Bezorgtest

Sababa in de Kinkerstraat: de beste falafel sinds tijden

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt wekelijks een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Sababa.

Sababa. Beeld Monique Van Loon

Waar bestellen we?

In de Kinkerstraat zit een tamelijk nieuwe zaak: Sababa. Dat is Hebreeuwse straattaal voor no worries en vertaalt zich volgens de eigenaren naar lekker en duurzaam eten, geïnspireerd op het Midden-Oosten. Het restaurant werd in april geopend door vier Amsterdamse vrienden die verliefd werden op de Israëlische keuken.

Wat biedt het menu?

Het is lastig kiezen uit de kaart, want alles klinkt even aantrekkelijk. Pita’s gevuld met falafel en hummus bijvoorbeeld, of met gegrilde halloumi (een stevige witte kaas), gerookte aubergine en geroosterde bloemkool.

Veel van de gerechten zijn vegetarisch, al is er ook een pita met biologische kippendijen. Naast de broodjes vind ik enkele salades en bijgerechten en bijzondere drankjes. Er is bovendien een mezzeplank met een ­selectie van allerlei hapjes.

Rijden maar…

Na 20 minuten belt de bezorger al aan. Alles zit in ­milieuvriendelijke en zogenoemde bio-based disposables, die eten prettig en zijn beter voor het milieu.

Allereerst proef ik de pita sababaganoush, die ik als een combodeal (€13,50) heb besteld. Dan krijg je voor een paar euro extra een bijgerecht, ik koos de zoete aardappelfriet. Die is ontzettend crispy – en da’s niet makkelijk bij dit type wortel. Het lijkt alsof ze de staafjes eerst door de maïzena hebben gehaald en dat blijkt een slimme keuze. Het is overigens een goede portie met ruim 200 gram aan patat. De citroenmayonaise die erbij zit is fris en romig.

De pita is uitmuntend. Gevuld met de beste falafel die ik in tijden heb gegeten, met een heel behoorlijk korstje en veel kruiden. De aubergine heeft een aangename rooksmaak en de spinazie, zonnebloempitten en granaatappel spelen een prima bijrol. Dit is trouwens ook een royale hoeveelheid; absoluut waar voor je geld.

Wat koos je nog meer?

Een losse portie falafel met tahinisaus (€5,50), maar die ontbreekt helaas. Al kun je direct je geld terugvragen via de UberEatsapp, dit is wel echt slordig. Gelukkig heb ik nog de pita big sababa (€11,50), met de gegrilde halloumi waar ik erg benieuwd naar was.

Dit brood is tevens supervers en licht geblakerd, dat vind ik echt een toevoeging. De stevige kaas piept fijn tussen je tanden en is goed op smaak gebracht. Precies zout genoeg. De geroosterde zoete aardappel, die dik in de ras el hanout zit, maakt dit goedgevulde broodje helemaal af. Ik had alleen nog veel meer van de lekkere piccalilly-tahinisaus gewild, maar dat is eigenlijk juist een compliment aan de kok. Ga zo door!

Restaurant Sababa
Open ma-di 16.30 tot 21.30 uur en woe-zo 11.30 tot 21.30 uur
Bestellen via UberEats, Deliveroo en Thuisbezorgd

Prijs €30,50 voor twee pita’s en ­falafel

Aanrader Absoluut!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden