PlusRecept van de dag

Sambar: een Zuid-Indiase dikke soep van peulvruchten en tropische groenten

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: sambar.

Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren
Charlotte Kleyn.Beeld Oof Verschuren

Hè, hè, het was nog behoorlijk spannend, maar die engerd gaat weg uit het Witte Huis. Op sociale media zag ik mensen het heuglijke nieuws vieren met champagne, spareribs, hamburgers en ijs, ijs, ijs: de favoriet van Joe Biden. Ik bracht mijn zondag door met filmpjes kijken van Kamala Harris, en werd met de minuut blijer met de uitslag.

In een filmpje van vorig jaar november, opgenomen tijdens de reclamepauze van een talkshow, legt ze uit hoe je een kalkoen pekelt voor Thanksgiving, om vervolgens in één seconde moeiteloos terug te schakelen naar de politieke discussie. Ze maakte een filmpje tijdens de lockdown waarin ze laat zien hoe je een goede tuna melt-sandwich maakt, en op Twitter deelde ze haar recept voor gebraden kip met knoflook, citroen en rozemarijn.

Dat de eerste vrouwelijke, eerste Afro-Amerikaanse en eerste Indiaas-Amerikaanse vicepresident van eten en koken houdt, is duidelijk. Ze vertelde in interviews zelfs dat ze na een intensieve werkdag ontspant door kookboeken te lezen.

Een vrouw in de politiek die openlijk vertelt dat ze van koken houdt is nieuw en ongebruikelijk, las ik in een artikel van The Washington Post. Vrouwelijke politici proberen in interviews over het algemeen ver weg te blijven van huishoudelijke taken, om duidelijk te maken dat ze niet dáár, maar in het publieke, professionele leven horen. Harris laat zien dat het een het ander niet uitsluit. Eten is voor haar bovendien een manier om haar vele kanten te laten zien.

Ze werd geboren in Californië en is dol op cheeseburgers – maar eet ze om klimaatoverwegingen met mate en roept haar mede-Amerikanen ook op om minder rood vlees te eten. Door haar Jamaicaanse vader is ze dol op ossenstaartstoof en heeft ze standaard Scotch bonnet-pepers in huis.

Maar ze groeide vooral op met de keuken van haar moeder, die op 19-jarige leeftijd vanuit Madras in Zuid-India naar de Verenigde Staten kwam om te studeren. Harris vertelde in een video dat haar jeugd bestond uit rijst en yoghurt, aardappelcurry, dal (linzen) en dosa (knapperige linzenpannenkoekjes). Haar favoriete Indiase eten? Idli (gestoomde broodjes van gefermenteerde rijst en linzen) en sambar: een Zuid-Indiase dikke soep van peulvruchten, groenten, tamarinde en specerijen.

Bij winkel Amazing Oriental vond ik pakketjes om snel idli en dosa te maken; ik kookte er zelf sambar bij. Al met al het ultieme eten om te vieren dat die griezel met z’n doorbakken steaks en twaalf cola per dag eindelijk het toneel verlaat.

Sambar

Ingrediënten
350 gram toor dal (gespleten duivenerwten) of gele linzen
zonnebloem- of kokosolie
1 grote ui, gesnipperd
1 wortel, in blokjes
2 aubergines, in blokjes
2 tomaten, in blokjes
2 el tamarindepasta
1 el palm- of basterdsuiker
1 tl gemalen kurkuma
1 el mosterdzaad, 1 el komijnzaad

Voor sambarpoeder: 3 gedroogde chilipepers, 1 el chana dal (gespleten kleine kikkererwten, facultatief), 2 el korianderzaad, 1 el komijnzaad

Bereiding
In échte sambar zitten vaak meer soorten peulvruchten, specerijen en tropische groenten als okra. Dit is mijn versie.

Kook de toor dal of gele linzen in ruim water gaar. Giet af in een zeef en roer tot ze uit elkaar vallen. Maak het sambarpoeder: rooster de chilipepers en eventueel kikkererwten in een droge koekenpan tot goudbruin en knapperig. Voeg de koriander en komijn toe en bak 1 minuut mee. Laat afkoelen en vijzel fijn.

Verwarm 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de ui en wortel 3 minuten. Voeg de aubergine toe en bak 3 minuten mee. Voeg de tomaten, tamarinde, suiker, kurkuma, sambarpoeder en 500 milliliter water toe. Breng aan de kook en kook 5 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Voeg de linzen toe en draai het vuur uit. Verwarm 2 eetlepels olie in een kleine koekenpan en bak de mosterd- en komijnzaadjes tot ze poppen. Giet over de sambar. Eet met basmatirijst en/of bara (toko of Surinaamse winkel) – bara stamt af van Zuid-Indiase vada die je vaak bij sambar krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden