PlusDe wandeling

Schommelen, tekenen, poffertjes eten: deze speelse route is ook leuk voor kinderen

Goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze keer een speelse wandelroute ter voorbereiding op de herfstvakantie.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

A.

We starten de wandeling in de tuin van het Rijksmuseum, waar voor kinderen veel te doen is. Een toren, trechter, klimkoepel en vier duikelrekken ontworpen door architect Aldo van Eyck (1918-1999) staan klaar. De speeltoestellen maken deel uit van de 700 speelplaatsen in Amsterdam die Van Eyck ontwierp in samenwerking met stedenbouwkundige Jakoba (Ko) Mulder (1900-1988). Beiden gingen met de speeltuinen flink aan de slag omdat er vanaf de jaren vijftig een algemeen besef ontstond dat kinderen licht, ruimte, lucht en ontspanning nodig hebben. De klimrekken zijn onderdeel van de collectie van het Rijks.

B.

Een vooral zomerse uitdaging voor kinderen is de fontein Hide and Seek uit 2013 van de Deense kunstenaar Jeppe Hein. De fontein is geïnspireerd op de bedriegertjes, de waterspuwers die in 17de-eeuwse tuinen verdekt stonden opgesteld om bezoekers te verrassen met plotselinge waterstralen. Voor de koks van Rijks en de 15de Montessorischool Maas en Waal is er een school- en pluktuin. De kinderen van groep 6 mogen de tuin onderhouden en gebruiken voor experimenten. In de Teekenschool kunnen ze leren parfum maken, planten tekenen of koken met kok Joris Bijdendijk.

C.

We lopen via het Kronkelpad door het Weteringplantsoen, waar voor de buurt een pluktuin is met veel munt. Verderop staat het beeld van Simon Carmiggelt, de schrijver en fameuze Paroolcolumnist. Hij schreef dagelijks een Kronkel, woonde aan het parkje en zat er graag.

Het beeld van Simon Carmiggelt. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Het beeld van Simon Carmiggelt.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

D.

Poffertjes worden al ruim 45 jaar aan het Weteringcircuit verkocht, eerst vanuit een kraam en nu in een spiegeltent, een echte klassieker in Amsterdam. Hier pauzeren we voor de poffertjes. Achter de poffertjestent staat de oudste speeltuin van de stad uit 1880, vernoemd naar Uilke Jans Klaren, de initiator van de speeltuinbeweging in Nederland.

E.

Aan de overzijde gaan we achter de Heineken Experience, in de Eerste van der Helststraat, even naar de paarden kijken die hier hun stal hebben als ze niet de bierkar door de stad trekken. In 1867 werd aan de toenmalige rand van de stad, tussen de molens, de nieuwe brouwerij van Gerard Heineken gebouwd. De paarden hadden vroeger een grote rol als trekdier van de wagens met biertonnen. Nu zijn ze er alleen nog voor de show. Het biervervoer is gemoderniseerd, net als de stallen voor de negen trekpaarden van het Shire-ras.

F.

Omdat de herfstvakantie een feest is en vraagt om uitbundigheid en versiering, lopen we langs Gerard Dou­straat 65 om in de Kinderfeestwinkel inspiratie op te doen en wat slingers mee te nemen om thuis op te hangen. Voor de styling ter gelegenheid van de feestelijke wandeling en de herfstvakantie lopen we naar de kinderkapper en conceptstore De Kleine Parade op nummer 142.

G.

Opgedoft bezoeken we het Sarphatipark: op nummer 99 kiezen we een kinderboek uit of bezoeken we de poppenkastvoorstelling bij Casperle. In het park kijken we of het Groen Gemaal open is voor plantjes en stekjes en we lopen langs twee speelplaatsen. Voor de allerkleinsten is er een omheinde en voor de oudere kinderen een Tarzan en Jane-speelplaats met slingers en grote schommel.

Het Groen Gemaal. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Het Groen Gemaal.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

H.

Na het park halen we een ijsje bij Massimo Gelato aan Van Ostadestraat 147 om verder te lopen naar Kinderboerderij de Pijp aan de Lizzy Ansinghstraat, waar kinderen samen met vrijwilligers zorgen voor de boerderijdieren en de bijen. Daarnaast is er een heemtuin om te rennen, te lezen en te spelen.

I.

We steken over naar Oud-Zuid via de binnentuin van het Harmoniehof met de dierenfontein van Louise Beijerman. Deze plek werd al eens genomineerd als mooiste straat van Amsterdam. Het wooncomplex is onderdeel van het plan Zuid van Berlage en is ontworpen door architect Jop van Epen. Let op de details, zoals de erkers, traplichten en vensters in verschillende vormen.

J.

Bij de OBA aan het Roelof Hartplein kunnen kinderen gratis boeken lenen of huiswerkbegeleiding krijgen. Het markante voorzieningengebouw, genaamd Het Nieuwe Huis, is in 1928 ontworpen door architect Barend van den Nieuwen Amstel in Amsterdamse School-stijl met appartementen voor vrijgezellen, een leeszaal, restaurant, postkantoor, rijwielstalling en een toren.

K.

We eindigen bij de grootste speelweide van Amsterdam, het Museumplein: met basketbalveld, skateramp, speelvijver en kinderprogramma’s bij alle musea en muziekvoorstellingen in het Concertgebouw; wij hoeven nooit meer de stad uit.

het Museumplein. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
het Museumplein.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

Floor van Spaendonck en Gijs Stork, ­Amsterdam door! Gijs & Floor – ­wandelen met een frisse blik op de stad, ­Uitgeverij Fjord, €22,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden