Review

Saw 3D *

null Beeld

Regie: Kevin Greutert
Met: Costas Mandylor, Betsy Russell, Cary Elwes, Tobin Bell

De kortstondige opleving van de 3D-film viel een kleine dertig jaar geleden samen met een hoogconjunctuur in het horrorgenre. De derde delen van Friday the 13th, Jaws en The Amityville horror werden in 3D uitgebracht, wat vooral bij Friday the 13th amusant uitpakte, omdat de makers zich schaamteloos te buiten gingen aan lomp effectbejag. Vorige zomer deed Alexandre Aja hetzelfde met het absurd bloederige Piranha 3D. Er kon hartelijk om gelachen worden.

De makers van Saw 3D, feitelijk Saw 7, voelen zich echter te goed voor platvloers gooi-en-smijtwerk. Kennelijk zijn ze inmiddels vergeten dat hun serie vernoemd is naar timmermansgereedschap, dat hier uitsluitend voor medisch onverantwoord handelen wordt aangewend.

Een deel of vijf geleden werd al duidelijk dat de makers aan tunnelvisie lijden. Ze verwachten dat hun publiek de details van een eindeloos uitgebreid plotlabyrint bij ieder nieuw deel als parate kennis op zak heeft.

Saw 3D spant de kroon: er wordt naar plotdetails uit alle zes voorgangers verwezen, en de film markeert de terugkeer van acteur Cary Elwes, die we sinds de eerste Saw (2004) niet meer terugzagen.

Ondanks hun hardnekkige misvatting boerden de producenten van het Canadese Twisted Pictures uitstekend met de Saw-reeks, de meest winstgevende horrorserie aller tijden. Saw 3D rondt alle verhaallijntjes af, in een technisch ondermaatse 3D-uitvoering, en heet het laatste deel te zijn.

Maar in de persmap spreken de heren over het slot van 'deze' Saw-serie. Deze serie? Het doet vermoeden dat een herstart overwogen wordt, maar het is evengoed mogelijk dat men bij het openen van de gereedschapskist een eureka moment had. Voor een axe, drill, hammer of nailgun mag worden gevreesd: de Saw-formule overleeft het 3D-tijdperk wel. (BART VAN DER PUT)

www.saw3dmovie.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden