Proefwerk

Sahan (7)

Sahan in Nieuw-West is een grote, vriendelijke Turk. Het eten is overwegend prima, al mist één en ander wel een beetje pit.

Eyecatcher is een absurd groot aquarium van minstens vijf meter lang, vol prachtige, kleurige vissen, wuivende waterplanten en koraal. Beeld Rink Hof

Wanneer je eet in een restaurant dat eerst een volledig andere functie had - een stoomgemaal, een oude fabriek, een bank - zie je, zodra je weet van het verleden van de ruimte, ineens overal overblijfselen. Het Turkse restaurant Sahan op de Tussen Meer in Osdorp was vroeger een postkantoor.

Als je dat weet, is het meteen duidelijk: dat daklicht, die glazen voorkant, die wachtkamerachtige opzet met planten en enorme moderne lampen en veel deuren... Zelfs de grote open keuken die de hele achterkant beslaat, doet ons plotseling denken aan een rij loketjes met beambten, die nu weliswaar allemaal een koksmuts dragen.

Eyecatcher
Het restaurant is van dezelfde familie die ook Revan in de Van Woustraat en partycentrum Dido in de Jan van Galenstraat uitbaat. Eyecatcher is een absurd groot aquarium van minstens vijf meter lang, vol prachtige, kleurige vissen, wuivende waterplanten en koraal. Verder staan op de plinten langs de rand grote schalen (een sahan is een Turks koperen bord) en wijnflessen ter decoratie.

Het is woensdag, maar behoorlijk druk in de grote zaak: een aantal groepjes Turkse heren, oudere stellen uit de buurt en opvallend veel gezinnen met kinderen. Osdorpers zijn zo te zien van het uitgaanderige soort, want ook sushi-restaurant Ken-Ichi aan de overkant zit hartstikke vol.

Veelzijdig
De Turkse keuken is veelzijdig: in het grote land worden de smaken van Centraal-Azië, het Midden-Oosten, de Middellandse Zee, de Kaukasus en de Balkan samengebracht en er zijn grote regionale verschillen. Bij Sahan lijkt de kaart bovenal geïnspireerd door de keuken uit Zuidoost-Turkije (met als steden Urfa, Gaziantep en Adana) die beroemd is om zijn kebabs, mezze en desserts. Kleine voorgerechten en houtskoolgrillgerechten vormen de hoofdmoot van de kaart.

Kruimelige feta
De heel vriendelijke en attente serveerster zet eerst lekker warm brood op tafel met kruimelige feta, op smaak gebracht met dille en peterselie. Dan volgen de bestelde mezze: de minidürum (€6,50), gerold platbrood (lavas) gevuld met gestoofd lamsvlees, rauwe ui en peterselie, smaakt goed. Dat geldt zeker ook voor de sigara ­böregi (börek die is opgerold als een sigaar, €5,50), met rolletjes yufkadeeg die met fetakaas zijn gevuld. Knapperig en niet te vet. Içli köfte (€6,50), de conische gehakt- balletjes in een bulgurjasje, zijn wat bescheiden gekruid, maar hebben een mooi korstje en bevatten behalve lamsgehakt ook gehakte walnoten. Hamsi (€7,50), verse ansjovis die vooral aan de kust van de Zwarte Zee veel wordt gegeten, wordt geserveerd in een kruidig, kruimelig jasje van maismeel. De gevulde champignons met kaas en pistache (€6,50) zijn echter veel te vet en nogal flauw, en de antep ezmesi (€5,50), normaal gesproken een fris-pittige tapenade van pepers, paprika en tomaat, lijkt nog het allermeest op ­tacosaus uit een potje, opgeleukt met wat rauwe ui en ­peterselie. Jammer.

Yuvarlama (€6,50) is een yoghurtsoep gevuld met kleine balletjes van gemalen rijst, vlees en kikkererwten, rijkelijk bestrooid met gedroogde munt. De soep is friszuur en romig, de balletjes en kekers zacht en er zit ook wat gestoofd vlees in; qua smaak en structuur een bijzonder interessant gerecht.

Kebab
Ons hoofdgerecht, Sahan kebap (€19,50), bestaat uit een spies gemarineerde lamshaas en een spies Adana kebap, geserveerd met yoghurt en geroosterde aubergine. Die laatste kebab is vernoemd naar de stad Adana; het is een lange, platte gehaktplak aan een brede, zwaardachtige spies - hij lijkt erg op de Iraakse kebab die we aten bij de geweldige Star BBQ in de Javastraat, alleen is deze vrij stevig gekruid met gedroogde rode peper. De kebab mist echter zowel zout als vet en is, net als de lamshaas, wat lafjes gegrild. Het mist die verslavend rokerig-vet- hartige kwaliteit die de beste houtskoolkebabs kenmerkt.

Als dessert krijgen we goede künefe (€7,50), laagjes knapperig gebakken kataifideeg (engelenhaarpasta), met daartussen een laagje gesmolten, ongezoete witte kaas. Künefe is een mierzoet, moddervet feest van draderige kaas. De plakkerige siroop, het knapperige deeg en bovenop een dikke dot kaymak, Turkse clotted cream, zijn bizar overdadig, maar erg lekker. Irmik helvasi (€6,75) is een halve bol semolinagebak (een beetje rul, eigenlijk zoete couscous), gevuld met ­vanille-ijs en bestrooid met nootjes.

Al met al geen wereldschokkende restaurantervaring. Maar bent u in Osdorp, dan is Sahan een prima keuze.

Sahan

Tussen Meer 66
1068 GC Amsterdam
020 3343286
ma-zo 11.00-22.30 uur
www.restaurantsahan.nl


Best
De yoghurtsoep met ­balletjes van vlees en gemalen rijst is een feestje van subtiele smaken en structuren.

Minder
De antep eznesi, normaal gesproken een frisse ­tomaat-peperdip, lijkt verdacht veel op tacosaus uit een potje.

Opvallend
Het grote Sahan huist in het oude postkantoor van Osdorp. Aan één muur de open keuken, aan de ander een enorm aquarium.



7

Hiske Versprille Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden