Aldus

Schipper mag ik overvaren? Verzamelaar weet alles over de 352 Nederlandse veerboten

Wim Kusee (64) verzamelde alle 352 Nederlandse veerboten. In Amsterdam varen unieke pontjes; in de regio valt overzetgenot te beleven.

null Beeld

Pontjes zijn uw hobby?

“Ik ben er al heel lang mee bezig, zo sinds 1998, toen ik een eigen website bouwde, dat was namelijk hip en modern. Een paar jaar geleden ben ik begonnen onder de naam pontjes.nl en met het pontje van de maand, waarover ik een verhaaltje vertel.”

Een pontje is een uitje?

“Een rondje met het pontje is een leuke afwisseling tijdens een fietstochtje. Maar kijk: je hebt diverse soorten pontjes. De handbediende kabelveerpontjes, de veerpontjes op zonne-energie, de gierpontjes, de roei- en zeilbootjes en de zelf te bedienen touw- en kettingpontjes. Anderzijds heb je die over de grote rivieren, het verlengde van een weg, en bijvoorbeeld de boot van IJmuiden naar Newcastle.”

Amsterdammers zijn nogal trots op de IJveren. Is dat terecht?

“IJveren als het Buiksloterveer en het Javaveer zijn uitzonderlijk in Nederland omdat ze gratis zijn. Veel pontjes kosten toch een euro.”

Heeft u pontkundige tips voor fietsende Amsterdammers?

“Het fiets- en voetveer in Holysloot ligt op een leuke fietsroute, over de Knollendammervaart is een zelfbediend pontje, en ook het Nessersluispontje over de Amstel is heel leuk.”

Bent u klaar nu u alle Nederlandse pontjes in kaart hebt gebracht?

“Nee, het aantal pontjes neemt toe. Even is het ingezakt, in de jaren ­zeventig wilden de mensen modern met de auto zo snel mogelijk ergens heen. Sinds de jaren negentig worden het er weer meer. Er komen zomerpontjes voor fietsende recreanten bij. Een simpel pontje kost een beheerder niet veel, het is een eenmalige aanschaf en af en toe een nieuwe ketting of touw.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden