PlusMijn Amsterdam

Samira Dahmani: ‘Ik leef echt in mijn eigen buurt’

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Samira Dahmani, mede-eigenaar van de Couscousbar en coauteur van kookboek Couscous.

Samira Dahmani Beeld Lin Woldendorp
Samira DahmaniBeeld Lin Woldendorp

Bakkerij

“Afrah Fes in de Javastraat. Daar haal ik graag Marokkaans brood en zoetigheden voor Eid al-Fitr, ofwel Suikerfeest, dat is dit jaar op 5 juni. Koekjes met amandelspijs, ­walnoten, ze bakken hier heerlijke zoete dingetjes.”

Bakkerij Afrah Fres Beeld Lin Woldendorp
Bakkerij Afrah FresBeeld Lin Woldendorp

Café

“In de avonden ga ik graag naar Walter’s in de Javastraat. Ik kom daar klanten en mensen uit de buurt tegen zonder met ze af te spreken: een echte ontmoetingsplek. Overdag zit ik vaak in Rum Baba in de ­Pretoriusstraat, dat is laagdrempeliger en huiselijk. De vibe is fijn.”

Restaurant (2)

“Saravanaa Bhavan. De eerste keer dat ik daar de menukaart kreeg, dacht ik: what the hell? Ik had geen idee waar ik moest beginnen met bestellen. Het is denk ik net als in India. De inrichting is heel lelijk, je krijgt je eten in ­aluminium. Maar toen ik daar een dosa met masala-aardappelen at, wist ik echt niet wat ik proefde.”

Saravanaa Bhavan Beeld Lin Woldendorp
Saravanaa BhavanBeeld Lin Woldendorp

Favoriete Amsterdammer

“Die heb ik niet. Ik ben niet echt een meisje van de voorbeelden.”

Patissier

“Şerifoğlu op Plein ’40/’45 heeft de beste baklava in Nederland. Alles wat ze daar maken is echt heel erg lekker. Het is niet alleen om af te halen, je kunt er ook zitten. De eerste keer dat iemand me daar mee naartoe nam, zag ik dat iedereen zich had opgedoft: het is een hele happening om daar een gebakje te gaan eten. Je moet er een beetje je best doen.”

Eerste keer in Amsterdam

“Ik ben in de Linnaeusstraat geboren, toen daar nog een ziekenhuis zat. Nu is het een hotel. Ik heb daar om die reden ook een keer geslapen, ik dacht: ik ga eens terug naar mijn roots.”

Beste plek voor Suikerfeest

“De Blauwe Moskee. Daar doen we het ochtendgebed. In de middaguren gaan we naar mijn opa en oma in Noord. Zij hebben 23 kleinkinderen en acht achterklein­kinderen, waarvan drie in Nederland, dan eten we met zijn allen couscous, door mijn oma gemaakt.”

De Blauwe Moskee Beeld Lin Woldendorp
De Blauwe MoskeeBeeld Lin Woldendorp

Terras

“Waterkant. Zo’n bijzondere plek. Ik ben nog nergens ter wereld op zo’n plek geweest: onder een garage met een enorm terras, waar je gewoon een beetje naar het water kunt staren. Ik vind het ook fijn dat je zelf een drankje kunt halen, dat je niet zo gebonden bent aan de bediening.”

Waterkant Beeld Lin Woldendorp
WaterkantBeeld Lin Woldendorp

Theater

“De Meervaart. Tijdens de ramadan ­hebben we 450 iftars verzorgd na de ­voorstelling van Nasrdin Dchar. Het was heel ­bijzonder het vasten te verbreken en dat samen te laten komen met kunst en ­theater. De sfeer die dat gaf was een heel trots moment voor iedereen die eraan heeft meegewerkt.”

Favoriete modewinkel

“Ik heb een jaar niet geshopt, voor de duurzaamheid, maar ook omdat ik zó veel kleren heb. Ik doe het nu veel rustiger aan. Ik koop duurzamer in, ­bijvoorbeeld bij Vlieger & Vandam, zij maken hele stoere tassen. Wat ik tof vind, is dat het echt Nederlands is.”

Lekkerste broodje

“Broodje Bert op het Singel. Ze snijden daar gewoon een broodje open en vragen of je jonge of oude kaas wilt. Simpele, ouderwetse, heerlijke broodjes.”

Beste plek om te relaxen

“Tijdens de ramadan heeft thuis mijn voorkeur. Nu die dagen zo lang zijn, ben je gewoon nokkie nadat je hebt gegeten. Je gaat dan niks meer doen. Het is relaxed om met familie te zijn. In het verleden gingen we daarna samen een film kijken, maar nu is het ook ­daarvoor te laat.”

Mijn buurt

“Ik ben zo’n Amsterdammer die echt in zijn eigen buurt, de Indische buurt, leeft. Het gebeurt niet regelmatig dat ik daar­buiten kom. Ik woon en werk hier. Het zijn de kleine ondernemers die deze buurt maken tot wat het is, dat maakt het zo’n mooie plek.”

Ik voel me Amsterdammer, omdat

“Ik een ‘go-go-go’-dame ben, ik ben stads, altijd druk. Tijdens de ramadan ben ik veel bezig geweest met bezinning en meer naar binnen gekeerd zijn. Tegen de ramadan ga ik niet in, ik geef me er juist aan over. Daarom is het vasten voor mij niet moeilijk. Ik zou willen dat ik alles in het leven op die manier kon omarmen. Dan zou ik een heel relaxed leven hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden