Plaag (2020).

PlusUitgelicht

Schilder Sam Drukker houdt gewoon van mensen

Plaag (2020).Beeld Sam Drukker
Jan Pieter Ekker

“Ik portretteer ook weleens een hoogleraar of een ceo. Hoeveel seconden heb je nodig als zo iemand binnenkomt? Je ziet het direct: van de wereld, introvert... Maar ik moet een portret maken en ik heb geen tube ‘introvert’. Wat is introvert in godsnaam? Ik zal het je vertellen: dat is vorm, toon, compositie, ritme, textuur…,” vertelde schilder Sam Drukker een paar jaar geleden in deze krant. “Ik hou gewoon van de mens. Zo simpel is het; ik heb enorm veel mededogen. De complexiteit, de gelaagdheid van de mens; dat is zo spannend en interessant. Dat is zoveel meer dan die paar begrippen die je invallen op het moment dat iemand komt binnenlopen. Ik heb een enorme intuïtie voor dat soort dingen.”

Drukker (Goed 1957) studeerde aan de Academie Minerva in Groningen; hij kreeg een klassieke scholing van onder anderen Matthijs Röling, een van de boegbeelden van de hedendaagse figuratieve Nederlandse schilderkunst. Hij woonde en werkte een paar jaar in Parijs en vestigde zich daarna in Amsterdam. Drukker tekent en schildert de mens - soms theatraal, vaak romantisch. Hij concentreert zich zo op de kern, op de ware gedaante, dat de rest van het doek vaak leeg blijft.

In Museum JAN in Amstelveen zijn nu schilderijen en tekeningen te zien die Drukker tussen 2010 en 2021 maakte van ‘de mens in al zijn facetten’. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen, waarop de geportretteerden niet zelden onderweg lijken te zijn – soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.

Overzichtstentoonstelling Onderweg van Sam Drukker: t/m 20 maart in Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden