Recept van de dag

Rundergehakt als blank canvas, Thaise burgers als avondmaal

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard. Beeld Mark van der Zouw

Soms ben ik te druk om veel over eten na te denken. En soms – heel soms – heb ik even geen zin om over eten na te denken. Als een van de twee het geval is, moet ik helaas toch boodschappen doen. Die twee kindermondjes moeten nou eenmaal gevuld. En dan loop ik dus door de supermarkt zonder dat ik weet waar ik trek in heb, laat staan wat ik ga koken.

Op de groente- en fruitafdeling gaat dat nog wel: op ­routine laad ik appels, aardbeien, spinazie, avocado, ­komkommer, wortels en tomaten in. Mooie kleuren. ­Altijd goed.

Daas wandel ik verder langs de schappen. Kleurige verpakkingen proberen contact met me te krijgen. Maar hoe hard ze ook lonken: het zegt me allemaal niks. Af en toe gaat er gelukkig wel een alarmbel af in mijn hoofd: o ja, melk bijna op! Geen yoghurt meer in huis! Olijfolie! Mayo! Pindakaas!

Bij de afdeling vis en vlees wordt het pas echt lastig. Steriele plastic bakken vol dingen waar ik helemaal niets bij voel, liggen me daar kil aan te staren. Ik moet niets van ze. En zij niet van mij. Meestal belandt er dan een ongeïnspireerd pak rundergehakt in mijn kar. Dan zie ik later wel...

Toch een prima keus, blijkt meestal. Want zo’n pak rundergehakt is als een blank canvas, als een onbeschreven vel papier: helemaal niets, maar het kan van alles worden. En vreemd genoeg wórdt het ook altijd wat. Als ik maar gewoon begin met een uitje fijn snijden, wat knoflook hakken en een eitje losklutsen. Dat geeft me genoeg tijd en rust om werelden vol smaken voor te proeven in mijn hoofd. Via Marokko en Italië reis ik uiteindelijk lekker naar Thailand met mijn rulle reisgezel.

Thaise burgers

Ingrediënten
(voor ± 8 stuks)
2 eieren
500 g mager rundergehakt
4 tenen knoflook, gehakt
1 grote ui, in heel fijne blokjes
3 cm verse gember, gehakt of geraspt
1 rode chilipeper
½ el citroengraspoeder
1 el korianderpoeder1 el laospoeder
½ tl chilipoeder
1 el (palm)suiker
3 el vissaus
1 el sojasaus
15 g koriander, gehakt
± 4 el paneermeel
neutrale olie
8 hamburgerbroodjes
15 g koriander
mayonaise, ketchup
limoen

Bereiding
Kluts de eieren in een grote kom los. Gehakt, knoflook, ui, gember en rode chilipeper erbij en goed kneden. Breng op smaak met de droge kruiden, suiker, vissaus, soja en gehakte koriander. Kneed door en proef. Voeg zo nodig nog wat pittigheid of zoutigheid toe. Meng er het paneermeel door en vorm 8 burgers. Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan en bak de burgers aan beide kanten mooi bruin en gaar in ± 10 min. Verwarm de hamburgerbroodjes. Extra: breng mayo op smaak met limoenrasp en -sap en een drup vissaus. Breng ketchup op smaak met flink wat geraspte gember, limoensap en vissaus. Leg de burgers op de broodjes met flink wat koriander. Serveer er bakjes mayo en ketchup bij en een lekkere salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden