PlusMeneer en mevrouw Hamersma

Schelpen uit de pan met Napolitaanse kruiden

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: schelpen met Napolitaanse kruiden.

Meneer en mevrouw HamersmaBeeld Sjoukje Bierma

Kent u die mop van die wijnschrijver die naar Ibiza ging om op 15 juni de zestigste verjaardag van zijn broer te gaan vieren die daar een wijnwinkel heeft? Inderdaad, die ging niet. De reden is bekend. Aldus ging ook de geplande verrassingsbarbecue bij het zwembad in rook op.

Nu hebben mevrouw Hamersma en ik met een feesthoedje op maar even met hem geface­timed en beloofd dat we in het najaar komen. Virus volente. Overigens wil dat niet zeggen dat de kooltjes niet gegloeid hebben.

Braai aanrichten

Onlangs was ik op bezoek bij Marc Kent, eigenaar-wijnmaker van Boekenhoutskloof, een van de allerbeste producenten uit Franschhoek, Zuid-Afrika. Kent woont samen met zijn gezin tijdelijk in Amsterdam. Toen ik bij hem langsging om zijn wijnen te proeven, goot het echter uit de lucht. Maar de stortbui weerhield hem er niet van om op zijn balkon een ‘braai’ aan te richten. Hij moest en zou de entrecote op open vuur roosteren die hij bij zijn The Chocolate Block had bedacht, een eclectische blend van syrah, grenache, cinsault, cabernet sauvignon en viognier.

De Wijnboer. Verhalen en recepten rond het vuur, Olle Swets en Charlotte Marres. Nijgh & Van Ditmar, €29,99.

Nu mogen mevrouw Hamersma en ik ook graag achter een grillruitje zitten. In de keuken van de kookboekwinkel staat een kamado die veelvuldig wordt gebruikt. En sinds kort hebben we er ook een op het dak. Omdat we als zovelen de vakantie in eigen land doorbrengen, hebben we de rijen bij de tuincentra getrotseerd en er onlangs een terras aangelegd.

Hittebron

Onze staycation zou in de eigen postcode plaatsvinden. Maar mevrouw Hamersma zag haar plan om De Wijnboer. Verhalen en recepten rond het vuur aan de praktijk te toetsen in het water vallen: het regende wederom. En de online bestelde parasol zou ‘vanwege de drukte’ nog twee tot drie weken op zich laten wachten.

Enfin, nu weet mevrouw Hamersma overal waar zich een hittebron bevindt tot een gerecht te komen en het gasfornuis functioneerde nog naar behoren. Aldus maakte zij daar de schelpjes uit de pan met Napolitaanse kruiden. Een eenvoudig maar troostrijk gerecht waar de Zuid-Italiaanse zon gelukkig in schijnt.

Olle Swets, behalve de auteur van het boek ook de importeur van de wijnboeren die er een hoofdrol in spelen, adviseert er zijn I Cacciagalli ‘Zagreo’ bij, het lokale wit van de fianodruif. Maar ook nu had het virus de feestvreugde verstoord. Zijn bestelling stond nog vast in Italië.

Puur natuurwijn

In Fongoli, een witte uit Umbrië, gemaakt van de trebbianodruif, meende hij echter een goed alternatief voorhanden te hebben. Dat bleek een puurnatuurwijn met een oranje zweem, troebel ogend vanwege niet filteren. In de mond trakterend op het ruwe van goudrenet, marmeladebitters, tannines als van rode wijn en strak aansturende zuren.

“Nou, dat is bepaald geen confectieklantje,” oordeelde mevrouw Hamersma, die nog eens inschonk voor een second opinion. “Maar die schelpjes staan er helemaal voor open.”

“Ezelsbruggetje,” mompelde ik. “Fongoli bij vongole.” 

Schelpen uit de pan met Napolitaanse kruiden.

Schelpen uit de pan met Napolitaanse kruiden (voorgerecht, 4 personen)

Ingrediënten
extra vergine olijfolie
Napolitaanse kruiden: de blaadjes van een half bosje oregano, gesneden; 1 rode peper, zonder zaadjes, in ringetjes gesneden; 2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
1 kg gewassen zeeschelpen: vongole, kokkels of clams
scheut witte wijn
sap van 1 citroen
zeezout

Bereiding
Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit de kruiden. Doe de schelpen in de pan en blus ze met een scheut witte wijn. De schelpen zijn klaar zodra ze open staan. De schelpen die niet opengaan kunnen weggegooid.

Besprenkel de schelpen met citroensap en bestrooi ze met zout. Zet de pan op tafel en eet de schelpen met je handen; een stuk brood om in de pan te dopen is onmisbaar

De wijn

Fongoli 2019, Biancofongoli
Umbrië, Italië, €12,50 (wit; natuurwijn)
De Wijnwinkel, Runstraat 23
www.wijnwinkel.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden