Plus Recept van de dag

Saté met koolsalade en huisgemaakte pindasaus

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw

Mijn familie in Engeland was altijd erg te spreken over het eten in Nederland. Stroopwafels, boterhammen met hagelslag en satésaus waren de absolute hoogtepunten. Als wij op vakantie naar Engeland gaan, geven ze van tevoren hun bestelling door. 

Als student pakte ik de bus om mijn neven en nichten op te zoeken. De laatste keer dat ik de Euroline nam, was de douane geïntrigeerd door een emmertje satésaus dat ik voor mijn neef had meegenomen. Mij werd verzocht de emmer te openen en een zuur kijkende douanier begon er met een soort breinaald in te prikken. Waarschijnlijk dachten ze dat ik er een blok hasj in had verstopt.

In Oxford aangekomen bleek het niet goed afgelopen te zijn met de satésaus in de koffer. Het emmertje was er natuurlijk niet op gemaakt om geopend, weer gesloten en vervolgens in een koffer rondgesmeten worden. Letterlijk al mijn kleren waren gemarineerd in goedkope Hollandse pindasaus.

Deze zomer zijn we met al mijn neven en nichten op vakantie in Frankrijk. Tijdens een familiediner werd weer hard gelachen om hoe ik een week lang in bevlekte kleren door Oxford rondliep, na de eerste wasbeurt nog altijd dampend van pindasaus.

Na het ophalen van deze anekdote besloot ik ze te verblijden met het echte werk, want wie van saté houdt gaat niet voor het spul uit emmertjes. In Indonesië leerde ik dat saté iets totaal anders is dan wat je in een Amsterdams eetcafé bestelt. Daar bestel je langs de weg spiesjes met daaraan ministukjes vlees. Dat vlees moet klein zijn zodat het snel gaart en daardoor niet te veel uitdroogt. Ernaast krijg je allerlei kruidige sausjes geserveerd.

Saté met koolsalade

Ingrediënten
Voor de saté: 600 gram varkensnek, kippendij of tofu, 4 tenen knoflook, 3 cm gember, 2 stengels citroengras, 2 tl koriander, 2 tl komijnzaad, sambal, 1 el grof zout, 1 el zonnebloemolie

Voor de pindasaus: 1 sjalot, 1 teen knoflook, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1 stengel citroengras, 1 limoenblad, ¼ rode peper, zonnebloemolie, 5 el pindakaas, 2 el ketjap, (evt trassi)

Voor de koolsalade: ½ spitskool, ½ komkommer, 2 el mayonaise, ½ el sambal, 2 limoenen, handje rozijnen

Bereiding
Snijd vlees of tofu in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Doe alle kruiden met het zout in een vijzel en maak tot een pasta. Meng de olie erdoorheen. Marineer het vlees hier minimaal 2 uur in. En spies vervolgens op spiesen. Als je houten spiesjes gebruikt, kun je deze het best vooraf weken in water. Dan verbranden ze niet op de barbecue of grill.

Doe de kruiden voor de satésaus in de vijzel en vijzel deze ook tot een pasta. Verhit in een pan met dikke bodem wat olie en bak hier de kruidenpasta in aan. Als deze begint te geuren kun je pindakaas en ketjap toevoegen en water tot de saus de juiste dikte heeft. Je kunt de saus wat extra smaak geven met wat trassi.

Snijd de kool fijn en de komkommer in blokjes. Maak aan met mayonaise, sambal, limoensap en rozijnen. Meng goed.

Zet de grill aan of verhit een barbecue. Grill de spiesjes op heet vuur kort: aan iedere kant ongeveer anderhalve minuut. Als het vuur heet genoeg is, heb je mooie grillstrepen. Serveer met warme pindasaus en koolsalade. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden