PlusLijstje

Scheiden is leiden: 10 apps voor een overzichtelijk co-ouderschap

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Veel ouders kiezen na een scheiding voor co-ouderschap. Maar hoe coördineer je dat?

Sara Luijters

Deze tien apps maken het gezinsleven na een breuk een stuk overzichtelijker.

1. Heppee

Virtuele knuffels

Heppee is de eerste Nederlandse co-ouderschap-app voor kinderen van drie tot twaalf en hun ouders. De app wordt op dit moment opnieuw ontwikkeld en staat over drie maanden weer klaar in de appstore. Onder een nieuwe naam, gekoppeld aan mediators en gezinnen die zij begeleiden tijdens het goed regelen van de scheiding.

De basis blijft hetzelfde: op de tijdlijn kunnen belevenissen en foto’s worden gedeeld in een veilige digitale omgeving. “Voor kinderen is het belangrijk om terug te blikken op mooie momenten en uit te kijken naar belangrijke ­gebeurtenissen. Als je de leuke momenten met elkaar blijft delen, wordt de drempel lager om de minder leuke dingen te bespreken,” zegt COO Bart de Lege, zelf ­gescheiden en vader van twee kinderen.

Er is een ‘Bel-mij-knop’ voor kinderen om in contact te komen met de andere ouder. ­Ook kan er welterusten worden gewenst en kunnen virtuele knuffels worden uitgedeeld. De aftel-animatie, waarbij jonge kinderen kunnen zien wanneer ze naar de andere ouder gaan, blijft ook ­bestaan. De Lege: “Ons doel is om kinderen inzicht te ­geven in hun agenda: een helder overzicht creëert rust en vertrouwen. En dat is het beste voor het hele gezin.”

www.heppee.com

2. Cozi Family Organizer

Recepten en foto’s

Niet speciaal ontworpen voor gescheiden ouders, maar wel een heel handige en simpel ontworpen gratis familieplanner, met schema’s voor halen en brengen van de kinderen, to-dolijstjes, boodschappenlijstjes (je kunt ook ­recepten en foto’s delen) en ook afspraken bij de dokter kun je makkelijk invoeren, net als verjaardagen en andere belangrijke momenten. Iedereen – van kinderen en ­oppassen tot grootouders – kan aangemeld worden en toegang krijgen tot de gedeelde kalender, herinneringen ontvangen en lijstjes inkijken.

Gratis verkrijgbaar in de Appstore en Googleplay, tegen betaling zijn upgrades ­beschikbaar

3. Klender

Overzichtelijke kolommen

Klender is een ‘gezinchroniseerde’ agenda, net als Cozi niet uitsluitend gemaakt, maar wel heel geschikt voor ­co-ouders en kinderen. Afspraken of boodschappen die de een invoert, zijn ook zichtbaar voor de ander. Waar je ook inlogt – op de computer, laptop, tablet of telefoon – je ziet meteen dezelfde gedeelde agenda, waardoor je in een oogopslag zicht hebt op de activiteiten van iedereen.

De app belooft een einde te maken aan de chaos van aparte agenda’s en reminders in de vorm van e-mails, sms’jes, appjes of memo’s op de koelkast. Perfect voor ­gescheiden (co-)ouders. Heel handig zijn de overzichtelijke kolommen en kleuren per gezinslid.

Gratis verkrijgbaar in de Appstore en Googleplay

4. Famcal

Eigen kleurtjes

Ontworpen voor alle families, dus ook die van co-ouders. Famcal heeft een hele berg aan applicaties die de band tussen de familie kunnen verbeteren: een gedeelde kalender voor belangrijke data, evenementen, taakjes en notities. Iedere deelnemer kan een eigen kleurtje krijgen, wat de app perfect maakt voor samengestelde gezinnen met meerdere kinderen met verschillende schema’s, activiteiten en verplichtingen. Een goede manier om met elkaar te blijven communiceren zonder te bellen of mailen, wat vooral in het begin van de scheiding niet altijd even makkelijk is.

De basisversie is gratis in de Appstore en Googleplay, tegen ­betaling zijn upgrades ­beschikbaar

5. 2Houses

Kasboekje

De app maakt omgangsregelingen eenvoudiger, en houdt de kosten voor de kinderen bij in een digitaal kasboekje. Er kunnen ook leukere dingen worden uitgewisseld, zoals foto’s en berichtjes en belangrijke informatie – van feestjes, vergeten spullen tot logeerpartijen. De app is ook verbonden aan een mediator en informatieservice.

Een gratis proefperiode van twee weken, 21,49 euro per familie per maand of 89,99 euro per jaar. Te downloaden in de Appstore en Googleplay

6. KiT

Chatfunctie

KiT staat voor Keep in Touch, ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen, speciaal om de communicatie tussen gescheiden ouders en kinderen te verbeteren. Er is een digitaal prikbord om foto’s en afspraken te delen. Agenda’s worden gedeeld, net als berichtjes. Ook met een chatfunctie en een digitaal informatieloket waar je alles kunt vinden over uit elkaar gaan.

Gratis verkrijgbaar in de Appstore en Googleplay

7. Parentship

Documentencentrum

Alles wat je nodig hebt om een georganiseerde co-ouder te worden: een berichtenbord met aankomende gebeurtenissen, herinneringen om ze niet te vergeten, gedeelde kalenders, een profiel voor ieder kind en een digitaal ­documentencentrum voor zaken zoals verzekeringen, ­uittreksels van geboorteaktes, paspoorten en burger­servicenummers. Je Googlekalender integreren met ­Parentship kan ook.

De eerste maand gratis, daarna 3,60 euro per maand of 36,05 euro per jaar

8. Coparently

Meepratende pubers

Gebruiksvriendelijke app voor co-ouders waar je in schema’s kosten kunt invoeren, delen en updaten, net als contacten en allerlei belangrijke informatie. Kinderen kunnen worden toegevoegd om ze te laten bijdragen aan de agenda en om verzoekjes te doen. Daarmee is het een ­geschikte app voor co-ouders met pubers die ook graag een zegje willen hebben in de besluitvorming over hun leven.

Dertig dagen gratis proeftijd, 89,30 euro per jaar of 9,00 euro per maand per ouder

9. OurFamilyWizard

Gedragsmonitor

Een gescheiden koppel richtte het OurFamilyWizard ­online platform op om de communicatie tussen ouders zo harmonieus mogelijk te laten verlopen. Iedere ­ouder heeft een eigen account en kan vervolgens iedereen kosteloos toevoegen, van kind en opa en oma tot ­mediator. De extra optie ‘ToneMeter’ werkt als een soort gedragsmonitor en pikt negativiteit in berichten op en stelt een vriendelijker alternatief voor, zodat er minder snel ruzie ontstaat.

Abonnementen vanaf 89,30 euro voor een jaar, met een dertig- dagen-geld-terug-garantie. Met ToneMeter: 108,20 euro per jaar. Te downloaden in de Appstore en Googleplay

10. My Buddy App van Villa Pinedo

Eigen buddy

Villa Pinedo is een advies en een hulpplatform voor kinderen van gescheiden ouders, maar is er ook voor de ­ouders zelf. Kinderen en jongeren tussen de 10 en 23 jaar kunnen via de My Buddy App chatten met iemand die ­begrijpt hoe het is om gescheiden ouders te hebben. Het chatten gebeurt in een veilige omgeving en de buddy wordt aangewezen door Villa Pinedo.

Gratis, aanmelden via villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy

Blijf ook praten

Siebren Boon is scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch, hij is zelf ­gescheiden en vader van twee kinderen. Daarnaast praat hij met kinderen van gescheiden ouders op ­basisschool Laterna Magica op ­IJburg, om het onderwerp uit de ­taboesfeer te halen. Samen met de kinderen maakte hij De Scheidkrant, die voor de zomervakantie is uitgekomen.

“Bij Zorgeloosch begeleiden we ­ouders in de periode tijdens de scheiding van A tot Z. Via mediation, maar ook met allerlei ingewikkelde financiële zaken, zoals het overzetten van de ­hypotheek tot hulp bij belastingzaken en het opstellen van een goed ouderschapsplan. Dat plan moet je zien als een moreel document waarin het ­belang van het kind voorop staat.”

Boon heeft drie tips voor wie een ­­co-ouderschap-app gaat gebruiken:

1. “Pas nadat je de scheiding goed hebt geregeld samen kan een app een goede manier zijn om het plan praktisch in te vullen en om dingen met elkaar, en de rest van de familie, te blijven delen. Het is voor kinderen belangrijk dat ook de mooie momenten kunnen worden gedeeld.”

2. “Jonge kinderen hebben behoefte aan een duidelijke tijdsindeling en ­regelmaat. Apps met kleurtjes of een aftelanimatie wanneer ze naar de ­andere ouder gaan, helpen daar goed bij, maar hang thuis ook een bord op.”

3. “Een gedeelde agenda helpt misverstanden over afspraken voorkomen. Toch kun je de echt belangrijke dingen, over de ontwikkeling van je kind of een nieuwe partner, beter live of over de telefoon met elkaar ­bespreken. Digitaal kunnen berichten heel anders geïnterpreteerd worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden