Ik speel dagelijks Brawl Stars, waarbij je online tegen mensen moet vechten en trofeeën kunt verzamelen. Ik speel dit veel tegen mijn vrienden. Daarnaast vind ik Among Us erg leuk. In dat spel moet je taken uitvoeren om een ruimteschip te starten. Een van de mensen is de mol, die het spel probeert te saboteren.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp vind ik handig en ­gebruik ik het meest, omdat je snel met vrienden in contact kunt komen. Ik heb verder geen sociale media, want dat mag niet van mijn ouders. Ik denk omdat mijn ouders bang zijn dat ik misschien wel verslaafd raak aan mijn telefoon, als ik al die apps heb. Instagram en TikTok lijken me wel leuk om erbij te hebben, maar dat is meer omdat veel mensen uit mijn klas die al hebben.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stukging?

“Vooral Brawl Stars, omdat ik dat veel speel. En ook WhatsApp. Maar ik denk ook dat ik veel gezonder leef als ik mijn telefoon niet heb. Het is bijvoorbeeld veel beter voor je om buiten te spelen dan dat je op je telefoon zit te kijken. En eigenlijk ook veel leuker. Ik zag ooit een reclame waarin ze zeiden dat je in je hele leven vier jaar op je telefoon zit. Dat is zonde.”

Wat voor app zou er moeten bestaan die er nu niet is?

“Een robot-app zou mij superleuk lijken. Die dan op elk moment met je kan praten, bijvoorbeeld over je ­gevoelens. En dat de app dan kan helpen om te zeggen dat het tijd is om iets te gaan doen, als een soort wekker. Maar aan de andere kant vind ik het ook niet zo nodig.”

Naam Sael (11)
Stadsdeel Centrum
School OBS De Burght
Type telefoon Huawei P10 Lite

De selfie van Secil.
 Beeld Secil
De selfie van Secil.Beeld Secil

12 februari: Secil (16)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dagelijks zo’n vijf uur. Best veel ­eigenlijk. Toch heb ik helemaal geen regels van mijn ouders gekregen. Ik vind dat ook niet echt nodig. Het is niet zo dat ik telefoonverslaafd ben.”

Wat is je favoriete app?

“Ik zit denk ik het vaakst op Snapchat; wel zo’n twee uur per dag. Met deze app blijf je gemakkelijk in contact met je vrienden. Maar TikTok vind ik ook leuk; daar staan altijd heel grappige video’s op, waarvan ik in een goede stemming raak. Ik heb mijn TikTok-account nog niet zo lang, maar heb wel al 36.000 volgers.”

Hoe heb je zoveel volgers gekregen?

“Ik begon mijn TikTok-account tijdens de eerste lockdown in maart. Aan het begin uploadde ik wel vijf à zes video’s per dag. In het voorjaar had ik minder schoolwerk te doen en was ik actiever met filmpjes maken. Zo kwam ik aan die 36.000 volgers. Ik upload dansvideo’s, waarbij ik dansjes van anderen nadoe of ik bedenk zelf wat. De ene keer doe ik dat ­alleen, de andere keer met vriendinnen. Ik heb altijd veel lol als ik video’s maak.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Ik zou het online sociale contact erg missen, zoals het delen via Snapchat van foto’s met mijn vrienden of snel een ­berichtje sturen via Whats­App. Vooral als ik een hele dag thuis ben, verveel ik me erg. Dan zit ik ­altijd wel op TikTok, Snapchat of ­Instagram. Nu met de lockdown verveel ik me nog meer, omdat ik niet gemakkelijk met vrienden kan afspreken.”

Wat vind je van influencers?

“Influencers posten vaak alleen maar leuke en vrolijke foto’s van zichzelf. Soms zit daar best wel een verdrietig persoon achter, maar dat laten ze dan niet zien. Veel mensen hebben vanwege de coronacrisis nu een moeilijke tijd. Als influencers ook hun verdrietige kant laten zien, kunnen ze wellicht andere mensen helpen.”

Naam Secil (16)
Stadsdeel Nieuw-West
School Lumion
Type telefoon iPhone 11

De selfie van Jacqueline. Beeld Jacqueline
De selfie van Jacqueline.Beeld Jacqueline

5 februari: Jacqueline (18)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik zit best wel veel op mijn telefoon; dagelijks wel zo’n vijf uur. De coronacrisis heeft ook invloed op mijn schermtijd. Omdat ik veel thuis zit, verveel ik me meer. Nu kan ik niet echt met vrienden afspreken, dus dan ga je automatisch ook meer op je telefoon zitten.”

Wie betaalt je telefoonabonnement?

“Ik heb sinds kort een sim-only abonnement, met onbeperkt bellen en ­data voor 25 euro per maand. Dit ­betaal ik zelf. Ik werk ook bij een ­supermarkt, dus vind het wel prima om mijn telefoonkosten te betalen.”

Wat zou je het meeste missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Het vervelendste aan een kapotte ­telefoon lijkt mij dat je niet bereikbaar bent. Ik was laatst mijn telefoon vergeten op het werk en ik kon hem niet meer in de avond ophalen. Het is toch gek als je dan een halve dag niet bereikbaar bent. Maar ook dat je niet constant kunt checken of je een ­berichtje hebt. Dat is echt een ­gewoonte geworden.”

Wat is je routine met je telefoon?

“Door de wekker op mijn telefoon sta ik elke ochtend op. Dan scrol ik een kwartier op sociale media om wakker te worden. Als ik online les heb of als ik moet leren voor toetsen, gebruik ik mijn mobiel niet. Dat is te veel afleiding. Ik gebruik vooral veel Instagram, Snapchat en WhatsApp.

Word je weleens onrustig van je telefoon?

“Af en toe wel. Als ik een foto plaats op Instagram, hoop ik altijd dat ik ­genoeg likes krijg. Ik kan die gedachte dan niet echt uit mijn hoofd uitzetten. Het geeft mij toch een beetje een onrustig gevoel. En in de avond als ik in bed lig, zit ik vaak nog op mijn telefoon. Dat moet ik eigenlijk niet doen, want dan slaap ik elke keer later dan ik van plan was.”

Naam Jacqueline (18)
Stadsdeel Zuid
School Sweelinck College
Type telefoon iPhone XS

De selfie van Ruby. Beeld Ruby
De selfie van Ruby.Beeld Ruby

29 januari: Ruby (13)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Omdat ik nu thuisonderwijs heb, zit ik er iets meer op: gemiddeld vier tot vijf uur. Vaak gebruik ik hem als ik wakker word, klaar ben met school en voordat ik ga slapen. Er zijn thuis geen afspraken over mijn telefoongebruik, maar als ik al lang op mijn ­mobiel zit, zeggen mijn ouders dat ik er even af moet.”

Wie betaalt je telefoonabonnement?

“Mijn ouders betalen het abonnement. Vorig jaar heb ik wel zelf mijn telefoon gekocht van mijn verjaardags- en spaargeld. Ik weet niet hoeveel beltegoed ik heb. Het enige wat ik weet is dat ik niet onbeperkt kan bellen, maar ik heb meer dan genoeg belminuten: ik heb altijd over. Aan sms’en doe ik niet.”

Raak je weleens afgeleid door je telefoon?

“Heel vaak. Ik vind het moeilijk om niet op mijn telefoon te kijken als ik een berichtje krijg terwijl ik huiswerk maak. En als ik eenmaal een appje bekijk, blijf ik een paar minuten langer op mijn telefoon. Daarom zet ik mijn mobiel nu op stil als ik hard moet werken. Ook probeer ik voor het slapen gaan geen sociale media te checken.”

Wat gebeurt er als je dat wel doet?

“Dan zie ik bijvoorbeeld een nieuwsbericht waarover ik blijf nadenken. Ik volg geen nieuwsorganisaties op ­Instagram, maar soms zie ik nieuws voorbij komen. Laatst dacht ik na over wat ik van racisme vind, toen het daar veel over ging. Dan wil ik een ­eigen mening vormen of ­bedenk ik hoe ik er iets tegen kan doen.”

Post je zelf berichten op sociale media?

“Soms. Dat zijn dan foto’s van mezelf of van mij met vrienden. Eerst hield ik me wel bezig met het aantal likes en ­reacties. Ik was bang dat mensen een foto niet leuk zouden vinden. Nu maakt het mij niet meer uit wat mensen van mijn posts denken.”

Naam Ruby (13)
Stadsdeel Oost
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone 8

De selfie van Jacob. Beeld
De selfie van Jacob.

22 januari: Jacob (11)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Een tot anderhalf uur, denk ik, maar dat verschilt ook per dag. Als ik mij verveel, gebruik ik mijn telefoon sneller en kan mijn schermtijd wel oplopen tot twee uur.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp, Snapchat en Instagram gebruik ik dagelijks. WhatsApp ­gebruik ik van die drie het meeste, maar Instagram is mijn favoriete app. Ik deel niet veel eigen ­foto’s, maar scrol vooral door allerlei posts, waardoor ik er al gauw een half­uur op zit. Instagram kan interessant zijn om te zien wat anderen in mijn omgeving doen in het leven.”

Wat vind je van influencers?

“Soms zie ik wel wat influencers op Instagram voorbijkomen. Dan vind ik het leuk om te bekijken wat zij doen, maar ik volg eigenlijk geen influencers, behalve youtuber Boaz. Hij maakt salto’s en heeft een eigen trampolinepark. Verder volg ik alleen mensen die ik persoonlijk ken.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Als je geen telefoon hebt, is contact leggen met vrienden veel lastiger. Dan zou je bijvoorbeeld helemaal naar een vriend toe moeten gaan om te vragen of hij wil afspreken. Nu kan dit simpel via WhatsApp. Ik zou ook geen spelletjes op mijn telefoon meer kunnen spelen. Brawl Stars zou ik dan erg missen: een spel waarbij je online tegen vrienden moet vechten en trofeeën kunt verzamelen.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Ik game op de Playstation, speel buiten met vrienden – bijna altijd gaan we dan voetballen – en ik skateboard. En ik heb natuurlijk nog gewoon school. Eigenlijk doe ik een hoop, naast mijn telefoon gebruiken.”

Naam Jacob (11)
Stadsdeel Centrum
School OBS De Burght
Type telefoon iPhone 8

David. Beeld Eigen foto
David.Beeld Eigen foto

15 januari: David (12)

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt, maar vaak tussen de een en anderhalf uur. Ik mag hem doordeweeks vanaf vijf uur ’s middags gebruiken totdat we gaan eten. In het weekend gebruik ik hem verspreid over de dag.”

Wanneer kreeg je jouw eerste ­telefoon?

“Ik kreeg hem vorig jaar januari van mijn ouders. Ze zeiden: het is handig om te kunnen appen. En hij is alvast voor de middelbare school. Dan heb je de app Magister, waarop je cijfers staan. Het is anders irritant als ik daarvoor de hele tijd op de telefoons van mijn ouders moet kijken. Al mijn vrienden hebben ook een telefoon, die we ook gebruiken om af te spreken. En het is leuk dat je er spelletjes op kan spelen.”

Wat zijn je favoriete spellen?

“Nu is mijn favoriete game Fifa 21, een voetbalspel. Dat speel ik op de Playstation met een vriend. En ik speel Among Us op mijn telefoon, een spel waarbij er twee mensen zijn die iedereen saboteren en killen. Via een code van zes letters kan je anderen uitnodigen om mee te spelen. Ik doe het meestal met zes klasgenoten, dan appen we de code naar elkaar.”

Welke app gebruik je het meest?

“Instagram. Zelf post ik niet echt ­foto’s, ik heb de app eigenlijk meer om naar foto’s te kijken. Ik volg heel veel voetbalaccounts, van professionele voetballers zoals Messi en Matthijs de Ligt. En ik ben voor Ajax, dat account volg ik ook. Daarop delen ze foto’s van trainingen, wedstrijden en video’s van goals.”

Welke app vind je het handigst?

“WhatsApp en bellen, om af te spreken. Ik stuur vaak korte berichtjes als: ‘Zullen we gaan voetballen?’ En we hebben een groep 8-chat, met ­iedereen uit de klas, maar zonder de juffen. Als iemand niet weet welk huiswerk we moeten maken, dan vraagt diegene dat daarin en stuurt iemand anders het door. Ook is er een appgroep met alle klasgenoten die Among Us spelen.”

Naam David (12)
Stadsdeel Oud-West
School Leonardo da Vincischool
Type telefoon iPhone 8

8 januari: Ena (17)

Ena Beeld Ena
EnaBeeld Ena

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dagelijks gebruik ik mijn mobiel zo’n twee uur, dat vind ik best veel ­eigenlijk. Opvallend is dat ik er voor de tweede lockdown minder op zat, misschien iets meer dan een uur. Maar als ik kijk naar sommige vrienden, die er af en toe wel bijna vier uur op zitten, vind ik het reuze meevallen.”

Hoe vaak post je iets op sociale media?

“Ik post op Instagram best vaak een foto; wel een keer in de drie dagen. Ik vind het leuk om een soort archief voor mezelf op te bouwen om later te denken: kijk, dat deed ik toen in die periode. Naast mijn privé-account heb ik ook een kunstaccount, waarop ik eigengemaakte schilderijen post.”

Wat is je favoriete app?

“Dat is Vinted: een soort Marktplaats voor tweedehands kleren. De kleren zijn goedkoop en je komt kledingstukken tegen die je anders niet snel vindt, waardoor je stijl unieker wordt. Nu koop ik via die app alleen nog kleding, maar ik wil er binnenkort ook zelf iets verkopen.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Ik zou die rust zonder telefoon best fijn vinden. Het enige wat ik dan zou missen is de muziek die ik vaak ­afspeel op mijn telefoon. Ik denk dat mensen tegenwoordig veel te snel een berichtje checken of even de tijd controleren. Je hebt al snel de drang om op je mobiel te kijken. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, heb je ­onnodig veel tijd verloren.”

Wat vind je van influencers?

“Ze verdienen geld met foto’s posten en gaan naar coole plekken: het lijkt me best een goed leven wat ze hebben. Ik vind het goed dat bepaalde ­influencers hun account nu ook ­gebruiken voor bijvoorbeeld Black Lives Matter, in plaats van alleen maar mooie foto’s van zichzelf te uploaden. Ze gebruiken hun platform dan ook voor belangrijke dingen die in de wereld spelen.”

Naam Ena (17)
Stadsdeel Centrum
School Montessori Lyceum Amsterdam
Type telefoon iPhone 8

18 december: Olivier

Olivier Beeld
Olivier

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Doordeweeks ongeveer een à anderhalf uur. Ik mag hem van mijn ouders dan van vijf tot zes uur gebruiken. In het weekend krijg ik iets meer tijd om erop te zitten, bijvoorbeeld een uur en drie kwartier.”

Heb je je telefoon altijd bij je?

“Naar school neem ik hem niet mee. Je mag hem daar alleen gebruiken voor opdrachten, maar niet in de pauze. Dus ik heb er niets aan als ik hem meeneem. Als ik naar een feestje van een vriend of familielid ga, heb ik mijn mobiel wel bij me. Dan kan ik mijn ouders laten weten dat ik ben aangekomen of naar huis ga.”

Waar gebruik je ’m het meest voor?

“Voor TikTok en Instagram. En ik zoek online naar informatie over ­dingen die ik wil kopen. Ik koop liever soms iets duurs dan vaker iets goedkoops. Dan is het belangrijk een goede keuze te maken. Ik kijk naar de prijs, of de website betrouwbaar is, uit welk land het komt en waar de ­fabriek staat. En op YouTube kijk ik naar reviews.”

Heb je een voorbeeld van zo’n ­aankoop?

“Laatst wilde ik een lightsaber kopen, een lichtzwaard uit Star Wars. Ik dacht dat ik er een gevonden had, maar de fabriek bleek in China te zitten. Dat vond ik niet betrouwbaar. Toen ik doorzocht, vond ik een betere, waarvan het design door Amerikaanse bedrijven was gemaakt. En er is een YouTuber die veel van Star Wars weet: StarWars In Real Life. Hij had een lijstje gemaakt van sites die goede lightsabers verkopen.”

Welke apparaten gebruik je, naast je telefoon, nog meer?

“Op mijn Playstation speel ik met vrienden Fortnite. Met een headset op kunnen we met elkaar praten. Ook is er thuis een laptop waarop ik schoolwerk kan maken, maar die ­gebruik ik weinig. En als er Formule 1 is, kijk ik tv. Op vrijdagavond mogen mijn zusje en ik ook altijd een film ­kijken. Om de week kiest één van ons een film uit. Ik kies voor actiefilms.”

Naam Olivier (11)

Stadsdeel Oud-West

School Leonardo da Vincischool

Type telefoon iPhone 7

11 december: Cherissa

Cherissa Beeld
Cherissa

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Gemiddeld zo’n twee uur per dag. Vrienden van me zitten er soms wel meer dan vier uur op. Dat vind ik veel te veel. Je kunt nog zo veel andere leuke dingen doen. Op je telefoon zitten is dan echt zonde.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik elf jaar was kreeg ik een iPhone 5. Dat is wel jong, maar aan de andere kant kregen mensen uit mijn omgeving al veel eerder een telefoon. Bovendien moest ik die iPhone met mijn broertje delen, maar dat vond ik niet erg. Ik gebruikte hem toen toch nauwelijks.”

Heb je afspraken met je ouders over je telefoongebruik?

“We hebben thuis de regel dat ik mijn telefoon niet meeneem naar mijn ­kamer wanneer ik ga slapen. Ook worden bepaalde socialemedia-apps bij 4 à 5 uur aan dagelijkse schermtijd geblokkeerd door mijn ouders.”

Wat is je favoriete app?

“Op dit moment zit ik het liefste op TikTok. De app is heel populair onder de mensen met wie ik omga. Als ik niks te doen heb, kan ik er onbewust uren doorheen scrollen. Het is allemaal heel grappig of herkenbaar. Zelf upload ik af en toe ook een video, waarbij ik vooral dansjes van anderen nadoe.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Ik hou van tekenen, dus dat doe ik in mijn vrije tijd graag. Ook spreek ik veel met mijn vrienden af, maak ik natuurfoto’s en doe ik mijn huiswerk. Sociale media zijn een groot tijdverdrijf. Je kunt uren op je telefoon zitten zonder iets te hebben gekeken wat heel interessant is. Vroeger, bijvoorbeeld toen mijn ouders nog geen telefoon hadden, had je waarschijnlijk veel minder afleiding.”

Naam Cherissa (14)

Stadsdeel Zuidoost

School Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Type telefoon iPhone 11

4 december: Kim

Selfie van Kim. Beeld
Selfie van Kim.

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Als je het me een half jaar geleden had gevraagd, was het anders geweest, maar sinds ik de documentaire The Social Dilemma heb gezien, let ik meer op mijn schermtijd. Nu besteed ik maximaal een uur aan sociale media. Ik heb gesprekken met mijn ouders gehad over telefoongebruik, maar er zijn thuis geen regels over. Het initiatief komt uit mezelf.”

Hoe heeft die documentaire je beïnvloed?

“Dat algoritmes bepaalde berichten voorstellen die je langer op je telefoon houden, wist ik al. Maar in de docu kwam ook een fictief verhaal voorbij over een jongen die heel lang op zijn telefoon zit. Hij wordt emotieloos en blijft maar doorscrollen. Toen dacht ik: o shit, dat wil ik niet. Dan heb ik zelf niet meer de controle over mijn tijd en wat ik doe.”

Wat doe je met die ‘gewonnen’ tijd, waarin je niet meer op je telefoon zit?

“Ik heb niet het idee dat ik een paar uur overhoud. Het gaat vooral om momenten tussendoor waarop ik mijn mobiel niet meer check. Als we een blokuur op school hebben, zie ik dat iedereen in de klas meteen z’n ­telefoon pakt. Daar schrik ik wel van. Ik ben me ervan bewust en vraag dan aan klasgenoten hoe hun weekend was.”

Houd je je bezig met privacy?

“Aan de ene kant heb ik een gesloten account op Instagram. Alleen de mensen die ik goed of via via ken, laat ik toe. Maar aan de andere kant heb ik wel voor bijna alles hetzelfde wachtwoord. Mijn vriendinnen kennen ’m ook.”

Wat zou je nooit online zetten?

“Ik zou nooit naaktfoto’s sturen. Daar ben ik echt op tegen. Ik ken mensen bij wie dat fout ging, foto’s waren uitgelekt. Dat wil je niet. En sommige dingen zijn echt privé. Stel, er speelt iets in mijn familie of ik heb erge ruzie, dan zet ik dat niet op Instagram. Ik zou dat wel delen met een kleine groep vrienden, via Whatsapp of Snapchat bijvoorbeeld.” 

Naam Kim (17)
Stadsdeel Zuid
School Het Amsterdams Lyceum
Type telefoon iPhone 8+

Selfie van Isabel Beeld Het Parool
Selfie van IsabelBeeld Het Parool

27 november: Isabel

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Gemiddeld vier uur. In het weekend gebruik ik hem iets langer dan doordeweeks. Eerst had ik thuis een schermtijd, toen mocht ik mijn ­mobiel een uur per dag gebruiken. Nu mag ik zoveel op mijn telefoon als ik wil. Op school moeten we hem ­tijdens de les in de telefoonbak stoppen.”

Waar gebruik je jouw telefoon het meeste voor?

“Voor sociale media zoals TikTok. Daar heb je verschillende dansjes en challenges. Die bekijk ik en ik plaats ook zelf filmpjes. Op TikTok volg ik Charli D’Amelio, zij heeft veel volgers. Haar dansjes doe ik meestal na. Ook maak ik met mijn mobiel video’s voor mijn eigen youtubekanaal ­IsabelsWereld.”

Wat voor video’s plaats je daarop?

“Ik heb veel slijmvideo’s gemaakt. Ook filmde ik challenges en maakte ik vlogs. Ik ben lang weggeweest op YouTube omdat ik geen inspiratie had. Meestal haal ik die uit video’s van andere youtubers. Nu neem ik weer een nieuwe video op, een Q&A. Volgers op Instagram konden mij vragen stellen en die beantwoord ik in de video. Mijn kanaal bestaat meer dan vier jaar en heeft ruim ­vijfduizend abonnees. Daar ben ik best trots op.”

Word je wel eens onrustig van je telefoon?

“Best vaak. Als ik huiswerk aan het maken ben en appjes krijg, wil ik ­ernaar kijken. Dat is wel moeilijk soms en daardoor leer ik slechter. Dan heb ik tien minuten geleerd en wil ik eigenlijk weer op mijn telefoon.”

Kan je nog zonder?

“Ik denk het wel, want mijn vrienden en vriendinnen zie ik ook op school. Daar heb ik dan nog contact met hen. Maar ik zou m’n telefoon ook een beetje missen. Mijn beste vriendin zit namelijk op een andere school. Met haar bel ik vaak om bij te kletsen. Die gesprekken duren meestal een uur.”

Naam Isabel (12)
Stadsdeel Zuid
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone 8

Selfie van Chris Beeld
Selfie van Chris

20 november: Chris

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk iets meer dan een half uur, maar dat vind ik persoonlijk niet heel veel. Naast mijn telefoon heb ik ­namelijk geen andere apparaten, dus ik zit niet de hele dag achter een scherm.”

Heb je afspraken met je ouders over je telefoongebruik?

“Overdag is mijn telefoon mijn eigen verantwoordelijkheid, maar ’s avonds gaat hij niet mee naar ­boven. Daarnaast hebben we afgesproken dat ik op Instagram een privéaccount heb, zodat mensen die ik niet ken alleen mijn profielfoto kunnen zien. Dat vind ik zelf ook fijn. Zo accepteer ik alleen de volgverzoeken van mensen die ik in het echt ken.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp, Instagram en YouTube. Op die laatste kijk ik vooral video’s van vlogger Rutger Vink. Hij maakt liedjes, doet sketches en uitdagingen. Hij is heel grappig, maar kan ook ­serieus over zijn leven vertellen.”

Wat vind je ervan dat sociale media de kritiek krijgen dat ze geen weerspiegeling van de werkelijkheid zijn?

“Wel goed, want ik denk dat veel van mijn leeftijdgenoten onzeker kunnen worden van dingen die online ­worden geplaatst. Zelf post ik vooral foto’s van de vakantie of mijn familie, wat mijn echte leven is, maar bij sommige bekende Nederlanders lijkt alles altijd perfect. Niemand zet een foto op sociale media als hij een doorsneedag heeft, dus het geeft een vertekend beeld. Zelf volg ik actrice Hanna van Vliet, want die laat op ­Instagram zien hoe haar leven echt is. Dat vind ik heel fijn.”

Wat vind je dan van influencers?

“Ik vind het prima dat ze er zijn en ­reclame kunnen maken voor bedrijven, maar ik denk niet dat ze gemist zouden worden als ze er niet waren. In die zin dragen ze niet iets belangrijks bij, zoals bijvoorbeeld een politieagent dat wel doet.”

Naam Chris (13)
Stadsdeel Oost
School De Amsterdamse Mavo
Type telefoon Motorola G8

Selfie van Daniël. Beeld
Selfie van Daniël.

13 november: Daniël

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Op schooldagen denk ik een uur en in het weekend twee uur. Ik heb met mijn ouders niet zo veel afspraken over mijn telefoongebruik. We hebben wel een regel dat ik er na het avondeten niet meer op mag. En als ik een nieuwe app wil downloaden, moet ik die eerst aan mijn moeder ­laten zien.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik negen jaar was, kreeg ik een iPhone 5. Dat was tussen year four en year five. Dat is omgerekend naar de Nederlandse telling tussen groep vijf en zes. Ik zat op een internationale school in Amsterdam, omdat ik mijn hele leven in het Engels les heb gehad. We woonden voordat we naar Amsterdam verhuisden namelijk in Singapore.”

Wie zou iedereen moeten volgen op sociale media?

“Iedereen zou sowieso Ajax moeten volgen. Ik ben groot fan. André Onana is mijn favoriete speler van het team, ik ben zelf ook keeper. Als je Ajax volgt, blijf je op de hoogte van de wedstrijden en hoe het met de spelers gaat.”

Wat is je favoriete app?

“Among Us, dat is een spel. Je kunt het samen met je vrienden spelen, of gewoon online met mensen die je niet kent. Er zijn twee bedriegers, die de boel saboteren, en acht normale mensen. De normale mensen moeten erachter komen wie de bedriegers zijn. Als de normale mensen weten wie de saboteurs zijn, kun je ze eruit stemmen. Het is spannend en het is leuk omdat je het samen met je vrienden kan doen.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Dan maak ik huiswerk, ga ik hockeyen of ben ik bij vrienden. Ik zit nu in de brugklas. Het is wel een stuk moeilijker dan de basisschool. Nu heb ik voor het eerst in het Nederlands les, dat is even wennen. Ik vind wiskunde het makkelijkste huiswerk. Biologie vind ik het lastigst, denk ik.”

Naam Daniël (11)
Stadsdeel Centrum
School Ignatius Gymnasium
Type telefoon iPhone 7

Selfie van Melissa. Beeld
Selfie van Melissa.

6 november: Melissa

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Weet ik niet precies, maar wel veel. Ik zit er vooral op wanneer ik even niks te doen heb, zoals in de pauze op school. Die momenten tellen op een hele dag wel snel bij elkaar op.”

Gelden er regels bij jou thuis over je telefoongebruik?

“Aan het eind van de dag lever ik mijn telefoon in bij mijn ouders. Meestal is dat rond half elf, want daarna begint mijn avondroutine. Dan word ik ook niet verleid om midden in de nacht nog op mijn telefoon te gaan. Mijn moeder is altijd vroeg op voor haar werk, dus zij legt hem dan ’s ochtends op mijn nachtkastje. Dan kan ik als ik wakker word meteen op mijn telefoon mijn rooster checken.”

Welke app gebruik je het meest?

“Ik denk TikTok. Daar kijk ik veel filmpjes die langskomen op de beginpagina. Zelf maak ik graag grappige filmpjes of ik playback mee met liedjes. Vervolgens edit ik ze in een ­programma waarmee ik filters kan ­toevoegen. Mijn account heeft net duizend volgers bereikt, dus daar ben ik erg trots op. Nu kan ik ook live­streams gaan maken waarin mensen bijvoorbeeld vragen kunnen stellen, maar ik weet nog niet precies wat ik ermee ga doen.”

Wat vind je van de kritiek op sociale media, dat posts geen weerspiegeling van de werkelijkheid zijn?

“Mensen moet gewoon stoppen met opscheppen op sociale media. Ik maak alleen video’s die ik leuk vind om te maken en die ik zelf zou willen bekijken. Daar houdt het voor mij op. Je hoeft je helemaal niet anders voor te doen dan je bent. Ik vind ook dat mensen óf een post moeten liken óf verder moeten scrollen. Alle haat­reacties zijn niet nodig. Iedereen moet zich niet zo met elkaar bemoeien.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu kapot zou gaan?

“Dat is al een keertje gebeurd. Toen waren er allemaal strepen in mijn scherm en wilde mijn telefoon op een gegeven moment niet eens meer aan. Ik vond het heel jammer dat ik niet meer bij mijn foto’s kon, want daar zitten toch veel herinneringen in. Het was ook lastig dat ik moeilijker met mensen kon communiceren. Nu kan ik zo iemand een appje sturen, maar als je geen telefoon meer hebt is het heel lastig om iemand te bereiken.”

Naam Melissa (13)
Stadsdeel West
School Calandlyceum
Type telefoon iPhone X

30 oktober: Pjotr

Selfie van Pjotr. Beeld
Selfie van Pjotr.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik weet niet wat mijn precieze schermtijd is, dat zie je niet op een Samsung. Ik schat ongeveer vier uur per dag, maar het verschilt wel heel erg. Ik zit vooral veel op mijn telefoon als ik niet zo veel te doen heb, bijvoorbeeld als ik alleen thuiszit.”

Bestel je weleens eten via je telefoon?

“Jazeker. Ik bestel best vaak hamburgers via Thuisbezorgd. Meestal doe ik dat als ik thuis ben, maar af en toe ­bestel ik wat als ik na school nog even blijf hangen met vrienden. Ik koop niet alleen hamburgers, hoor, vaak kiezen we voor wok en af en toe ­nemen we Indisch.”

Wat is volgens jou de toekomst van telefoons?

“Ik denk dat iedereen nog veel meer op zijn telefoon gaat zitten. Op dit moment hebben sommige mensen geen telefoon, dat zijn vaak ouderen. Maar ik denk dat iedereen er wel een heeft in de toekomst. Mensen worden denk ik in toenemende mate ­afhankelijk van apps als Google Maps, online bankieren en andere functies.”

Wat is volgens jou het nut van sociale media?

“Contacten leggen, dat gaat supermakkelijk en handig. Ik heb via sociale media best veel vrienden leren kennen die op andere scholen zitten dan ik. Vaak kende ik deze mensen al vaag via andere vrienden. We komen in contact door elkaar een bericht te sturen. Vaak gaat dat via Instagram DM. Het is gezellig om zo nieuwe mensen te ontmoeten.”

Ben je bezig met je privacy online?

“Ja, op zich wel. Ik gebruik al een aantal jaar de zoekmachine Duckduckgo in plaats van Google. Daar worden je gegevens niet bekeken. Een vriend van me raadde het aan. Ik vertrouw Google niet helemaal, omdat ze alles kunnen zien wat je opzoekt. Dat vind ik echt een naar idee. Ik voel me veel prettiger bij een zoekmachine waar je meer privacy hebt.”

Naam Pjotr (16)
Stadsdeel Oost
School Barlaeus Gymnasium
Type telefoon Samsung S9

23 oktober: Sara

Selfie van Sara. Beeld
Selfie van Sara.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Een uur of zes denk ik, maar doordeweeks is het minder. Ik vind dat ook niet veel, omdat ik vaak een film kijk of mijn huiswerkopdrachten op mijn telefoon lees. Het zijn dus niet allemaal sociale media, maar soms zou ik willen dat ik de tijd die ik op mijn ­telefoon zit ergens anders aan zou besteden. Nog meer tijd om huiswerk te maken of om wat meer te sporten.”

Wat is je routine met je telefoon?

“’s Avonds gebruik ik hem niet zo vaak. Ik zet er alleen een wekker op, maar daarna ligt hij onaangeraakt op mijn nachtkastje. Als ik wakker word zet ik eerst mijn wekker uit en dan heb ik mijn telefoon natuurlijk al vast. Meestal kijk ik dan meteen of ik roosteruitval heb op school en daarna scroll ik een beetje op sociale ­media om wakker te worden.”

Welke sociale media gebruik je het meest?

“Ik plaats er niet veel op, maar ik vind het wel leuk om te kijken. Op TikTok kijk ik wat er voorbijkomt, maar het lijkt me niet heel leuk om zelf die dansvideo’s te maken. Op YouTube kijk ik meestal op mijn abonnementenpagina. Daar staan alle video’s die ik wil zien. Het verschilt best wel wat ik kijk: soms vind ik vlogs van ­iemands dagelijks leven heel leuk en andere keren kijk ik meer naar beauty­vlogs.”

Wie zou iedereen volgens jou moeten volgen?

“Dat weet ik echt niet. Op Instagram is het leuk om beroemdheden als Beyoncé en Kim Kardashian te volgen, want die posten echt mooie dingen. Zoals foto’s van hoge kwaliteit en mooi outfits. Zelf kijk ik op You­Tube veel StukTV en Jessie Maya. Zij laat zien hoe haar leven is als transgendervrouw.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu kapot zou gaan?

“Het communiceren met mijn vriendinnen. Ik kijk wel veel op sociale ­media, maar ik denk niet dat ik die echt zou missen. Mijn vriendinnen en ik praten veel via WhatsApp, dat is onze manier om bij te kletsen, dus ik zou het moeilijk vinden als dat niet meer kon. Als ik had mogen kiezen zou ik liever zijn opgegroeid in een periode toen er nog geen telefoons waren, waar mensen zich daar dus ook niet druk over hoefden te maken. Ik denk dat mensen dan meer naar buiten zouden gaan om elkaar te zien.”

Naam Sara (17)
Stadsdeel West
School Calandlyceum
Type telefoon iPhone X

16 oktober: Zara

Zara Beeld Zara
ZaraBeeld Zara

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt echt per dag. Doordeweeks zit ik niet veel op mijn telefoon, omdat ik dan op school ben en hem daar meestal moet inleveren. Ik gebruik ’m vooral ’s avonds als ik ­alleen ben. Dat is dan gemiddeld drie uur of zo. Momenteel zit ik in quarantaine omdat ik verkoudheidsklachten heb, dus nu zit ik de hele dag door op mijn telefoon.”

Hoeveel vrienden of volgers heb je?

“Ik had 1400 volgers op Instagram, maar heb nu een nieuw account aangemaakt omdat ik dat toch een beetje te veel vind. Ik merkte dat ik veel na ging denken over wat ik plaatste of dat ik allemaal dingen ging verwijderen, terwijl dat eigenlijk niet uit zou moeten maken. Op mijn nieuwe account heb ik 200 volgers die ik ­allemaal ken. Dat vind ik fijn; het voelt minder gek.”

In hoeverre zijn jouw posts representatief?

“Het is best vaak voorgekomen dat ik mensen op feestjes tegenkwam die ik volgde op Instagram en dat ze in het echt totaal anders waren dan online. Mensen plaatsen natuurlijk de mooiste en beste foto’s van zichzelf. Zo denk ik ook dat mijn posts niet helemaal overeenkomen met de realiteit. Ik heb ook een selectie van de beste en mooiste momenten op mijn sociale media staan. Het is logisch dat dat dan niet helemaal representatief is.”

Wat is volgens jou het nut van sociale media?

“Ik denk het verbinden van mensen. Momenteel is het natuurlijk extra moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. Iemand via sociale media ontmoeten is niet te vergelijken met een ontmoeting in het echt, maar het kan wel werken. Zo heb ik weleens­ ­iemand ontmoet via Instagram-dm, waar we een gesprek met elkaar voerden. Als je online met iemand praat, kun je lang nadenken over wat je gaat zeggen. In het echt geven mensen niet altijd perfecte antwoorden.”

Welke app zou er moeten bestaan?

“Ik zou het fijn vinden als er een app zou bestaan die je richting kan geven in wat je later wil doen als je dat nog niet weet. Misschien kan je inspiratie halen uit verhalen van anderen of misschien kan je iets ondernemen met mensen die hetzelfde willen als jij. Ik zit nu in mijn eindexamenjaar en ik weet nog niet precies wat ik ­later wil doen, misschien antropologie of iets met journalistiek. Een app zou kunnen helpen bij het maken van een keuze.”

Naam Zara (17)
Stadsdeel Oost
School Spinoza Lyceum
Type telefoon iPhone 7

9 oktober: Yuna

Yuna Beeld Yuna
YunaBeeld Yuna

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt een beetje. Op schooldagen is het meestal een uur of twee, maar in het weekend meer. Ik vind dat niet heel lang, want ik zit alleen op mijn telefoon als ik geen andere plannen heb.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Zeven. Dat vind ik, als ik er op terugkijk, veel te vroeg. Niemand in mijn klas had toen een telefoon; ik had hem ook helemaal niet nodig. Ik belde er alleen veel mee naar mijn ouders, wat ze volgens mij op een gegeven moment wel vervelend gingen vinden. Ik denk dat je pas vanaf groep zeven een telefoon nodig hebt, want dan ben je meer buiten met klasgenoten. Dan is het wel handig als je naar je ouders kunt bellen.”

Welke apps gebruik je het meest?

“Instagram en Snapchat. Ik houd erg van fotograferen en vind het leuk om foto’s op Instagram te plaatsen. Daar kun je zien wat andere mensen die dag doen en krijg je een inkijkje in hun leven. De foto’s die ik plaats maak ik soms zelf, maar vaak maakt mijn moeder foto’s van me. Daardoor kan ik er van tevoren over nadenken wat ik aantrek en in de foto’s alle merken taggen van de kleren die ik draag.”

Wat vind je van de kritiek dat apps als Instagram bij jonge gebruikers onzekerheid zouden aanwakkeren?

“Ik vind dat onzin. Het is natuurlijk erg als mensen onzeker zijn, maar dat vind ik niet de schuld van Instagram. Door foto’s te plaatsen kun je je dag of je outfit delen met je volgers. Dat heeft niks te maken met andere mensen zich onzeker laten voelen.”

Gebruik je nog andere sociale media-apps?

“Vroeger vond ik Musically heel leuk om te doen. Dat is nu ook al weer drie jaar geleden. Op Musically kon je playbacken op liedjes en allemaal coole effecten maken met je camera. De app is gekocht door TikTok en bestaat jammer genoeg niet meer. TikTok vind ik niet zo leuk, want er is de hele tijd drama met de influencers die erop zitten. Dat had je niet op Musically.”

Naam Yuna (13)
Stadsdeel Zuid
School Berlage Lyceum
Type telefoon iPhone X

2 oktober: Steijn

Steijn Beeld -
SteijnBeeld -

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Het verschilt heel erg per dag, maar ik denk rond de twee à drie uur. Het ligt er een beetje aan hoeveel huiswerk ik heb, en of ik andere dingen te doen heb. Als ik veel met school bezig ben, zit ik minder op mijn telefoon.”

Wat is je favoriete app?

“Ik zit soms op Instagram, maar vooral op YouTube. Daar kijk ik verschillende soorten filmpjes, het ligt er maar net aan wat ik op dat moment leuk vind. Momenteel kijk ik veel naar Mark Rober, een voormalig ­ingenieur bij Nasa. Hij doet veel vette experimenten. Zijn filmpjes zijn interessant, omdat je achter dingen komt die je eerder nog niet wist. Ook kijk ik veel naar LazarBeam, een game­kanaal, omdat ik zelf ook van gamen houd.”

Zitten je ouders op sociale media?

“Ja, allebei. Ze volgen me ook, maar dat vind ik prima, want we zijn familie. We zijn ook graag samen, dat vinden we gezellig. Ik vind het daarom eigenlijk wel leuk dat ze foto’s kunnen kijken die ik post. Maar ik post niet zo heel veel, niet dagelijks of zo.”

Krijg je weleens negatieve reacties op sociale media?

“Meestal let ik er niet op, maar ik zie eigenlijk nooit echt wat negatiefs ­onder wat ik post. Dat komt misschien ook omdat ik dat niet zo veel doe. Maar als ik wat post, zie ik eigenlijk nooit wat geks.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“Deze zomer is mijn telefoon kapot gegaan. Hij viel in het water toen ik bij een vriend logeerde. Toen kon ik niks meer doen, ik kon mijn ouders ook niet bereiken. Ik miste het contact met mijn vrienden het meest, maar ook het kijken van YouTube-­video’s. Ik moest wachten tot ik weer terug naar mijn ouders ging. Toen hebben we gelukkig samen een nieuwe telefoon gekocht.”

Naam Steijn (13)
Stadsdeel Zuid
School Amsterdams Lyceum
Type telefoon iPhone 7

25 september: Julia

Julia  Beeld selfie
JuliaBeeld selfie

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat verschilt heel erg. Soms zit ik er drie uur per dag op, maar op andere dagen speel ik liever buiten. Ik heb mijn telefoon nu ongeveer een jaar. Daarvoor gebruikte ik de telefoons van mijn ouders.”

Wat doe je vooral op je telefoon?

“Ik speel veel spelletjes die ik op dat moment leuk vind. Nu speel ik bijvoorbeeld een kappersspelletje. Dat deed ik ook al op de telefoons van mijn ouders. Maar ik kijk nu ook heel veel TikTok. Dat vind ik fantastisch.”

Wat kijk je op TikTok?

“Ik vind de dansvideo’s het allerleukst. Die maak ik ook na, maar ik doe ook veel andere dingen op TikTok. Laatst had ik een cool filmpje ­gemaakt waarin ik eerst binnen en, nadat mijn arm het scherm heeft aangeraakt, opeens buiten sta. Dat was heel goed gelukt, daar was ik erg trots op. Daar krijg ik dan likes op van mijn vrienden. Maar het maakt me niet uit als ik geen likes zou krijgen, ik vind het gewoon leuk om de filmpjes te maken.”

Heb je afspraken met je ouders gemaakt over je telefoongebruik?

“Ik heb geen maximale tijd die ik op mijn telefoon mag, want ik zit er ­sowieso niet zo lang op. Op TikTok hebben we afgesproken dat ik een privé- en een openbaar account heb. Op mijn openbare account mag ik ­gewoon alles doen behalve mijn ­gezicht laten zien. Ik zet dus al mijn zelfgemaakte filmpjes op mijn privé-­account.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon nu stuk zou gaan?

“Ik zou het denk ik niet zo erg vinden als mijn telefoon kapot zou gaan. Al mijn spelletjes en TikTok staan ook op de telefoons van mijn ouders, dus die kan ik dan alsnog gebruiken. In mijn straat wonen veel van mijn vriendinnen en daar speel ik graag mee buiten. Er verandert dan dus niet zo veel.”

Naam Julia (10)
Stadsdeel West
School Theo Thijssenschool
Type telefoon Sony XZ

18 oktober: Coosje

Coosje Beeld Coosje
CoosjeBeeld Coosje

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik zit er, geloof ik, ongeveer drie uur per dag op. Thuis hebben we daar geen afspraken over. Ik mag alleen niet op mijn telefoon zitten als ik huiswerk maak.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Toen ik naar groep 8 ging, dus toen was ik elf jaar. Dat was de oude telefoon van mijn moeder, ik geloof een Samsung. Je kon er alleen mee bellen, je kon er geen spelletjes op spelen. Toen ik naar de eerste klas ging, kreeg ik een Huawei, daar kon ik wel spelletjes op doen. Daar was ik echt superblij mee. Ik liet hem gelijk aan al mijn vriendinnen zien.”

Hoe vaak post je wat op social media?

“Niet regelmatig. Ik post vooral wat als ik wat leuks heb gedaan, bijvoorbeeld een foto op Instagram als ik op vakantie ben. Soms post ik in een maand twee keer iets, een andere keer post ik drie maanden niets. Ik krijg ongeveer tweehonderd likes per post. Ik houd wel een beetje in de ­gaten hoeveel likes ik krijg, maar ben er niet heel erg mee bezig.”

Wat is je favoriete app?

“Ik denk Instagram. Ik vind het leuk om te zien wat anderen aan het doen zijn. Eigenlijk zit ik vooral op Instagram als ik me verveel, het is een beetje een tijdverdrijf.”

Wat vind je van influencers?

“Influencers hebben, denk ik, wel ­een negatieve invloed op mensen. Ze zijn altijd perfect, dus daar kunnen mensen natuurlijk onzeker van worden. Influencers zijn vaak ook best wel eentonig qua uiterlijk. Het valt me op dat er weinig diversiteit is. Wel zijn influencers goed voor de economie, omdat ze laten zien wat mensen kunnen kopen.”

Naam Coosje (15)
Stadsdeel Oost
School De Vinse school
Type telefoon iPhone 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden